Als je hypotheek afloopt

Als je een hypotheek bij ons afsluit, dan spreken we een einddatum met elkaar af. Komt die einddatum dichterbij en heb je je hypotheek nog niet (helemaal) afgelost? Dan is het goed om je te verdiepen in je mogelijkheden.

Dit kun je doen

 • Helemaal of voor een deel aflossen met eigen geld. Bijvoorbeeld met spaargeld of geld uit een beleggings- of levensverzekering.
 • Je huis verkopen voor de einddatum en je hypotheek aflossen met de verkoopopbrengst.
 • Een nieuwe hypotheek afsluiten om je huidige hypotheek mee af te lossen. Je adviseur helpt je daarbij.
Goed om te weten: De mogelijkheden die je hierboven ziet, gelden als je hypotheek op of na 1 januari 2025 afloopt. Loopt je hypotheek daarvoor af? Dan heb je een brief van ons gekregen waarin staat wat je precies kunt doen. Heb je de brief niet meer? Of heb je vragen? Bel dan 030 - 633 30 00.

Stap voor stap naar een oplossing die bij je past

 • We vinden het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om te beslissen hoe je op de einddatum je hypotheek wilt aflossen. Daarom krijg je 1 jaar voor de einddatum een brief van ons. Daarin staat hoeveel je nog moet terugbetalen. Je kunt dan alvast nadenken over de manier waarop je de hypotheek die afloopt terugbetaalt. Bijvoorbeeld met eigen geld of een nieuwe hypotheek.

  Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je met onze check alvast zien hoe je ervoor staat.

  Aflossingsvrije check

 • Zeven maanden voordat je hypotheek afloopt, krijg je een 2e brief van ons. Daarin vragen we je met een formulier aan ons door te geven wat jij wilt doen:

  • aflossen met eigen geld
  • een nieuwe hypotheek aanvragen met hulp van een adviseur

  Hebben we het formulier binnen? Dan leggen we je daarna precies uit wat je moet doen.

 • Je lost je hypotheek helemaal af Heb je aan ons doorgegeven dat je je hypotheek helemaal wilt aflossen? Dan krijg je 1 maand voor de einddatum een brief van ons. Daarin staat welk bedrag je moet betalen en hoe je dat doet.

  Goed om te weten: Verkoop je je huis voor de einddatum? En los je de hypotheek af met de verkoopopbrengst? Dan regel je dat via de notaris.

  Je lost je hypotheek voor een deel af

  Los je een deel van je hypotheek af met eigen geld? Bijvoorbeeld met spaargeld of geld dat vrijkomt uit een beleggingspolis of levensverzekering? Dan heb je voor het deel dat overblijft vaak een nieuwe hypotheek nodig. Maak daarom snel een afspraak met je adviseur.

  Een nieuwe hypotheek via je adviseur

  Weet je niet zeker welke keuze het beste bij jouw situatie past? Of wil je een nieuwe hypotheek afsluiten om de hypotheek die afloopt af te lossen? Maak dan een afspraak met je adviseur.

  Maak een afspraak

  Als je voor een nieuwe hypotheek kiest

  Bestaat je hypotheek uit meer leningdelen? Vraag dan in ieder geval een nieuwe hypotheek aan voor het deel dat binnenkort afloopt. Heb je ook nog andere aflossingsvrije leningdelen die later aflopen? Dan mag je die ook meenemen in de aanvraag. Wel zo makkelijk: je hoeft maar 1 keer een nieuwe hypotheek aan te vragen. En je hebt straks 1 nieuwe einddatum voor al je aflossingsvrije leningdelen. Ook je rente mag je gewoon meenemen voor de rest van de rentevaste periode.

  Kun je je nieuwe maandlasten betalen?

  Als je een nieuwe hypotheek wilt, dan bekijk je samen met je adviseur of je het maandbedrag kunt betalen. Daarom vragen we verschillende documenten bij je op. Denk aan je aangifte Inkomstenbelasting en pensioenoverzicht. We hebben ook een taxatierapport van je huis nodig.

  Goed om te weten: Je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een desktop taxatie. En we checken of je nog andere leningen hebt.

  Heb je een gekoppelde beleggingsrekening of verzekering?

  We kijken naar hoeveel waarde je in je verzekeringen en beleggingsrekeningen hebt opgebouwd als deze aan je hypotheek gekoppeld zijn. Loopt je hypotheek af? Dan los je eerst af met deze opgebouwde waarde. Het bedrag dat overblijft, is het bedrag dat je nog moet aflossen. Voor dat bedrag kun je een nieuwe hypotheek aanvragen via je adviseur.

  Goed om te weten: De waarde van een verzekering of beleggingsrekening kan nog veranderen. Je weet nu nog niet precies wat de waarde is op de einddatum van je hypotheek.

  Je nieuwe hypotheek

  Zien we dat je de nieuwe hypotheek kunt betalen en voldoet die aan de voorwaarden? Dan krijg je een hypotheekofferte van ons. Je nieuwe hypotheek wordt misschien wel anders dan je huidige hypotheek, omdat de regels voor hypotheken veranderd zijn. Je aflossingsvrije hypotheek mag nu bijvoorbeeld nog maar maximaal 50% van de woningwaarde zijn.

  Je rente

  Loopt je rente langer door dan het einde van je hypotheek? Dan houd je die rente tot de datum dat die afloopt. Loopt je rente af op de einddatum? Dan kies je een nieuwe rente. Daarvoor krijg je van ons een renteaanbod.

  Zo zit het met je hypotheekrenteaftrek

  Of je de hypotheekrente mag aftrekken hangt af van het jaar waarin je de hypotheek hebt afgesloten:

  • Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 2012? Dan mag je de rente die je betaalt vaak niet aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.
  • Heb je voor 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten voor aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen huis? Dan mag je de rente onder voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekken.
  • Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de 30 jaar in vanaf 1 januari 2001 en eindigt de aftrekbaarheid in 2031. Als je de rente niet meer mag aftrekken, dan stijgen je netto woonlasten. Het is dus goed om nu al te bedenken of je dat straks kunt betalen.

  Je adviseur kijkt samen met jou of je de hypotheekrente nog mag aftrekken. Meer over de hypotheekrenteaftrek

Goed om te weten

Heb je NHG voor de hypotheek die afloopt? Dan vervalt deze garantie op de einddatum. Wil je een nieuwe hypotheek? Dan kun je deze niet nog een keer met NHG krijgen.

Kosten

Als je een nieuwe hypotheek aanvraagt via je adviseur, dan betaal je deze kosten:

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?