Wat bepaalt de waarde van een huis?

Je kunt door een verbouwing de waarde van je huis verhogen. Maar waar zit de meeste winst? Nieuwe keuken? Technische snufjes? Een lijst om over na te denken.

Verhuizen naar een andere gemeente

Wat bepaalt nou eigenlijk de waarde van een huis? Hier vind je een lijst van dingen die de waarde van jouw huis kunnen beïnvloeden. Wat daarbij het belangrijkst is? Dat hangt natuurlijk van je huis af en van de wensen van de koper. Het is ook onmogelijk om de lijst 100% compleet te maken, maar dit zijn een aantal belangrijke dingen die de waarde van jouw huis bepalen.

Erg belangrijk voor de waarde van je huis

Locatie

De waarde van een huis wordt volgens een oud makelaarsgrapje bepaald door 3 dingen: locatie, locatie en locatie. Hoe ver het is naar het centrum, naar uitvalswegen of naar het openbaar vervoer hebben invloed op de marktwaarde van je huis. Ook het soort wijk en de plaats in de wijk hebben invloed op de prijs. Op plaatsen waar veel vraag is naar huizen, zoals in de buurt van grote steden, zijn de prijzen ook hoger dan op plaatsen waar minder vraag is.

Het probleem met locatie is natuurlijk dat je er weinig aan kunt veranderen. Bij het kopen van een nieuw huis is het wel slim om te letten op dingen die jou misschien niet zo interesseren, maar die wel belangrijk kunnen zijn als je je huis weer verkoopt. Ook als je geen kinderen hebt, kan de nabijheid van scholen misschien gunstig zijn voor de waarde van je huis. Geluid of verkeer waar jij je niet aan stoort kunnen voor andere kopers wel een probleem zijn.

Afmetingen binnen

Ook heel belangrijk is hoe groot je huis is. Hoe meer ruimte, hoe hoger de waarde. De afmetingen van je huis kun je tot op zekere hoogte wel veranderen. Denk daarbij aan een uitbouw of het veranderen van een garage of zolder in leefruimte. Een uitbouw kan, als die bouwtechnisch goed wordt gedaan, de waarde van je huis vergroten. Goed om te weten: niet iedere euro die je uitgeeft aan je verbouwing levert ook een euro waardevermeerdering op.

Dakkapel

Je kunt je zolder of een andere kamer onder een schuin dak nog waardevoller maken met een dakkapel. Hoewel een dakkapel geen woonoppervlak toevoegt maakt hij de ruimte wel ruimer en lichter. Dat zorgt dat zo’n ruimte beter bruikbaar is als slaap- of werkkamer en maakt je huis dus misschien meer waard.

Tuin

Hoewel niet iedereen op zoek is naar een huis met een grote tuin, draagt een tuin zeker bij aan de waarde van je huis. Niet alleen de grootte van de tuin is belangrijk. Het maakt ook uit of de tuin op het zuiden ligt, of hij goed onderhouden is en of er genoeg privacy is.

Onderhoud

Het spreekt voor zich dat een goed onderhouden huis meer geld waard is dan een huis met achterstallig onderhoud.

Garage

Een garage betekent een hoop extra bergruimte. Dat zullen veel kopers waarderen.

Bruikbare zolder met vaste trap

Een zolder kun je vaak geschikt maken om als slaap- of werkkamer te dienen door een vaste trap, isolatie en eventueel scheidingswanden aan te brengen. Ook vergroot je zo het woonoppervlak, iets waar door veel kopers op gezocht wordt.

Belangrijk voor de waarde van je huis

Overkapping / serre

Hoe vaker je buiten kunt zitten, hoe meer plezier je van je terras hebt. Heb je dus een serre, veranda of terrasoverkapping dan zal dit door veel kopers gewaardeerd worden.

Nieuwe keuken

Een nette, nieuwe keuken kan zeker gunstig zijn voor de waarde van je huis, maar stel je er niet te veel van voor. Keukens zijn erg gevoelig voor smaak en trends. Jouw droomkeuken kan zomaar het eerste zijn wat een koper uit het huis sloopt. De kosten van een keukenverbouwing kunnen ook hoger uitvallen dan alleen de kosten van de keuken. Vaak komt er extra werk bij kijken aan leidingen, elektriciteit, vloeren en muren. Tip: je kunt ook overwegen om je bestaande keuken te laten renoveren.

Nieuwe badkamer

Hier geldt een beetje hetzelfde voor als voor een keuken. Het helpt, maar verwacht zeker niet dat je al het geld dat je erin investeert terugziet in de waarde van je huis.

Toilet boven

Vrijwel alle moderne huizen hebben een tweede toilet boven. Knap je een ouder huis op dat alleen een wc beneden heeft, kijk dan dus of je plaats hebt voor een extra toilet. Veel mensen vinden het prettig als het toilet boven apart is van de badkamer. Als dit praktisch haalbaar is, kun je daar rekening mee houden bij je verbouwing.

Carport

Droog uitstappen en ’s ochtends minder vaak ijs krabben: veel autobezitters zullen een carport als een pluspunt zien. Voor kopers zonder auto is een handige plek om hun fiets of scooter onder te zetten.

Zonneboiler en zonnepanelen

De belofte van energiezuinig en dus milieuvriendelijker en goedkoper wonen zal veel kopers aanspreken. Zonnepanelen of een zonneboiler hebben een positieve invloed op het energielabel. Let op: Als je je huis verkoopt, moet je een definitief energielabel hebben. Heb je die niet, dan kun je een boete krijgen.

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis is meestal comfortabeler en energiezuiniger. Een pluspunt dus, en net als zonnepanelen goed voor je energielabel en dus voor de waarde van je huis.

Zwembad

Geloof het of niet, niet iedereen droomt van een huis met een zwembad. Hoewel het wel iets aan de waarde van je huis toe zal voegen, zien veel kopers ook op tegen het onderhoud en de kosten daarvan.

Schuur / berging

Extra bergruimte is voor veel kopers een pluspunt.

Alarm

Vooral bij duurdere huizen kan een alarm de waarde van je huis een beetje verhogen.

Minder belangrijk voor de waarde van je huis

Technische snufjes

Technische snufjes, zoals het bedienen van verwarming, lampen en zonwering met een app kunnen praktisch en energiebesparend zijn. Het heeft alleen niet heel veel invloed op de waarde van je huis.

Airco

Airconditioning in woonhuizen was in Nederland niet heel erg gebruikelijk. Dat is de laatste jaren door de warme zomers en de stijgende energieprijzen wat verandert. Een aicotoestel kan namelijk naast verkoelen, ook verwarmen. Dat kan soms goedkoper zijn dan stoken via de verwarming. Bovendien kan airco bij een plat dak of bij een huis met een kantoor- of praktijkruimte voor een aangenamere leefomgeving zorgen. En daardoor bijdragen aan de woningwaarde.

Afspraak met SNS Adviseur

Afspraak met SNS Adviseur

Ontdek of jij nog goed zit met je hypotheek. Een oriëntatiegesprek is gratis.
Open huis of bezichtiging organiseren

Open huis of bezichtiging organiseren

Staat je huis te koop en ga je binnenkort een open huis of een bezichtiging organiseren? Lees 9 tips om een goede eerste indruk te maken.

Laatst aangepast: 7 juli 2022