Zzp’er worden en het UWV

Wil je zzp’er worden vanuit de WW, dan heb je verschillende mogelijkheden om dat met UWV te regelen. Let wel op: zzp’er worden heeft gevolgen voor je de hoogte van je uitkering.


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Overleg met UWV

Krijg je nu een WW-uitkering en wil je aan de slag als zzp’er of freelancer? Overleg dan altijd eerst met UWV. UWV geeft je advies over hoe en of je in jouw situatie kunt starten als ondernemer.

Tip

Overleg altijd met UWV als je nadenkt over een eigen onderneming en bespreek welke gevolgen dit heeft voor je uitkering.

Optie 1: Met een startperiode

Is UWV akkoord dat je gaat freelancen vanuit de WW? Dan kun je vaak voor de zogenaamde startperiode kiezen. De voordelen:

  • Je mag je 26 weken focussen op je eigen onderneming.
  • Je hebt in die periode geen sollicitatieplicht.
  • Je volgt een online training over hoe je als ondernemer moet starten.
  • Je krijgt nog steeds WW. Wel is je uitkering 29% lager.

Ook fijn als vangnet: als je stopt met je onderneming, heb je vaak nog recht op WW. Let op: Dit hangt af van op hoeveel WW je oorspronkelijk recht had. Vraag dit goed na bij UWV. Ook of je aan de voorwaarden voldoet om op deze manier te starten.

Optie 2: Zonder startperiode, met behoud van WW

Je kunt ook met urenkorting beginnen als zzp’er vanuit de WW. De voordelen:

  • Je kunt meteen starten, je hoeft niet eerst een training te volgen.
  • Je geeft de uren door die je aan je onderneming besteedt. Op grond van het aantal uren dat je aan je onderneming hebt besteed, wordt je WW aangepast. Hoe UWV je inkomsten verrekent hangt af van de datum waarop je een nieuwe WW-uitkering kreeg. Vraag dit na bij UWV.

Nadeel: Het bedrag dat in mindering wordt gebracht op je WW is definitief. Als je op een later moment minder uren gaat werken als zelfstandige, gaat de uitkering niet meer omhoog. Voor de uren die je niet aan je bedrijf besteedt, moet je nog steeds solliciteren.

Optie 3: zonder behoud van WW

Je kunt volledig verder gaan als zzp’er. Dat betekent dan ook dat je je WW helemaal stopzet.

Het voordeel is dat je geen sollicitatieplicht hebt of andere verplichtingen richting UWV. Het nadeel is dat je geen aanvullende inkomsten hebt als je weinig inkomsten hebt uit je eigen bedrijf.

zzp'er worden vanuit ww - gevolgen uwv

Wie helpt je met wat?

Ga sowieso als eerste naar UWV, als je vanuit de WW een eigen bedrijf wilt starten. De voorwaarden verschillen per situatie.

Voor het inschrijven bij de KvK als zzp'er, het maken van een ondernemingsplan, het kiezen van een rechtsvorm en meer, kun je terecht bij de Kamer van Koophandel. Alle vragen die je hebt over belastingen, kun je stellen aan de Belastingdienst.

De SNS ZZP Rekening

De SNS ZZP Rekening

Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
Zzp’er worden naast je baan?

Zzp’er worden naast je baan?

Wil je naast je werk in loondienst je eigen bedrijf starten?

Pagina laatst gecheckt 30 maart 2022