Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen rente. Je lost dus tijdens de looptijd niet af. Sluit je nu een aflossingsvrije hypotheek af? Dan mag je tot 50% van de marktwaarde van je huis aflossingsvrij lenen.

Aflossingsvrije hypotheek in het kort

 • Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente.
 • Je betaalt elke maand tijdens je rentevaste periode hetzelfde bruto bedrag.
 • Je lost aan het einde van de looptijd je schuld af. Dit doe je dan in 1 keer. Tussentijds aflossen mag wel.

  Vergelijk aflossingsvrije hypotheek met een lineaire en annuïteitenhypotheek

  Lineaire hypotheek Annuïteiten hypotheek Aflossingsvrije hypotheek
  Los je de hypotheek elke maand af?
  Betaal je elke maand rente?
  Is de rente die je betaalt aftrekbaar?
  Betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag?
  Stijgen je netto maandlasten in de loop der jaren?
  Goed om te weten: Bij een lineaire en aflossingsvrije hypotheek stijgen je netto maandlasten niet zolang je rente vaststaat en je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Bij een aflossingsvrije hypotheek is de rente wel aftrekbaar als je de hypotheek hebt afgesloten vóór 2013 voor aankoop, verbetering of onderhoud van je huis.

  Zo zien je maandlasten eruit

  Je betaalt tijdens je rentevaste periode alleen rente. Je bruto maandlasten blijven dus de hele looptijd gelijk zolang je rente vaststaat.

  Soms is het verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiervoor betaal je dan elke maand een premie.

  Omdat we niet weten wat de rente in de toekomst is, gaan we er in het voorbeeld vanuit dat je rente de hele looptijd van 30 jaar hetzelfde is.

  Aflossen?

  ‘Aflossingsvrij’ betekent niet dat je tijdens de looptijd niet mag aflossen. Heb je een rente die je hebt vastgezet? Dan mag je elk jaar tot 10% of 20% aflossen zonder dat je een vergoeding voor ons renteverlies moet betalen. Hoeveel jij mag aflossen, staat in je hypotheekofferte. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van € 200.000 afgesloten en staat er in je hypotheekofferte dat je tot 20% aflossen? Dan mag je elk jaar € 40.000 extra aflossen. Heb je een variabele rente? Dan mag je zoveel aflossen als je wilt en we vragen geen vergoeding voor ons renteverlies.

  Heb je een levensverzekering of beleggingsrekening waarmee je de aflossingsvrije hypotheek op einddatum wilt aflossen? Je krijgt dan jaarlijks een overzicht van de verzekeraar. Check dan meteen of je daarmee genoeg geld hebt om de hypotheek af te lossen op einddatum. Heb je minder waarde opgebouwd dan verwacht? En denk je daardoor straks de hypotheek niet (helemaal) te kunnen aflossen? Dan is het verstandig dat nu al met een adviseur te bespreken.

  Rente aftrekbaar?

  De rente die je betaalt mag je sinds 2013 niet meer aftrekken bij de belasting. Heb je vóór 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten voor aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning? Dan mag je de rente onder voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekken.

  Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de 30 jaar in vanaf 1 januari 2001 en eindigt de aftrekbaarheid in 2031. Als je de rente niet meer mag aftrekken, stijgen je netto woonlasten. Goed om nu al te bedenken of je dat straks kunt betalen.

  Voorwaarden voor hypotheekaftrek

  De hypotheekrente die je betaalt

  De rente die je betaalt, hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van de rentevorm en -periode die je met ons afspreekt.

