Beleggen en de belasting

Geld dat je belegt, wordt gezien als vermogen. Mogelijk betaal je over een deel van je vermogen belasting. Dat heet vermogensrendementsheffing.

beleggen en de belasting

Beleggingen tellen mee als vermogen

Als je in Nederland woont, telt geld op je spaar-, beleg- en betaalrekeningen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Doe je over 2022 aangifte? Dan kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari 2022.

Vermogen van minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld.

Heffingvrij vermogen

Over het 1e deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingvrij vermogen. Als je over 2022 aangifte doet, is het heffingvrij vermogen € 50.600 voor iemand die alleenstaand is. Voor fiscaal partners is dat het dubbele: € 101.300.

Goed om te weten
Bij het bepalen van je vermogen mag je van de Belastingdienst alleen schulden boven € 3.200 van je bezittingen aftrekken. Voor fiscaal partners is de grens € 6.400.

Vermogensrendementsheffing

De Belastingdienst gaat er vanuit dat je meer rendement haalt bij een hoger vermogen. Er zijn meerdere schijven. Bij iedere volgende schijf wordt een hoger rendement gebruikt. Over het rendement betaal je 31% belasting. Hieronder zie je met welk rendement de Belastingdienst in 2022 rekent en hoeveel belasting je dan betaalt over je vermogen.

Vermogen meer dan Maar niet meer dan Rendement Belasting als % van je vermogen
€ 0 € 50.650 Vrijgesteld van heffing Vrijgesteld van heffing
€ 50.650 € 101.300 1,818% 0,564%
€ 101.300 € 1.013.000 4,366% 1,353%
€ 1.013.000 - 5,530% 1,714%

Lees meer over de berekening op de website van de Belastingdienst

Dividendbelasting

Krijg je dividend? Dan moet het beleggingsfonds dat dividend uitkeert dividendbelasting inhouden. Je kunt de Nederlandse dividendbelasting mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting. Dat doe als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting. De fiscale behandeling hangt af van de individuele omstandigheden van de belegger. De overheid kan de regels voor de fiscale behandeling van beleggers veranderen.

Beginnen met beleggen?
Wil je met beleggen gaan beginnen of ben je al een tijdje bezig, maar snap je nog niet alles? Bekijk onze pagina's voor beginnende beleggers.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen

Met periodiek beleggen bepaal je zelf hoeveel je inlegt en wanneer. Lees meer over de kracht van periodiek beleggen.
Vragen over dividend

Vragen over dividend

Lees wat andere klanten ons vroegen over dividend. Met uiteraard de antwoorden.