Bijleenregeling

Verkoop je je huis en houd je na terugbetalen van de hypotheek geld over? Dan moet je rekening houden met de bijleenregeling als je een ander huis koopt. Wat betekent dat voor jou?

Overwaarde huis gebruiken

De bijleenregeling is een wettelijke regeling voor mensen die hun huis met overwaarde verkopen. De bijleenregeling geldt voor jou als je een huis verkoopt met overwaarde en een hypotheek neemt op je volgende huis. De regeling houdt in dat je de overwaarde moet gebruiken om je nieuwe huis te kopen. Als je dat niet doet, en een hypotheek neemt, dan mag je in je belastingaangifte over het  bedrag van de overwaarde geen hypotheekrente meer aftrekken.

Gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek

Met een paar voorbeelden laten we zien hoe de bijleenregeling werkt.

Duurder wonen

Stel, je gaat duurder wonen. Je hebt nu een huis dat je verkoopt voor € 180.000. Het deel van je hypotheek dat je hebt gebruikt voor je woning is € 170.000. De overwaarde is dan € 10.000 (€ 180.000 - € 170.000). Je nieuwe huis kost € 250.000. Dat betekent dat je de rente over een hypotheek van maximaal € 240.000 mag aftrekken (€ 250.000 - € 10.000).

Hoe bereken je je overwaarde

Zo bereken je je overwaarde:

Hypotheek € 190.000
Hypotheekschuld eigen woning (box 1) nu: € 170.000
Hypotheekschuld gebruikt voor auto (box3) € 20.000
Verkoopwaarde van je huis nu: € 180.000
Restschuld bij bank € 10.000
Overwaarde € 10.000

Let op: we houden in dit voorbeeld geen rekening met eventuele verkoopkosten van je oude huis.

Goedkoper wonen

Stel dat je in het bovenstaande voorbeeld geen duurder maar een goedkoper huis koopt. Je nieuwe huis kost bijvoorbeeld € 160.000. Dat betekent dat je de rente over een hypotheek van maximaal € 150.000 mag aftrekken (€ 160.000 - € 10.000).

Wat vroegen mensen ons over de bijleenregeling?

Wat gebeurt er als ik de overwaarde gebruik om een huis kopen?

De hypotheekrente over het  deel van je hypotheek dat je gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de woning mag je  aftrekken in je belastingaangifte. Je hebt een lagere hypotheek dan wanneer je de overwaarde niet gebruikt.

Wat gebeurt er met mijn overwaarde als ik geen nieuwe woning koop?

Als je overwaarde had, wordt deze toegevoegd aan je eigenwoningreserve. De eigenwoningreserve vervalt na 3 jaar. Is de reserve uit verschillende delen opgebouwd doordat je vaker een eigen woning hebt verkocht? Dan vervalt elk afzonderlijk deel na 3 jaar.

Als je binnen 3 jaar weer een nieuwe woning koopt, vermindert je eigenwoningreserve de maximale hypotheek waarover je rente mag aftrekken.

Meer over Overwaarde van je huis

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?
Een dubbele hypotheek betalen

Een dubbele hypotheek betalen

Zit je met dubbele hypotheeklasten? Kijk of je je lasten kunt verlagen.