Checklist huis bezichtigen

Natuurlijk is het belangrijk dat een huis ‘goed voelt’. Maar juist als je verliefd wordt op een huis is het belangrijk om kritisch te zijn en te zorgen dat je zo veel mogelijk van de plus- én minpunten gezien hebt. Daarvoor hebben we de ‘Checklist huis bezichtigen’ gemaakt.



Checklist huis bezichtigen

Tips voor de bezichtiging

Bezichtiging huis: mededelingsplicht en onderzoeksplicht

De verkoper en de verkopend makelaar je zijn verplicht jou zo goed mogelijk te informeren over het huis: de mededelings-plicht. Denk hierbij niet alleen aan de positieve zaken, maar ook aan de gebreken van het huis. Daar staat tegenover dat je als koper zelf ook de plicht hebt om dingen te (laten) uitzoeken: de onderzoeksplicht. Voordat je een huis koopt, moet je een goed beeld hebben van waar je aan begint. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, heb je een goed begin van je onderzoeksplicht te pakken.

In het huis

Let binnen vooral op de indeling. Een huis kan heel leuk en gezellig zijn, het moet ook geschikt zijn voor de dingen die jij dagelijks doet.

Heb je genoeg plek om te werken, te koken of met vrienden te eten? Kun je je hobbyspullen kwijt? Kijk ook kritisch naar de keuken en het sanitair. Kleine dingen waar je misschien overheen stapt bij een eerste bezichtiging kunnen heel snel irritaties worden. Denk aan loszittende keukendeurtjes, lekkende kranen, slecht doorlopende afvoeren, vochtproblemen of slecht werkende ventilatie.

In de tuin / op het balkon

Ook buiten is het belangrijk om te kijken of je je spullen kunt opbergen: tuinmeubels, tuingereedschap, fietsen en afvalcontainers bijvoorbeeld. Kijk of je goed met je fiets de schuur of berging in kunt. Let in de tuin of op het balkon vooral ook op de ligging. Probeer na te gaan op welk moment van de dag de zon op het terras schijnt. Zijn er verschillende plekken waar je kunt zitten? Is er voldoende privacy?

In de buurt

Loop of fiets eens een rondje in de buurt en snuif de sfeer op. Gebruik een stopwatch om te timen hoe lang het lopen is naar openbaar vervoer, winkels of school. Kijk ook eens heel onbeleefd bij de buren naar binnen om erachter te komen wat voor mensen er in de straat wonen. Probeer er ook achter te komen of er bouwplannen zijn in de buurt. Vraag bijvoorbeeld een bestemmingsplan op bij de gemeente.

Het moment van de dag en de tijd van het jaar

Er zijn huizen die op bepaalde momenten beter uit de verf komen dan op andere. Een school is in de zomervakantie heerlijk stil, maar probeer je voor te stellen hoe het is als het schoolplein vol is met kinderen en halende en brengende ouders. Is er een weg of drukke straat in de buurt? Ga dan vooral nog eens terug in het spitsuur om te luisteren hoe het dan is.

Kosten

Het is ook goed om vast een beeld te hebben van de kosten van een huis. Vraag dus bij de eerste bezichtiging naar bijvoorbeeld de stookkosten, de gemeentelijke belastingen, de kosten van een parkeervergunning en eventuele erfpacht.

Download de checklist

Voor een lijst met de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de bezichtiging van een huis download je de checklist huis bezichtigen.

Hypotheek berekenen?

Hypotheek berekenen?

Wil je weten hoeveel je kunt lenen bij SNS? Bereken in 4 stappen je maximale hypotheek.
Valkuilen huis kopen

Valkuilen huis kopen

Je hebt je droomhuis gevonden. En nu wil je het zo snel mogelijk hebben. Maar pas op. Stap niet in deze valkuilen.