Vaste of variabele hypotheekrente?

Bij een hypotheek kies je voor een vaste of variabele rente. Beide rentevormen hebben plussen en minnen. Zo heb je met vaste rente zekerheid en met een variabele rente meestal een lagere rente maar meer risico. Bekijk wat voor jou interessant is.

Het verschil tussen vaste en variabele rente

Vaste rente Variabele rente
Voordelen Je weet gedurende je rentevaste periode precies wat je per maand aan rente betaalt Je profiteert snel van rentedalingen
Je gaat gedurende je rentevaste periode niet meer betalen als de rente in de markt stijgt Je kunt elke maand je hypotheekrente kosteloos vast zetten
Je mag zoveel aflossen als je wilt, zonder dat je daarvoor een vergoeding voor het renteverlies van de bank hoeft te betalen

Vaste rente Variabele rente
Nadelen Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger je rente meestal is Je kunt onverwachts hogere maandlasten krijgen door rentestijgingen.
Je kunt beperkt aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank Je kunt deze rentevorm niet voor de (bank)spaarhypotheek kiezen
Daalt de rente in de markt? Dan blijft jouw rente gelijk tot de rentevaste periode afloopt. Daarna kies je een nieuwe rente. Je hebt minder zekerheid over je maandbedrag
Wil je tussentijds een andere rente? Dan betaal je mogelijk een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Deze vergoeding is hoger bij een lange resterende looptijd en een lagere marktrente.

Meer weten over de vaste rente of meer weten over de variabele rente.

Wil je je variabele rente omzetten in een vaste?

Dat kun je zelf regelen in Mijn SNS. Wil je eerst met een SNS Adviseur kijken of het in jouw situatie verstandig is om je rente om te zetten? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan € 400 advieskosten. 

Maak een afspraak

Heb je een bespaarhypotheek?

Dan kun je alleen kiezen voor vaste rente. Die kun je niet omzetten naar een variabele rente.

Zo werkt de bespaarhypotheek

Meer over de vaste hypotheekrente

De hoogte van de rente hangt onder meer af van de actuele rente en hoe lang je de rente vastzet. Dit kan voor 1 jaar, maar bijvoorbeeld ook voor 5 of 20 jaar. Zet je de rente kort vast? Dan betaal je een lagere rente dan als je ‘m langer vastzet. Je merkt dan wel sneller de gevolgen als de rente stijgt omdat je de rente eerder opnieuw moet vastzetten. Je rente wordt meestal hoger als je kiest voor een langere periode, omdat je betaalt voor de zekerheid.

 • Is de actuele rente lager dan de rente die jij voor je hypotheek betaalt? Dan kan het gunstig zijn om je rente al voor het einde van je rentevaste periode aan te passen. Het is mogelijk dat je hiervoor een vergoeding voor het renteverlies van de bank moet betalen. Je hypotheekadviseur vertelt je er graag meer over en weet precies of het in jouw geval gunstig is om op deze manier je hypotheeklasten te verlagen. Zelf regelen kan ook in Mijn SNS.

  Bekijk of dit voor jou interessant is

 • Afhankelijk van wat er in je hypotheekvoorwaarden of rentecontract staat, mag je per leningdeel 10% of 20% van je oorspronkelijke hypotheekbedrag extra aflossen. Wil je meer aflossen dan betaal je daarvoor mogelijk een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Je betaalt alleen een vergoeding voor het renteverlies als jouw rente hoger is dan de actuele marktrente. Deze vergoeding is hoger naarmate de rente nog langer vast staat of de actuele rente lager is dan de rente die jij betaalt.

  Als je met eigen geld aflost kun je op dit moment als service onbeperkt vergoedingsvrij je hypotheek aflossen. Deze service kan door SNS aangepast of gestopt worden als wij daar aanleiding voor zien.

  Lees meer over deze service en hoe je dat kunt doen

Meer over de variabele hypotheekrente

Met variabele rente heb je geen zekerheid over de hoogte van je maandlasten. De rente die je betaalt is afhankelijk van renteontwikkelingen in de markt. Als de rente stijgt, dan stijgen je maandlasten mee. Je moet die hogere maandlasten wel kunnen opvangen. Bijvoorbeeld door voldoende inkomen en/of vermogen om het risico van een rentestijging op te kunnen vangen.

Ter illustratie: Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 met een variabele rente. Als de rente wijzigt, dan wijzigt jouw maandbedrag ook als volgt:

Rente Maandbedrag
2,5% € 416,67
4,0% € 666,67
5,5% € 916,67

Ter illustratie: Stel je hebt een annuïteitenhypotheek van € 200.000 met een variabele rente. Als de rente wijzigt, dan wijzigt jouw maandbedrag ook als volgt:

Rente Maandbedrag
2,5% € 790,25
4,0% € 954,84
5,5% € 1.135,58

 • De variabele rente bestaat uit een basistarief en 4 verschillende rente-onderdelen (opslagen).

  Bekijk hoe een variabele rente in elkaar zit

 • Bij een variabele rente kunnen jouw maandlasten elke maand veranderen. Om die reden kun je de variabele rente alleen afsluiten via jouw SNS adviseur. De adviseur kijkt samen met jouw of het verstandig is om een variabele rente af te sluiten. Je betaalt hiervoor € 300 advieskosten en als je tijdens een rentevaste periode wenst over te stappen naar een variabele rente, ook € 195 administratiekosten.

  Maak een afspraak

 • De variabele rente kan stijgen en dalen en dit merk je meteen in je maandlasten. In onderstaande grafiek zie je het verloop van een variabele rente over een periode van 20 jaar.

  Grafiek ontwikkeling variabele rente 2003-2023
  Een rekenvoorbeeld: Op 1 januari 2006 was de variabele rente 3,1 % en op 1 januari 2008 is de rente gestegen naar 5,85%. Dit betekent een stijging van de maandlasten van € 458,33 bij een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000.

  Je ziet in de grafiek dat de rentes dus kunnen stijgen en dalen. Hierdoor kunnen je maandlasten elke maand wijzigen.

 • Kun je een rentestijging niet opvangen? Of wil je voorkomen dat je maandlasten veranderen? Dan kun je je hypotheekrente voor een bepaalde periode vastzetten. Dat regel je zelf in Mijn SNS. Je betaalt hiervoor geen kosten. Wil je eerst met een adviseur kijken of het vastzetten van de rente voor jou verstandig is? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan € 300 advieskosten.

  Maak een afspraak

 • Je mag zoveel aflossen als je wilt, zonder dat je daarvoor een vergoeding voor het renteverlies van de bank hoeft te betalen.

  Lees meer over het extra aflossen en hoe je dit kunt regelen

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Een SNS Adviseur helpt je graag verder. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
Vergelijken - NBA - Icoon

Wat is de actuele hypotheekrente?

Bekijk alle rentes bij SNS.