Beleggen en de belasting

Geld dat je belegt, wordt gezien als vermogen. Mogelijk betaal je over een deel van je vermogen belasting. Dat heet vermogensrendementsheffing.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Waarover betaal je belasting en hoeveel?

Vanaf het belastingjaar 2023 gebruikt de Belastingdienst een nieuwe rekenmethode voor je rendement in box 3. Bij deze methode telt je echte verdeling over sparen en beleggen. Per categorie bepaalt de Belastingdienst jaarlijks een fictief rendementspercentage. Over het fictieve rendement betaal je in 2024 36% belasting. Lees meer over de werking en de percentages op de website van de Belastingdienst .

Beleggingen tellen mee als vermogen

Als je in Nederland woont, telt geld op je spaar-, beleg- en betaalrekeningen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Doe je over 2023 aangifte? Dan kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari 2023.

beleggen en de belasting

Vermogen van minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld.

Heffingvrij vermogen

Over het 1e deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingvrij vermogen. Als je over 2023 aangifte doet, is het heffingvrij vermogen € 57.000 voor iemand die alleenstaand is. Voor fiscaal partners is dat het dubbele: € 114.000.

Goed om te weten: Bij het bepalen van je vermogen mag je van de Belastingdienst alleen schulden boven € 3.400 van je bezittingen aftrekken. Voor fiscaal partners is de grens € 6.800.

Groene beleggingen en vrijstelling

Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling. Dat betekent dat je alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomen. Je betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van je groene beleggingen. Hieronder vind je in een tabel het overzicht van vrijstelling groene beleggingen zonder en met fiscale partner.

Jaar Zonder fiscale partner Met fiscale partner
2024 € 71.251 € 142.502
2023 € 65.072 € 130.144
2022 € 61.215 € 122.430
2021 € 60.429 € 120.858

Dividendbelasting

Krijg je dividend? Dan moet het beleggingsfonds dat dividend uitkeert dividendbelasting inhouden. Je kunt de Nederlandse dividendbelasting mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting. Dat doe als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting. De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de belegger. De overheid kan de regels voor de fiscale behandeling van beleggers veranderen.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en wanneer. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.
Vragen over dividend

Vragen over dividend

Lees wat andere klanten ons vroegen over dividend. Met uiteraard de antwoorden.