Financiële checklist baby
Als je zwanger bent, ga je een spannende tijd tegemoet. Er gebeurt een hoop, ook financieel. Waar moet je aan denken?

1. Bereid je financieel voor
Meer uitgaven
Eén ding is zeker: je geldzaken zien er straks anders uit. Je hebt een mond meer te voeden, je moet je huis babyproof maken, je moet een babykamer inrichten en je moet misschien voor kinderopvang betalen.
Minder inkomsten
Tegelijkertijd gaan jij en je partner misschien minder werken en dus ook minder verdienen. Misschien stop je zelfs helemaal met werken. Of nemen jullie ouderschapsverlof op.
Proefberekeningen
Veel kosten en vergoedingen kun je online opzoeken (lees ook: Wat kost een baby?). Ook kun je bij de Belastingdienst proefberekeningen maken. Het is handig om dat te doen. Want goed voorbereid kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
2. Kies het soort kinderopvang
Blijf je werken, dan heb je kinderopvang nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf, bij een gastouder, bij opa en oma of thuis met een oppas. Bekijk welke vorm het best past bij je wensen en inkomen.
Kinderopvangtoeslag
Goed om te weten: Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als je kind naar een officiële gastouder- of kinderdagopvang gaat. Dat betekent dat je van de kosten die je maakt, ook iets terugkrijgt.
3. Check je toeslagen
Misschien heb je recht op toeslagen? Deze toeslagen zijn er:
- Kinderopvangtoeslag
Als je werkt en je kind naar de opvang gaat. De hoogte hangt af van je inkomen. - Kinderbijslag
Voor alle ouders. De hoogte is voor iedereen gelijk. Kinderbijslag krijg je 1x per kwartaal, voor ieder kind. - Kindgebonden budget
Als jij en je partner minder dan een bepaald bedrag per jaar verdienen heb je misschien recht op kindgebonden budget. - Inkomensafhankelijke combinatiekorting
Voor alleenstaande, werkende ouders of de partner die het minste verdient. - Huurtoeslag
Misschien verandert de hoogte van je huurtoeslag als je kind geboren is.
4. Vraag ouderschapsverlof aan
Wil je tijdelijk minder gaan werken? Dan is ouderschapsverlof misschien een goede regeling voor je. Ouderschapsverlof vraag je aan bij je werkgever, minstens 2 maanden voordat je de eerste verlofdag op wil nemen.
Goed om te weten: Tot 2 augustus 2022 krijgen de meeste werknemers hun ouderschapsverlof niet vergoed. Vanaf 2 augustus 2022 betaalt de overheid een deel van de kosten van het ouderschapsverlof. Bereken dus goed of je het financieel redt.
5. Slim shoppen

Niets zo verleidelijk als winkelen als je zwanger bent. En je hebt ook zo veel nodig! Maar als je alle lijstjes gelooft die je kunt vinden, staat je huis bomvol en is je portemonnee leeg. Zoek goed uit wat je echt nodig hebt, dan geef je niet onnodig veel uit.
Wat heb je nou echt nodig voor je baby?
6. Geef de geboorte aan je verzekeraars door
Zo ongeveer het láátste waar je aan denkt als je net bent bevallen: je verzekeringen. Maar denk er toch maar even aan.
Je moet aan je verzekeraars namelijk doorgeven dat je een kind hebt gekregen. Dan is je kind zelf meteen ook verzekerd en kan de verzekering niet moeilijk gaan doen bij uitkering omdat je gezinssamenstelling veranderd is.
Denk aan deze verzekeringen:
- reisverzekering
- inboedelverzekering
- aansprakelijkheidsverzekering
- rechtsbijstandverzekering
- ongevallenverzekering
- levensverzekering
- uitvaartverzekering
- zorgverzekering

Spaarrekeningen voor je kind

Baby op komst?
Pagina laatst gecheckt: 31 maart 2023