Beleggen en de belasting

Geld dat je belegt, wordt gezien als vermogen. Mogelijk betaal je over een deel van je vermogen belasting. Dat heet vermogensrendementsheffing.

beleggen en de belasting

Beleggingen tellen mee als vermogen

Als je in Nederland woont, telt geld op je spaar-, beleg- en betaalrekeningen mee als vermogen voor de inkomstenbelasting. Je vermogen valt in box 3 van de belasting. Over je vermogen dat boven een bepaalde grens uitkomt, betaal je belasting. Dit heet vermogensrendementsheffing. Doe je over 2020 aangifte? Dan kijkt de Belastingdienst naar je vermogen op 1 januari 2020.

Vermogen van minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld.

Heffingvrij vermogen

Over het 1e deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingvrij vermogen. Als je over 2020 aangifte doet, is het heffingvrij vermogen € 30.846 voor iemand die alleenstaand is. Voor fiscaal partners is dat het dubbele: € 61.692.

Goed om te weten
Bij het bepalen van je vermogen mag je van de Belastingdienst alleen schulden boven € 3.100 van je bezittingen aftrekken. Voor fiscaal partners is de grens € 6.200.

Vermogensrendementsheffing

De Belastingdienst gaat er vanuit dat je meer rendement haalt bij een hoger vermogen. Er zijn meerdere schijven. Bij iedere volgende schijf wordt een hoger rendement gebruikt. Over het rendement betaal je 30% belasting. Hieronder zie je met welk rendement de Belastingdienst in 2020 rekent en hoeveel belasting je dan betaalt over je vermogen.

Vermogen meer dan Maar niet meer dan Rendement Belasting als % van je vermogen
€ 0 € 30.846 Vrijgesteld van heffing Vrijgesteld van heffing
€ 30.846 € 103.643 1,789% 0,537%
€ 103.643 € 1.036.418 4,186% 1,256%
€ 1.036.418 - 5,280% 1,584%

Lees meer over de berekening op de website van de Belastingdienst

Dividendbelasting

Krijg je dividend? Dan moet het beleggingsfonds dat dividend uitkeert dividendbelasting inhouden. Je kunt de Nederlandse dividendbelasting mogelijk verrekenen met de inkomstenbelasting. Dat doe als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.

Beginnen met beleggen?
Wil je met beleggen gaan beginnen of ben je al een tijdje bezig, maar snap je nog niet alles? Bekijk onze pagina's voor beginnende beleggers.

Wil je hulp bij je belastingaangifte?

Wil je hulp bij je belastingaangifte?

We helpen je graag! Dan weet je zeker dat je alles goed hebt ingevuld en geen geld laat liggen.
SNS Doelbeleggen aanvragen

SNS Doelbeleggen aanvragen

Ontdek hoe het is om zelf te beleggen. Open SNS Doelbeleggen en ga aan de slag.Terug naar boven