Beleggen en de belasting

Geld dat je belegt, wordt gezien als vermogen. Mogelijk betaal je over een deel van je vermogen belasting. Dat heet vermogensrendementsheffing.

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

beleggen en de belasting

Beleggingen tellen mee als vermogen

Als je in Nederland woont, telt geld op je spaar-, beleg- en betaalrekeningen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Doe je over 2022 aangifte? Dan kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari 2022.

Vermogen van minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld.

Heffingvrij vermogen

Over het 1e deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingvrij vermogen. Als je over 2022 aangifte doet, is het heffingvrij vermogen € 50.600 voor iemand die alleenstaand is. Voor fiscaal partners is dat het dubbele: € 101.300.

Goed om te weten
Bij het bepalen van je vermogen mag je van de Belastingdienst alleen schulden boven € 3.200 van je bezittingen aftrekken. Voor fiscaal partners is de grens € 6.400.

Waarover betaal je belasting en hoeveel?

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je meer rendement haalt bij een hoger vermogen doordat je meer belegt. Voor het belastingjaar 2022 gebruikt de Belastingdienst een oude en nieuwe rekenmethode voor je rendement in box 3.

Bij de oude methode ging de Belastingdienst ervan uit dat je een deel van je vermogen spaart en een deel belegt. Bij de nieuwe methode telt je echte verdeling over sparen en beleggen. Voor je aanslag inkomstenbelasting over 2022 mag je de voor jou meest gunstige methode kiezen.

De peildatum voor de hoogte en de verdeling van je vermogen is 1 januari 2022. Over het rendement betaal je in beide varianten 31% belasting.

Lees meer op de website van de Belastingdienst over de werking en de percentages van de oude en nieuwe methode.

Vrijstelling

Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling. Dat betekent dat je alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomen. Je betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van je groene beleggingen.

Tabel vrijstelling groene beleggingen
Jaar Zonder fiscale partner Met fiscale partner
2023 € 65.072 € 130.144
2022 € 61.215 € 122.430
2021 € 60.429 € 120.858

Goed om te weten: Van de 12 duurzame beleggingsfondsen die je via ons kunt kiezen, komen beleggingen in het ASN Groenprojectenfonds in aanmerking voor de vrijstelling die voor groene beleggingen geldt.

Dividendbelasting

Krijg je dividend? Dan moet het beleggingsfonds dat dividend uitkeert dividendbelasting inhouden. Je kunt de Nederlandse dividendbelasting mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting. Dat doe als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting. De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de belegger. De overheid kan de regels voor de fiscale behandeling van beleggers veranderen.

Beginnen met beleggen?
Wil je met beleggen gaan beginnen of ben je al een tijdje bezig, maar snap je nog niet alles? Bekijk onze pagina's voor beginnende beleggers.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en wanneer. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.
Vragen over dividend

Vragen over dividend

Lees wat andere klanten ons vroegen over dividend. Met uiteraard de antwoorden.