  Naar de actuele rentes van een hypotheek

  1. Loopt je hypotheek (bijna) af?

  Als de einddatum van je hypotheek in zicht komt, wil je natuurlijk weten wat er gaat gebeuren. Op de einddatum moet je een aflossingsvrije hypotheek terugbetalen. Maar je hebt ook andere mogelijkheden. Misschien kun je je hypotheek verlengen.
  Lees meer over je mogelijkheden als je hypotheek afloopt

  2. Aflossingsvrije hypotheek tussentijds al aanpassen

  Wil je je aflossingsvrije hypotheek aanpassen (ruim) voor de einddatum? Bijvoorbeeld omdat je nu niet elke maand aflost en je dat wel wilt gaan doen. Of omdat je er zeker van wilt zijn dat je je hypotheek op de einddatum hebt terugbetaald. Je kunt tussentijds aflossen. Of je hypotheek omzetten naar een lineaire of annuïteitenhypotheek.
  Ja aflossingsvrije hypotheek aanpassen

  Weten hoe jij ervoor staat?

  Ook al lijkt de einddatum van je hypotheek nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken hoe jij je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen. Daarom hebben we de Aflossingsvrij Check voor je gemaakt. Deze check laat jouw mogelijkheden zien met je aflossingsvrije hypotheek. Het woont wel zo lekker als je weet hoe jij je hypotheek gaat aflossen.
  Check je hypotheek

  Wat vroegen klanten ons over deze hypotheek?

  1. Wat zijn de risico's bij deze hypotheek?

  a. Dalende huizenprijzen

  Let er bij een aflossingsvrije hypotheek op dat je aan het einde van de looptijd nog een schuld hebt. Je lost namelijk niet af. De schuld moet je in 1 keer aan het eind van de looptijd aflossen. En als je op dat moment niet genoeg geld hebt om je hypotheek terug te betalen, is verkoop van je huis meestal de enige mogelijkheid. Verkoop je op dat moment je huis met verlies? Dan houd je een restschuld over die je dan uit eigen middelen moet betalen.

  b. Met pensioen of minder inkomen

  Aan het einde van de looptijd van je hypotheek werk je misschien niet meer. Of je hebt minder inkomen. Heb je dan te weinig inkomen om een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan is de verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid.

  c. Stijgende rente en hogere woonlasten door einde hypotheekaftrek

  Aan het einde van de looptijd is misschien de rente gestegen. Of je kunt de rente niet meer aftrekken van de belasting. Heb je dan te weinig inkomen om de hogere rente van een nieuwe hypotheek te betalen? Dan is de verkoop van je huis vaak de enige mogelijkheid. Als tijdens de looptijd de rente stijgt, dan loop je het risico dat je maandelijks te weinig geld overhoudt om zelf een bedrag op te bouwen voor het aflossen van je hypotheek.

  2. Hoe zit het met deze hypotheek en de hypotheekrenteaftrek?

  De rente bij een aflossingsvrije hypotheek is niet meer aftrekbaar, tenzij  je de hypotheek hebt afgesloten vóór 2013 voor aankoop, verbetering of onderhoud van je huis. In dat geval heb je 30 jaar hypotheekrenteaftrek vanaf het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten. Na die 30 jaar krijg je niets meer terug van de Belastingdienst en stijgen je maandlasten.

  3. Wat kan ik doen, zodat ik straks geen (grote) restschuld overhoud?

  Je hebt bij een aflossingsvrije hypotheek verschillende manieren om een (grote) restschuld te voorkomen. Wat voor jou de beste oplossing is, hangt af van je persoonlijke situatie. Je kunt bijvoorbeeld aflossen op je hypotheek waardoor je maandlasten nu en straks dalen. Ook kun je je hypotheek aanpassen, zodat je een hypotheek hebt waarbij je wel aflost. Of je gaat sparen of beleggen, waardoor je de hypotheek aan het einde van de looptijd (voor een deel) kunt afbetalen. Bekijk met de SNS Hypotheek Bespaarcheck wat mogelijk is.

  Belangrijk om te lezen

  Voor dit product gelden de

  Meer weten over deze hypotheek?

  Meer weten over deze hypotheek?

  Maak een afspraak SNS Adviseur. Een oriëntatiegesprek is gratis en vrijblijvend.
  Snel weten wat je kunt lenen?

  Snel weten wat je kunt lenen?

  Vul je gegevens in en bereken hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen.

  Terug naar boven