Overwaarde gebruiken voor lagere hypotheekrente

Je hebt overwaarde op je huis. Dat is een fijn idee! Je huis is dan namelijk meer waard dan je hypotheek. En er is meer goed nieuws: als je genoeg overwaarde hebt, kan je hypotheekrente misschien omlaag.

Wanneer heb je overwaarde?

Je hebt overwaarde als je hypotheek lager is dan de marktwaarde van je huis. Je kunt bijvoorbeeld overwaarde krijgen als je je huis hebt opgeknapt met eigen geld, waardoor het meer waard is geworden. De tijd kan je ook een handje helpen. Als je het huis lang geleden hebt gekocht, is het misschien in waarde gestegen.

Hypotheekrente verlagen met overwaarde

Je hypotheekrente wordt onder andere bepaald door de verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde van je huis. Als je genoeg overwaarde hebt, kan je rente misschien naar een lagere tariefgroep. Je gaat dan een lagere rente betalen, doordat de bank minder risico loopt.

Wil je je tariefgroep aanpassen? Vraag dan aan je adviseur hoe je de waarde van je woning kunt aantonen. Het zelf regelen kan ook : in Mijn SNS met het formulier 'Woningwaarde aanpassen'.
Meer over woningwaarde aanpassen

SNS Bespaarhypotheek

Heb je een bespaarhypotheek? Dan kun je een nieuwe marktwaarde van je huis doorgeven als je rentevaste periode afloopt en je een nieuwe periode kiest. Dat kan vanaf 3 maanden voor het einde van je rentevaste periode.

Woningwaarde aanpassen voor je bespaarhypotheek

Tariefklassen

Hoe lager je hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van je huis, hoe lager het risico voor ons. En hoe lager de rente voor jou.

  • Voor hypotheken die voor 1 augustus 2016 zijn afgesloten gebruiken we 4 tariefgroepen.

  • Voor hypotheken die na 1 augustus 2016 zijn afgesloten gebruiken we 12 tariefgroepen.

    Meer over tariefgroepen

  • Voor de SNS Bespaarhypotheek gebruiken we 5 tariefgroepen.

Meer over tariefgroepen van de bespaarhypotheek

Overwaarde verhogen door extra aflossen

Wil je een lagere tariefgroep? Dan kan het soms interessant zijn om extra af te lossen. Als je aflost, gaat je hypotheek omlaag en stijgt je overwaarde. Je kunt bijvoorbeeld extra aflossen met een erfenis, schenking of spaargeld. Wil je weten of je je tariefgroep kunt aanpassen door af te lossen? Maak dan een afspraak met een SNS Adviseur.
Meer over extra aflossen

Goed om te weten: Heb je een SNS Bespaarhypotheek? Dan passen we je rente automatisch aan.

Aflossen gunstig of niet

Of aflossen gunstig is, hangt van je situatie af. Heb je een hypotheek met een spaardeel? Dan is een lagere hypotheekrente meestal niet voordelig. Als de hypotheekrente daalt, daalt ook de spaarrente die je krijgt over je gespaarde kapitaal. Je moet dan extra inleggen om het aflosbedrag bij elkaar te sparen. Bespreek het met een SNS Adviseur.

Overwaarde gebruiken voor verbouwen of verduurzamen

Als je een SNS Bespaarhypotheek hebt, dan is je nieuwe leningdeel ook altijd een bespaarhypotheek. Wil je je huis energiezuiniger maken en daarvoor je hypotheek verhogen met een bespaarhypotheek? Dan moet je de hele hypotheek oversluiten naar een bespaarhypotheek.

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?
Overwaarde?

Overwaarde?

We leggen uit hoe je je overwaarde vrijmaakt en gebruikt.