Overwaarde op je huis

Je hebt overwaarde op je huis als het verschil tussen de marktwaarde van het huis en de eigenwoningschuld (je hypotheek) positief is. Hoe kun je de overwaarde vrijmaken en gebruiken?

Overwaarde op je huis

Een ander huis kopen

De meest voor de hand liggende manier om je overwaarde op je huis te kunnen gebruiken, is het verkopen van je huis. Als je een ander huis koopt, moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde dan wel weer in je nieuwe huis stoppen. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek helemaal aftrekken van de inkomstenbelasting.

Meer over de bijleenregeling

Wil je de overwaarde liever vrijmaken en voor jezelf gebruiken? Bekijk hoe dat werkt

Overbruggingskrediet (ook wel: overbruggingshypotheek)

Staat je oude huis wat langer te koop dan je had gedacht? Of is de verkoop nog niet afgerond bij de notaris? Dan kun je je overwaarde toch alvast gebruiken. Met een overbruggingskrediet, soms ook wel overbruggingshypotheek genoemd. Hiermee gebruik je de verwachte overwaarde van je oude huis om je nieuwe huis te betalen. Als je je oude huis hebt verkocht, los je het overbruggingskrediet af met de verkoopopbrengst. Je kunt zo’n krediet aanvragen als je je nieuwe hypotheek aan het regelen bent. Vraag een SNS Adviseur of een overbruggingskrediet in jouw geval handig is. Check de rente voor een overbruggingskrediet

Je hypotheek verhogen

Je kunt overwaarde vrijmaken door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Met deze overwaarde kun je je huis verbouwen of een huis in het buitenland kopen.

De bank wil dan wel je inkomen weten. Alleen als je je overwaarde gebruikt om je hoofdwoning te verbouwen, kun je de rente aftrekken. Je moet de hypotheek dan wel lineair of annuïtair aflossen binnen 30 jaar.

Je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen brengt kosten met zich mee. Denk aan advieskosten en eventueel notaris- en taxatiekosten. Lees meer over de kosten van hypotheekadvies en de kosten van oversluiten.

Hogere inschrijving

Als je een hypotheek afsluit, kun je een hoger bedrag dan de hypotheek laten inschrijven bij het kadaster. Het verschil tussen de hypotheek en het bedrag dat je inschrijft (of een deel daarvan), kun je later bij je hypotheek opnemen. Dan hoef je niet weer langs de notaris. Wel zo makkelijk. Je moet bij de notaris wel betalen voor de hogere inschrijving. Wil je later je hypotheek verhogen tot het bedrag dat je hebt ingeschreven? Dan checken we of je die hogere hypotheek kunt betalen. En daarvoor betaal je opnieuw advieskosten.

Hypotheekrente verlagen

Heeft je huis overwaarde? Dan kan je hypotheekrente soms omlaag. Lees hoe je de overwaarde eventueel kunt gebruiken om je hypotheekrente te verlagen.

Afspraak maken?

Afspraak maken?

Maak een oriëntatieafspraak met een SNS Adviseur.
Wat is de bijleenregeling?

Wat is de bijleenregeling?

Heb je je huis met overwaarde verkocht? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met de bijleenregeling.
Terug naar boven