Beleggen door jongeren en studenten

Beleggen is hot onder jongeren en studenten. Hoor jij ook iedereen erover en wil je ook gaan beleggen? Ken de risico’s. Test hier je kennis en lees tips.

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Snel geld verdienen en rijk worden

Snel geld verdienen en rijk worden, klinkt goed hè? Als je echt zo makkelijk geld zou kunnen verdienen met beleggen, dan deed iedereen het wel. En zou iedereen rijk zijn. Dus les 1: geloof nooit zomaar verhalen die te goed zijn om waar te zijn. Zeker niet als het gaat om geld.

Beleggen voor jongeren, een paar risico's:

 • Beleggen met geld dat je eigenlijk nodig hebt

Het is niet verstandig om te beleggen met geld dat je eigenlijk niet kunt missen. Bijvoorbeeld omdat je niets achter de hand hebt voor als je laptop stuk gaat of je telefoon. Beleggen werkt niet zoals een spaarrekening. Grote kans dat de waarde van je beleggingen op het moment dat jij het geld nodig hebt lager is dan toen je inlegde. Je moet dus echt eerst wel een spaarbuffer opbouwen voordat je met beleggen begint.

 • Beleggen met je studielening

Het is nooit verstandig om te beleggen met geld dat je geleend hebt, ook niet met het geld voor je studie. Je moet dit geld ooit terugbetalen. Als je net op dat moment met tegenslag kampt in je beleggingen, dan kun je in de problemen komen. Beleg dus alleen met geld dat je niet terug hoeft te betalen of niet op korte termijn nodig hebt.

 • Alles inzetten op 1 soort belegging

Niet doen, niet wedden op 1 paard. Spreid je geld juist over verschillende soorten beleggingen. Zo maak je het risico kleiner dat al je geld plotseling veel minder waard wordt. Want als één van je beleggingen dan slecht gaat, kan het bij een andere misschien juist goed gaan. Of minder slecht. Handig: Door te beleggen in fondsen heb je automatisch al meer spreiding.

 • Snel winst willen halen

Hoe meer tijd je neemt om te beleggen, hoe groter de kans dat je winst maakt. Beleggingen schommelen altijd wel. Als je de tijd neemt, is het niet zo erg als de beurs omlaag gaat. Je kunt dan namelijk wachten tot het weer beter gaat. Al is ook daar nooit een garantie op ...

Test je beleggingskennis

Antwoorden vind je onderaan deze pagina. Niet spieken!

Vraag 1: Investeren in cryptocurrency is net zo risicovol als investeren in aandelen.

A. Klopt. Het risico is gelijk. En de kans dat je met cryptocurrency sneller veel geld verdient is bovendien groter.
B. Klopt niet. Cryptocurrency is vooral speculatief en volledig gebaseerd op vraag en aanbod. Daardoor loop je meer risico dan met beleggen in aandelen. Het is geen gereguleerde markt, er is mede daardoor kans op diefstal, verlies en fraude.

Vraag 2: Wat is de volatiliteit van een effect?

A. De volatiliteit is de beweeglijkheid van het effect. Hoe lager de volatiliteit, hoe stabieler het effect. En dus minder risicovol.
B. De mix die je kiest tussen aandelen en obligaties.

Vraag 3: Wat is het prospectus?

A. Een inschatting van het kredietrisico van een bedrijf of een overheid.
B. Een verplicht document met informatie over het gekozen beleggingsfonds, aandeel of obligatie.

Onderzoek over beleggen en jongvolwassenen

 • Uit ons onderzoek over beleggen en jongeren en studenten blijkt:
  • 1 op de 5 jongeren (18-35 jaar) belegt.
  • Van de rest zou 23% graag willen beleggen.
  • Het gaat dan om zowel aandelen als om cryptovaluta.

  Opvallend en zorgelijk:

  • 12% van de jonge beleggers heeft géén spaarbuffer.
  • 25% van jonge beleggers heeft slechts 1 maand spaarbuffer.

Beleggingstips voor studenten en jongeren

 • Leg eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld per maand) een bedrag in. Dit heet periodiek inleggen. Zo loop je over lange tijd minder risico dat je op een slecht moment koopt en je rendement is mogelijk hoger.
 • Stel haalbare en concrete doelen. Weet wat je wilt bereiken met je beleggingen, maak een plan. Bijvoorbeeld: Ik wil € 10.000 hebben voor ik 35 ben. Ik begin met eenmalig € 1.000 en leg daarna elke maand € 150 in. Dit plan kan je in de SNS Doelplanner instellen. Bereken wat het mogelijk oplevert.
 • Heb je schulden? Los die eerst af.
 • Beleg alleen als je ook een spaarbuffer hebt. Een buffer is geld dat je niet direct nodig hebt maar misschien wel binnenkort omdat je telefoon ineens stuk gaat.
 • Spreid je beleggingen. Dat betekent: zet niet al je geld op 1 soort, sector of markt.
 • Lees je goed in en blijf bij.

Test je beleggingskennis - de antwoorden

Hier vind je de antwoorden op de vragen hierboven. Heb je niet alle 3 de vragen goed? Of heb je lopen gokken? Dan moet je je, voordat je gaat beleggen, toch echt eerst wat verder gaan verdiepen in wat er bij beleggen komt kijken.

Vraag 1. Antwoord B is juist.

Beleggen in aandelen heeft zeker ook risico’s, maar je kunt je in ieder geval verdiepen in de richtlijnen. Die geven je inzicht in waar een prijs naartoe kan gaan. Bij cryptocurrency ontbreekt die mogelijkheid. Het is dus veel risicovoller. Je kunt snel geld verdienen en snel al je geld kwijtraken.

Vraag 2. Antwoord A is juist.

Aan de hand van onder meer de volatiliteit kies je effecten die risicovol zijn of net niet.

Vraag 3. Antwoord B is juist.

Als je gaat beleggen, wil je er zeker van zijn dat je beschikt over alle relevante informatie over een onderneming. Als je goed geïnformeerd bent, kun je waarschijnlijk een betere beleggingsbeslissing nemen. Alle relevante informatie en risico’s over een onderneming vind je daarom in het prospectus. Bedrijven en overheden waar je in kunt investeren zijn verplicht deze informatie in het prospectus op te nemen.

Mogelijk rendement berekenen

Mogelijk rendement berekenen

Bereken wat beleggen je mogelijk kan opleveren en welke inleg je daarvoor nodig hebt.
Welk beleggingsproduct kies je?

Welk beleggingsproduct kies je?

Bekijk hoe je wilt beleggen: met SNS Doelbeleggen of de SNS Beleggingsrekening.