Wat te doen met spaargeld?

Met de lage rente staan we voor een gezamenlijke uitdaging: Wat te doen met spaargeld? Hoe haal jij genoeg uit je geld om je dromen waar te maken, je (klein)kind te kunnen helpen bij een studie of huis en het goed te regelen voor je oude dag? Kun je het beste sparen, beleggen of bijvoorbeeld aflossen?

Heeft sparen nog zin?

Sparen wordt ons in Nederland veelal met de paplepel ingegoten. Een goede gewoonte, want zo zorgen we voor een appeltje voor de dorst. Maar met de lage rente die je kunt krijgen of die je soms moet betalen, vraag je je misschien wel eens af wat te doen met je spaargeld. Helemaal nu het minder waard wordt door de inflatie.

Waarom wordt je geld minder waard?

Door het stijgen van de prijzen van bijvoorbeeld levensmiddelen (inflatie) wordt je geld (koopkracht) minder waard. De lage spaarrente maakt dat momenteel niet goed. Dat betekent dat je elk jaar iets minder kunt kopen van je geld.

Je geld laten groeien, juist nu

Vermogensexpert Bas Smelt: ‘Geld opzij zetten blijft belangrijk, juist nu. Een goede spaarbuffer geeft zekerheid en vrijheid. En bovenal minder stress als er iets stuk gaat. Daarnaast heb je waarschijnlijk nog dromen om waar te maken en wil je het voor straks goed regelen voor jezelf en je dierbaren.’

‘Het is goed te beseffen dat we steeds meer eigen geld nodig hebben met veranderingen in de maatschappij. Bijvoorbeeld voor een eigen huis doordat je minder kunt lenen, voor bijscholing op een snel veranderende arbeidsmarkt en als je eerder wilt stoppen met werken. Daarbij zijn we meer op onszelf aangewezen. Geen populaire boodschap voor politieke partijen, maar wel waar. Dit merken we nu al aan de versobering van de hypotheekrenteaftrek, aow-leeftijd, werkloosheidsuitkering, zorg en studiefinanciering.’

Meer financiële zekerheid

Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe spaargewoontes en oplossingen voor meer financiële zekerheid. Zo is beleggen steeds populairder geworden. Wat kun jij het beste met je spaargeld doen? Kun je beter beleggen of aflossen, of toch sparen?

Sparen of beleggen?

Kan ik beter sparen of beleggen, is een veelgestelde vraag. Het antwoord: doe het allebei, als je genoeg geld hebt en je het voor langere tijd kunt missen.

Sparen blijft belangrijk voor een zekere basis. Beleggen levert op lange termijn meestal meer op. Maar je inleg kan ook in waarde dalen. Je moet dus bereid zijn een risico te lopen.

Sparen voor nu en morgen

Sparen doe je voor:

 • het aanleggen van een buffer, voor als bijvoorbeeld je auto het begeeft of je dak gerepareerd moet worden bij lekkage
 • spaardoelen op de korte termijn, zoals een vakantie, nieuwe fiets of onderhoud aan je huis
 • je pensioen, als je niks of te weinig opbouwt bij een werkgever en kiest voor een fiscaal voordelige bankspaarrekening of lijfrenteverzekering
Tip! Wat een goede buffer is, hangt af van je situatie. Met de Bufferberekenaar van het Nibud bereken je het voor jouw situatie.

Investeren voor dan

Heb je geld dat je voorlopig niet nodig denkt te hebben? Dan kan het slim zijn dit anders te benutten. Bijvoorbeeld door:

 • het kopen, verbouwen of verduurzamen van een huis
 • extra af te lossen op je hypotheek voor lagere maandlasten
 • belastingvrij schenken aan je kind voor het kopen van een huis
 • te beleggen
Let op: Heb je schulden? Los die dan eerst af. Bij een hypotheek leen je fiscaal voordelig. Het hoeft niet altijd gunstig te zijn hierop extra snel af te lossen, bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek. Overleg dit eerst met je adviseur.

Beleggen doe je bijvoorbeeld met het idee om:

 • eerder te kunnen stoppen met werken of je pensioen aan te vullen
 • je (klein)kind te helpen bij een studie of huis
 • een droomreis te kunnen maken
 • je geld te laten groeien

Bereken hoeveel sparen én beleggen jou oplevert

Let op: Dit is geen beleggingsadvies. Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Het risico verschilt per fonds. Lees de essentiële beleggersinformatie om meer te leren over het fonds.

