Dit kun je doen met je overwaarde

Is je huis in de afgelopen jaren meer waard geworden? Of heb je flink afgelost? Grote kans dat je dan overwaarde hebt. En dat is fijn als je plannen voor de toekomst hebt. We hebben daarom op een rijtje gezet wat je met je overwaarde kunt doen.

Verhuizen naar een andere gemeente

Advies nodig?

Of je je overwaarde kunt gebruiken en wat je ermee kunt doen, hangt af van je persoonlijke situatie. Onze adviseurs helpen je graag om dat uit te zoeken. Een oriëntatiegesprek kost je niets en je zit nergens aan vast. Wil je in actie komen? Dan hoor je van tevoren wat dat kost.

Maak een afspraak

Je overwaarde gebruiken

 • Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Dan bestaat je inkomen uit een AOW-uitkering en het pensioen dat je als werknemer hebt opgebouwd. Denk je dat je niet genoeg opzij hebt gezet voor later? Dan kun je je pensioen aanvullen. Bijvoorbeeld met de overwaarde op je huis.

  5 manieren om je pensioen aan te vullen

  Goed om te weten: Om je pensioen aan te kunnen vullen met je overwaarde sluit je eerst een nieuwe hypotheek af. Daar horen kosten bij, zoals advies- en notariskosten.

 • Veel jonge mensen hebben moeite om een koophuis te vinden en een hypotheek daarvoor te regelen. Hulp van ouders kan dan uitkomst bieden. Daarvoor kun je misschien je overwaarde gebruiken. Maar er zijn meer manieren. Let wel op de gevolgen voor je eigen financiële situatie.

  Zo kun je je kind helpen

  Goed om te weten: Als je je kind wilt helpen met je overwaarde, dan moet je eerst een nieuwe hypotheek afsluiten. Daar horen kosten bij. Denk aan advies- en notariskosten.

 • Wil je graag nog lang in je huis blijven wonen, maar is het niet levensloopbestendig? Dan kun je ervoor kiezen om je huis te verbouwen. Bijvoorbeeld door een slaapkamer en badkamer beneden te laten maken. Maar je kunt nog meer doen.

  Je huis levensloopbestendig maken

  Goed om te weten: Wil je je huis aanpassen voor later? Dan sluit je daarvoor eerst een nieuwe hypotheek af. Daar horen kosten bij. Bijvoorbeeld advies- en notariskosten.
 • Heb je een ander huis op het oog? Bijvoorbeeld omdat het levensloopbestendiger is. Of gewoon je droomhuis. Dan kan een beetje overwaarde goed uitkomen. Het is wel verstandig om je even de verdiepen in de bijleenregeling. Volgens die regel moet je al je overwaarde in het nieuwe huis stoppen. Alleen dan kun je onder voorwaarden je hypotheekrente aftrekken in je belastingaangifte.

  De bijleenregeling

 • De verhouding tussen de waarde van je huis en je schuld bepaalt onder andere de rente die je betaalt. Dat noemen we de schuldmarktwaardeverhouding. Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je huis, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger je rente. Maar andersom werkt het ook: hoe lager je schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager ons risico is.

  We hebben een taxatierapport of WOZ-aanslag nodig om je nieuwe schuldmarktwaardeverhouding te berekenen en je rente te kunnen verlagen. Soms kun je een desktop taxatie gebruiken. Dat is goedkoper dan een volledige taxatie.

  Zo werkt rente verlagen

  Goed om te weten: Je rente kan alleen omlaag als je hypotheek naar een tariefgroep gaat met een lagere rente. Niet elke groep heeft een andere rente. Onze tariefgroepen

Een hypotheek voor je overwaarde

Via ons kun je de ZilverHuis Hypotheek afsluiten. Dat is een hypotheek waarmee je je overwaarde kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je huis levensloopbestendig te maken of je pensioen aan te vullen.

Meer over de Zilverhuis Hypotheek

  Afspraak maken?

  Afspraak maken?

  Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Kies voor een afspraak in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.