Tips als je op zoek gaat naar werk

Een nieuwe baan is de beste garantie op inkomen. Maar solliciteren als je werkloos bent, is meestal moeilijker dan vanuit een dienstverband. Een paar tips van een loopbaancoach als je op zoek bent naar (nieuw) werk.
Tips als je op zoek gaat naar werk

Hulp bij zoeken werk

Werk zoeken hoef je niet alleen te doen. Er zijn instanties en mensen die je kunnen helpen:

  • Op werk.nl kun je vacatures zoeken, krijg je tips, en je vindt er veel handige handleidingen. De site is van UWV. Je kunt er ook je WW-uitkering aanvragen.
  • Krijg je een WW-uitkering, dan heb je toegang tot extra gedeelten van werk.nl.
  • Laat iedereen weten dat je beschikbaar bent: vrienden, familie en je (online) netwerk. Mensen denken veel eerder aan je als ze iets horen, als ze weten dat je werk zoekt.
Zie je een leuke vacature? Schrijf dan niet alleen een brief, maar bel ook. Twee voordelen: je leert het bedrijf een beetje beter kennen en zij hebben al even kennis gemaakt met jou.
Tip van de loopbaancoach

Je sollicitatiebrief: tips

Een goede sollicitatiebrief is belangrijk bij het zoeken naar werk. Het is voor je mogelijk nieuwe werkgever meestal de eerste kennismaking met jou.

Begin krachtig
De meeste mensen beginnen met “Naar aanleiding van uw vacature in …” Als je anders begint, kun je dus verschil maken. Wees duidelijk dat je deze kans op een baan heel serieus neemt en dat je je hebt verdiept in het bedrijf, de functie en de vacaturetekst. Begin met een pakkende anekdote of begin bijvoorbeeld zo: “Graag overtuig ik u waarom ik de stressbestendige, vrolijke harde werker ben die ik u zoekt in de vacature voor een nieuwe filiaalmanager.”

Gebruik voorbeelden
Zeg niet alleen maar waar je goed in bent maar geef ook aan waar dat uit blijkt. Gebruik voorbeelden om de dingen die je over jezelf zegt concreet te maken. “Ik blijf rustig en klantvriendelijk in stressvolle situaties. Dat kreeg ik vaak als compliment terug toen ik receptionist was bij bedrijf X. Ik moest soms op hetzelfde moment klanten ontvangen, de telefoon opnemen en koffie serveren bij vergaderingen.”

Beschrijf waar je blij van wordt
Van een positieve brief krijgt de lezer energie. Vertel daarom waar je naar uitkijkt als je de baan zou krijgen. “Mijn werkdag is niet alleen geslaagd als ik een keuken heb verkocht. Ik word er pas echt blij van als de mensen het met hun vrienden over de goede service hebben.”

Wees persoonlijk
Probeer zo veel mogelijk van je persoonlijkheid in je brief te leggen. Wie ben je? Wat voor type kunnen ze verwachten? Probeer dat tussen de regels door over te brengen.

Laat je brief lezen aan anderen
Dit is een heel belangrijke die veel mensen overslaan. Laat je brief niet alleen lezen aan iemand die de spelfouten eruit kan halen, maar ook aan iemand die kan inschatten of de brief voldoet aan de verwachtingen. Sta open voor de kritiek en maak je brief beter.

Denk ook eens aan een filmpje waarin je jezelf voorstelt, in plaats van (of naast) een sollicitatiebrief.
Tip van de loopbaancoach

Het sollicitatiegesprek: tips

Was je brief zo goed en veelbelovend dat je bent uitgenodigd voor een gesprek? Een spannend moment, want nu komt het erop aan.

Veelgestelde vragen oefenen
Op een paar vragen kun je van tevoren al een goed antwoord verzinnen. Oefen die antwoorden zodat je je zeker voelt. De standaardvraag “Wat zijn je 3 slechtste eigenschappen?” kun je bijvoorbeeld goed beantwoorden door alle positieve keerzijden van je slechte eigenschappen te benoemen. Bijvoorbeeld: “Ik kan best ongeduldig zijn. Dat betekent ook dat ik weet van aanpakken en snel resultaat boek.”

Eerlijk zijn, maar ook slim
Uit je cv blijkt misschien dat je zonder werk zit. Daarover liegen is dan ook niet verstandig. Vragen hierover kun je wel slim beantwoorden. Val in ieder geval nooit je vorige werkgever af, blijf professioneel en laat merken dat je zin hebt om weer te werken.

Let op je lichaamstaal
Ga rechtop zitten met een open houding. Leg je handen bijvoorbeeld op tafel in plaats van je armen over elkaar te doen. Stel je actief op. Kijk de mensen met wie je praat aan. Zorg ervoor dat het een gesprek wordt, en geen verhoring. Dus stel zelf ook geïnteresseerde vragen aan je gesprekspartners.

Ondernemer worden?

Misschien denk je erover om voor jezelf te beginnen nu je geen baan in loondienst hebt.

Lees dan Zzp’er worden vanuit de WW

Werk onder je niveau? Doen of niet?

Lukt het niet om werk te vinden dat precies bij je ervaring en opleidingsniveau past? Dan kan het lonen om een baan aan te nemen onder je niveau. Als je al langer dan 6 maanden een WW-uitkering ontvangt, dan moet je zelfs werk onder je niveau aannemen.

Van uitzendkracht tot adviseur

Neem bijvoorbeeld het verhaal van deze adviseur die als uitzendkracht bij SNS binnenkwam:

“Zelf heb ik ook ervaren hoe grillig de arbeidsmarkt is. Toen ik afstudeerde, was de markt goed en werd ik na plaatsing van mijn cv meteen plat gebeld, tot ’s avonds aan toe. Toen ik een paar jaar later na een 2e studie met een veel beter cv weer op zoek was, vond ik geen werk. Om toch werk te hebben, ben ik als uitzendkracht bij SNS aan de slag gegaan. Dat heeft me uiteindelijk een goede en leuke baan opgeleverd. Mijn persoonlijke tip is daarom: pak ook werk aan dat op het eerste gezicht misschien niet op je droombaan lijkt. Je doet ervaring op, je hebt een betere uitgangspositie om te solliciteren en misschien komt er een geweldige baan uit voort.”

Salaris en/of WW-uitkering

Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk minder verdient als je werk onder je niveau aanneemt. Krijg je een WW-uitkering en verdien je minder dan je aan WW-uitkering ontvangt, dan kun je hiervoor een aanvulling ontvangen.

Zij vond nieuw werk

Zij vond nieuw werk

Carlijn (35) kreeg, mede dankzij haar goede sollicitatiebrief, weer een baan.
Ontslagen of werkloos?

Ontslagen of werkloos?

Vaak zijn de financiële gevolgen groot. We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.

Pagina laatst gecheckt: 2 oktober 2023