Verzekeringen en samenwonen

Grote kans dat je dubbele verzekeringen hebt als je gaat samenwonen. Vaak zonde van het geld! Lees hoe je kunt besparen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Stappenplan samenwonen en verzekeringen

Volg deze stappen en schoon zo je verzekeringen op.

  • Maak een lijstje van jouw verzekeringen en die van je partner
  • Kijk of er onnodige dubbele verzekeringen tussen zitten
  • Let goed op de dekkingen. Deze kunnen totaal anders zijn
  • Pas de gezinssamenstelling aan voor de verzekeringen die je overhoudt
  • Zeg de verzekeringen op die je niet meer wilt of niet meer nodig hebt
  • Check hieronder of je nog verzekeringen bent vergeten

Wist je dat...

... je de meeste verzekeringen per maand kunt opzeggen als je ze al 1 jaar hebt?

Inboedelverzekering: hoeft niet dubbel

Als jullie gaan samenwonen, hebben jullie natuurlijk nog maar 1 inboedelverzekering nodig. Zeg dus in ieder geval 1 inboedelverzekering op, of sluit samen een helemaal nieuwe af. Check wel even of de verzekerde som nog hoog genoeg is. Samen zijn je spullen waarschijnlijk meer waard dan toen je nog in je eentje was. Tip: dit is bij ons niet nodig, want je bent via ons nooit onderverzekerd. Je moet alleen nog de juiste gezinssamenstelling kiezen en eventueel het nieuwe adres opgeven.

Tip om te besparen

Probeer zo veel mogelijk verzekeringen bij 1 verzekeraar onder te brengen. Dat levert je vaak korting op. Los daarvan is het handig dat dat je meteen weet bij wie je moet zijn als je iets wilt claimen.

Reisverzekering: misschien aanpassen

samenwonen met contract

Samen 1 reisverzekering afsluiten is vaak goedkoper dan ieder apart. Je verzekert aanvullende dekkingen, zoals wintersport, dan ook samen - dat kan een nadeel zijn. Vergelijk verschillende premies en zie meteen of het voor jullie ook voordeliger uitpakt. Handig om te weten: je hoeft bij een gezamenlijke reisverzekering niet samen op vakantie te gaan. Ook als je alleen reist, ben je verzekerd.

Tip: Bij ons zijn kinderen tot 27 jaar die thuis wonen of studeren bij een gezamenlijke reisverzekering automatisch ook meeverzekerd. Dat kan je een hoop geld aan premie schelen.

Rechtsbijstandsverzekering: hoeft niet dubbel

Wist je dat...

...je bij SNS 3% korting krijgt bij 3 verzekeringen en zelfs 8% bij 8 verzekeringen?

Het is voordeliger om samen een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten dan allebei apart. Misschien hebben jullie allebei nog geen rechtsbijstandsverzekering? Dan is dit misschien een goed moment om er eentje af te sluiten. Als je in een juridisch conflict terechtkomt, kun je deze verzekering goed gebruiken.

Let wel op: voor juridische conflicten over werk en familiezaken, zoals scheidingen en erfenissen, heb je soms een aanvullende verzekering nodig. Bekijk daarom de voorwaarden goed.

Aansprakelijkheidsverzekering: hoeft niet dubbel

Hebben jullie allebei een aansprakelijkheidsverzekering? Zeg er dan eentje op en laat je bijschrijven bij de ander. Je betaalt vaak maar een beetje meer dan voor 1 verzekerde.

Woonhuisverzekering: hoeft niet dubbel

Een woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd, hoort bij een koophuis. Dus hebben jullie 1 huis? Dan hebben jullie maar 1 woonhuisverzekering nodig. Maak je deel uit van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Check dan even of je woonhuisverzekering of opstalverzekering niet toevallig al in je VvE-bijdrage verwerkt zit.

Autoverzekering: misschien aanpassen

Bij 1 auto

Het kan zijn dat je nu vaker met z’n tweeën in de auto zit. En dat je daarom bij je autoverzekering een inzittendenverzekering wilt afsluiten. Bekijk dus even in je voorwaarden wat er precies verzekerd is bij je autoverzekering. En of je aanvullend een Schade Inzittenden wilt afsluiten.

Bij 2 auto's

Als jullie allebei een auto hebben en houden, kan het voordelig zijn beide auto’s bij 1 verzekeraar te verzekeren. Bij ons krijg je nu korting op je tweede autoverzekering en daarbij bouwt de bestuurder van de tweede auto zelf schadevrije jaren op.

Zorgverzekering: misschien aanpassen

Bij zorgverzekeringen is het niet per se voordeliger om samen bij 1 verzekeraar verzekerd te zijn. Alleen als jij of je partner collectiviteitskorting kan krijgen en de ander niet, zal het in prijs misschien schelen. Sluit vooral een zorgverzekering af die past bij jouw wensen en behoeften. Misschien wil jij bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen die je partner niet nodig heeft.

Tip voor je zorgverzekering

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij een zorgverzekering, ook voor de aanvullende dekkingen. Schrijf je kinderen dus in bij de volwassene met de meest uitgebreide (of duurste) verzekering.

Een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is handig voor jullie overzicht. En geen gedoe meer over wie wat betaalt.
Samenwonen en financiën

Samenwonen en financiën

Je gaat samenwonen. Dat betekent een aantal dingen regelen, ook financiële zaken. Heb je aan alles gedacht?

Pagina laatst gecheckt: 23 maart 2023