Je ziet hier de verwachte netto resultaten in een goed, gemiddeld en slecht jaar als je € 100 per maand belegt in het ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal. Dit is een fonds met een gemiddelde opbrengst en risico. De zwarte lijn is je inleg. Hiervoor is gerekend met resultaten uit verleden, sinds de oprichting in 2017.

Met de SNS Doelplanner bereken je snel hoeveel sparen en beleggen jou kan opleveren.

SNS Doelplanner

Tip: Klein bedrag? Beleggen mag! Wist je dat je al kunt beleggen vanaf € 10? Gebruik bijvoorbeeld wat je maandelijks over hebt, een salarisverhoging, 13e maand of de kinderbijslag om mee te investeren. En laat je geld voor je werken.

5 misverstanden over beleggen

Er zijn nog wel eens misverstanden over beleggen. Dit zijn de meest voorkomende.

Ik heb veel geld nodig om mee te beleggen

Dat is onjuist, je kunt al inleggen vanaf € 10. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd om je geld te laten groeien.

Ik kan voor lange tijd niet meer bij mijn geld

Je belegt in principe voor de langere termijn, omdat het vooral dan meer waard kan worden. Maar je kunt je beleggingen altijd weer verkopen als je toch eerder geld nodig hebt.

Ik kan al mijn geld verliezen

Als je gespreid belegt in een mixfonds is dit eigenlijk onmogelijk. De kans dat alle bedrijven daarin over de kop gaan is klein. Je risico’s zijn hiermee beperkt. Je inleg kan wel minder waard worden. Dat risico moet je accepteren. Hoeveel risico je loopt, bepaal je zelf bij de keuze van je fonds.

Ik heb veel kennis en tijd nodig

Het beeld van de gesjeesde Wallstreet belegger in pak die continu naar de koersen kijkt, is achterhaald. Tegenwoordig is beleggen voor iedereen. Gezinnen beleggen, alleenstaande moeders beleggen, jongeren beleggen. Veel van het werk kan voor je gedaan worden.

Beleggen is een mannending

Leuk feitje: de vrouwen winnen het van de mannen als het gaat om beleggen, blijkt uit diverse onderzoeken. Dit komt omdat ze minder gefocust zijn op winst op de korte termijn, maar hun geld investeren voor de lange termijn.

Ik dacht dat beleggen niks voor mij was, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. De experts houden het fonds in de gaten, ik heb er weinig omkijken naar. Ik investeer nu elke maand € 50, zodat mijn dochter de opbrengst straks bijvoorbeeld kan gebruiken voor een studie of bij het kopen van haar eerste huis
Saskia, SNS Klant, juni 2020

Steeds meer spaarders ontdekken beleggen

Met de komst van makkelijke belegproducten ontdekken steeds meer spaarders beleggen. Met SNS Doelbeleggen kun je sparen en beleggen op 1 rekening. Je kunt kiezen uit 5 duurzame mixfondsen met elk hun eigen risico-opbrengst profiel. Jij bepaalt je inleg. De experts doen de rest. Zonder de hoge kosten van laten beleggen.

Het gemak van SNS Doelbeleggen

 • Sparen en beleggen op 1 rekening

 • Beleggen kan met elk bedrag

 • Beperkt risico door gespreid beleggen in duurzaam mixfonds

 • Je geld is vrij opneembaar

 • Experts houden het fonds voor je in de gaten

Goed om te weten: Je spaargeld én beleggingen zijn deels beschermd door wettelijke regels. Zo blijft het van jou, ook als wij failliet zouden gaan.

Hoe zorg jij voor meer financiële zekerheid?

Heb je een vraag?

Heb je een vraag? Bel ons: 030 – 633 30 00. Of loop langs bij een SNS Winkel bij jou in de buurt. We helpen je graag.

Hoeveel heb jij straks nodig?

Hoeveel heb jij straks nodig?

Waarvoor zetten de meesten geld opzij en hoeveel heb je eigenlijk nodig voor nu, morgen en dan?
Waarom schommelt je spaarrente?

Waarom schommelt je spaarrente?

De variabele rente op je spaarrekening kan schommelen. Waarom is dat?