Beleggen op naam van je kind

Kinderen tot 18 jaar mogen niet zelf beleggen. Wel kun je als ouder en/of wettelijk vertegenwoordiger beleggen op naam van je kind. Lees hier waarmee je als ouder rekening moet houden.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen op naam van je kind of op eigen naam?

Beleggen voor een minderjarig kind kan op twee manieren: op jouw eigen naam of op naam van je kind. Voordat je een keuze maakt is het verstandig om je bewust te zijn van de verschillen. We zetten ze hieronde voor je op een rijtje.

Beleggen op naam van je kind:

 • Na de 18e verjaardag staat de rekening op naam van je kind en heb jij er geen zeggenschap meer over.

 • Je inleg telt als schenking. Je kunt hierbij wel gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling.

 • Met beleggen op naam van je kind hoef je geen schenkbelasting te betalen als het opgebouwde bedrag naar je kind gaat.

Beleggen op eigen naam voor je kind:

 • Jij beheert de rekening en bepaalt wat er met het geld gebeurt, ook als je kind 18 wordt.

 • Je inleg wordt niet gezien als schenking, je hoeft hier dus geen schenkingsbelasting over te balen.

 • Je kunt het opgebouwde vermogen in delen of in 1 keer schenken aan je kind. Vanaf een bepaald bedrag betaal je dan schenkbelasting.

Samen beleggen op eigen naam voor je kind:

 • Je partner en jij beheren allebei de rekening en bepalen wat er met het geld gebeurt, ook als jullie kind 18 wordt.

 • Jullie inleg wordt niet gezien als schenking, je hoeft hier dus geen schenkingsbelasting over te balen.

 • Je kunt het opgebouwde vermogen in delen of in 1 keer schenken aan je kind. Vanaf een bepaald bedrag betaal je dan schenkbelasting.
Goed om te weten: Je kunt alleen beleggen op naam van je minderjarige kind als je de wettelijk vertegenwoordiger bent.

Beleggen op naam van je kind na de 18e verjaardag

Zodra je kind 18 jaar wordt, kan hij of zij zelfstandig beschikken over de rekening en het belegd vermogen. Je kind krijgt toegang tot de rekening door met een geldig legitimatiebewijs naar een SNS Winkel te gaan. Vervolgens bepaalt je kind zelf wat er met de beleggingen gebeurt. Mocht je dit spannend vinden als ouder, dan kun je ook kiezen voor beleggen voor je kind op je eigen naam. Jij bent en blijft dan de rekeninghouder en eigenaar van het belegd vermogen.

Hoe werkt beleggen bij SNS?

Kies je voor beleggen bij SNS? Dan kun je kiezen uit SNS Doelbeleggen en SNS Beleggingsrekening. Met SNS Doelbeleggen kun je ervoor kiezen om je inleg te verdelen over sparen en beleggen, op één rekening. Met SNS Beleggingsrekening heb je een ruime keuze uit verschillende mixfondsen en themafondsen om in te beleggen. Benieuwd wat bij jouw wensen past? Check het met onze handige keuzehulp.

Beleggen voor je kind en belastingen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld. Dus ook als je op naam van je kind belegt, telt het bij jou mee. Lees meer over beleggen en de belasting.

Goed om te weten:

Als wettelijk vertegenwoordiger mag je namens je kind een rekening openen en daarop beleggen. Maar je bent tegenover je kind wel verplicht om zo verstandig mogelijk te beleggen. Ook is er officieel toestemming nodig van de kantonrechter. Als je onzorgvuldig met het vermogen omgaat, zou je kind jou (of jullie) later namelijk aansprakelijk kunnen stellen. We wijzen je er daarom op dat er regels zijn die minderjarigen beschermen tegen ondoelmatig beleggen door de wettelijk vertegenwoordiger. Als je toestemming hebt van de kantonrechter, dan hoef je dat niet bij ons te melden.

Hoe wil jij beleggen voor je kind?

Op naam van je kind

Je belegt op naam van een minderjarig kind. Na de 18e verjaardag is je kind eigenaar van de rekening en heb jij er geen zeggenschap meer over.

  Nu openen

  Op eigen naam

  Je opent SNS Doelbeleggen voor je kind op je eigen naam. Jij beheert de rekening en bepaalt wat er met het geld gebeurt, ook als je kind 18 wordt.

  Nu openen

  Op onze naam

  Je opent SNS Doelbeleggen op eigen naam, samen met een mederekeninghouder zoals je partner. Jullie hebben dezelfde rechten en kunnen allebei bepalen wat er met het geld gebeurt, ook als je kind 18 wordt.

  Nu openen

  Beleggensbonusactie

  Tijdelijke beleggingsbonusactie

  Begin je met beleggen bij SNS? Dan doe je automatisch mee aan onze beleggingsbonusactie. Zo kun je tot wel 75 euro aan fondsaankopen verdienen. Hoe de actie precies werkt, lees je in de actievoorwaarden.

  Bekijk de actievoorwaarden

  Maandbedrag sparen of beleggen

  Maandbedrag sparen of beleggen

  Ben je benieuwd naar vermogensgroei? Bereken het rendement van beleggen en de rente van sparen.
  Beleggen voor beginners

  Beleggen voor beginners

  Benieuwd naar beleggen, maar geen idee waar te beginnen? Bekijk onze tips.