Vaste of variabele hypotheekrente?

Bij een hypotheek kies je voor een vaste of variabele rente. Beide rentevormen hebben plussen en minnen. Zo heb je met vaste rente zekerheid en met een variabele rente meestal een lagere rente maar meer risico. Bekijk wat voor jou interessant is.

Hypotheekrente vastzetten

Bij een vaste rente staat het rentepercentage van je hypotheek vast voor de periode die je kiest. Of de rente in de markt nu stijgt of daalt.

De plussen en minnen van een vaste rente

  • Je weet precies wat je per maand aan rente betaalt.
  • Je gaat niet meer betalen als de rente in de markt stijgt.
  • Daalt de rente in de markt? Dan blijft de rente voor jou gelijk.
  • Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger je rente meestal wordt.
  • Je kunt beperkt aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank.

Deze plussen en minnen gelden zolang je rente vaststaat.

Wil je je variabele rente omzetten in een vaste?

Dat kun je zelf regelen in Mijn SNS. Wil je eerst met een SNS Adviseur kijken of het in jouw situatie verstandig is om je rente om te zetten? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan € 250 advieskosten. Maak een afspraak

De hoogte van een vaste hypotheekrente

De hoogte van de rente hangt onder meer af van de actuele rente en hoe lang je de rente vastzet. Dit kan voor 1 jaar, maar bijvoorbeeld ook voor 5 of zelfs 30 jaar. Zet je de rente kort vast? Dan betaal je een lagere rente dan als je ‘m langer vastzet. Je merkt dan wel sneller de gevolgen als de rente stijgt. Je rente wordt meestal hoger als je kiest voor een langere periode, omdat je betaalt voor de zekerheid.

Extra aflossen

Wil je extra aflossen op je hypotheek met een vaste hypotheekrente? Dan kun je beperkt aflossen zonder dat je daarvoor een vergoeding voor het renteverlies van de bank moet betalen. Afhankelijk van wat er per leningdeel in je hypotheekvoorwaarden staat, mag je 10% of 20% aflossen van je oorspronkelijke hypotheekbedrag.

Variabele hypotheekrente

Als de rente daalt profiteer je van lage maandlasten en als de rente hoog is, betaal je meer rente. Je maandlasten variëren dus.

De plussen en minnen van een variabele rente

  • Je profiteert van rentedalingen.
  • Bij het oversluiten van je hypotheek hoef je geen vergoeding voor het renteverlies van de bank te betalen.
  • Overstappen naar een vaste rente kan op elk moment. Je regelt 't zelf in Mijn SNS. Eerst samen met een adviseur kijken of rente omzetten in jouw situatie verstandig is? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan € 250 advieskosten.
  • Je kunt onverwachts hogere maandlasten krijgen door rentestijgingen.
  • Je mag deze rentevorm niet voor je hele hypotheek gebruiken.
  • Je kunt deze rentevorm niet voor alle hypotheekvormen kiezen.

Minder zekerheid

Met variabele rente heb je geen zekerheid over de hoogte van je maandlasten. De rente die je betaalt is afhankelijk van renteontwikkelingen in de markt. Als de rente stijgt, dan stijgen je maandlasten mee. Je moet die hogere maandlasten wel kunnen opvangen.

Extra aflossen

Bij een variabele rente mag je zoveel aflossen als je wilt, zonder dat je daarvoor een vergoeding voor het renteverlies van de bank hoeft te betalen.

Hoe is variabele rente opgebouwd?

De variabele rente bestaat uit een basistarief en 4 verschillende rente-onderdelen (opslagen).

Bekijk hoe een variabele rente in elkaar zit

Weten wat de actuele rente is?

Bekijk de actuele hypotheekrentes van SNS. Heb je een SNS Hypotheek met variabele rente? Dan krijg je altijd bericht als de rente verandert.

Naar de actuele hypotheekrente SNS Hypotheek

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Een SNS Adviseur helpt je graag verder. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.
Vergelijken - NBA - Icoon

Wat is de actuele hypotheekrente?

Bekijk alle rentes bij SNS.