Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Ga je trouwen of worden jullie geregistreerd partners? Bekijk of je dat wilt doen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

De wet is veranderd

Vóór 1 januari 2018 trouwde je in gehele gemeenschap van goederen, tenzij je voorwaarden vastlegde. Dat is veranderd. Je trouwt of registreert nu standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ga je dus nu trouwen of worden jullie geregistreerd partners, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Wil je het anders, dan kun je voorwaarden vastleggen.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Getrouwd of geregistreerd partner geworden vóór 1 januari 2018?

Ben je voor 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partners geworden zonder huwelijkse voorwaarden? Dan geldt voor jullie een algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat in principe alles wat je hebt van jullie samen is: gemeenschappelijk dus. Dat geldt voor geld en spullen maar ook voor schulden.

Trouwen of geregistreerd partner worden na 1 januari 2018?

Als je nu trouwt of geregistreerd partners wordt, dan geldt er een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij je dit anders vastlegt.

Wat betekent een beperkte gemeenschap van goederen?

Kortweg: bij een beperkte gemeenschap van goederen blijft alles wat voor het huwelijk van jou was, na het huwelijk ook van jou. En alles wat je samen opbouwt aan bezit of schulden, is 50/50 van jullie beiden.

In de beperkte gemeenschap van goederen vallen:

  • Bezittingen en schulden die vóór jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap van jullie samen waren.
  • Bezittingen en schulden die jij en je partner tijdens jullie huwelijk of jullie geregistreerd partnerschap krijgen.
  • Een onderneming, als je deze tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap start.

Bij scheiding krijgen jij en je partner beiden 50% van alle bezittingen en schulden die in deze wettelijke gemeenschap van goederen vallen.

Wat is niet van jullie samen?

  • Bezittingen en schulden die alleen van jou waren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven alleen van jou.
  • Erfenissen of schenkingen die jij voor of tijdens het huwelijk krijgt blijven van jou. De erflater of schenker kan wel in het testament bepalen dat jouw partner ook een deel krijgt.
  • Had een van jullie al een onderneming voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé. De partner met de onderneming moet wel een vergoeding betalen aan de andere partner (in de gemeenschap). Vergelijkbaar met salaris dat in de gemeenschap van goederen valt.

Huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden

Je kunt ook op huwelijkse voorwaarden trouwen. Als je geregistreerd partners wordt, dan heten deze afspraken partnerschapsvoorwaarden. Alleen de naam is anders; er is verder geen verschil tussen huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden. We noemen ze hier voor het gemak huwelijkse voorwaarden.

Wat houden huwelijkse voorwaarden in?

  • Je maakt afspraken, voorwaarden, over alles wat je op het moment van trouwen hebt aan bezit en schulden. En over wat jullie tijdens het huwelijk aan bezit opbouwen en aan schulden krijgen
  • In de voorwaarden regel je welke bezittingen en schulden apart moeten blijven. Hieruit kun je kiezen:
  1. Koude uitsluiting: je houdt alles gescheiden. Je hebt dan dus financieel helemaal niets samen, bijvoorbeeld ook geen gezamenlijke betaalrekening. Er zijn geen gezamenlijke bezittingen en ook de schulden blijven voor ieder voor zich.
  2. Een beetje samen, een beetje apart. Je bepaalt zelf welke bezittingen en schulden apart blijven. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat een erfenis die je hebt ontvangen, buiten de beperkte gemeenschap valt. Of als 1 van jullie al een koophuis heeft, kan deze ook buiten de beperkte gemeenschap vallen.

De meeste mensen die voor huwelijkse voorwaarden gaan, kiezen voor deze variant waarbij de bezittingen en schulden voor een deel samen en voor een deel apart geregeld worden.

Verrekenbeding in de voorwaarden

In een verrekenbeding in je huwelijkse voorwaarden kies je ervoor om jaarlijks of aan het einde van jullie huwelijk af te rekenen over inkomsten die jullie tijdens het huwelijks hebben opgebouwd. Je verrekent die inkomsten dan alsof die toch van jullie samen zijn.

Meestal gaat het om 2 soorten periodes:

Een finale verrekening: als je uit elkaar gaat of 1 van jullie overlijdt
De finale afrekening komt aan de orde bij het einde van het huwelijk door echtscheiding of overlijden. Een veel gebruikt finaal verrekenbeding houdt in dat partijen bij het einde van het huwelijk zullen afrekenen alsof er sprake is (geweest) van een gemeenschap van goederen. Dit kan misschien een besparing van erfbelasting opleveren. De notaris kan je hierover adviseren.

Een periodieke verrekening: meestal per jaar

Hierbij kijk je wat er van jullie inkomen overblijft nadat jullie de kosten van het huishouden hebben betaald. Soms weet je dat van tevoren niet en kun je zo toch 50/50 jullie inkomen verdelen. De notaris kan je hier meer over vertellen.

Erfenis, nalatenschap en testament

Als je overlijdt, dan krijgen je partner en je kinderen als je die hebt, jouw erfenis. Wil je dit anders regelen? Laat dan een testament opmaken bij de notaris.

Koophuis en de huwelijkse voorwaarden

Hebben jullie samen een koophuis met een afwijkende eigendomsverhouding, bijvoorbeeld 60/40%? Dan is dit huis als jullie géén huwelijkse voorwaarden opstellen, na jullie huwelijk van jullie samen voor gelijke delen (50/50%). In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kun je dat anders regelen.

Getrouwd in gemeenschap van goederen en spijt?

Ben je al getrouwd in gemeenschap van goederen en wil je sommige financiële zaken toch liever gescheiden houden? Dan kunnen jullie dat tijdens jullie huwelijk of partnerschap nog bij de notaris regelen. Maar let op: Het is dan wel duurder dan wanneer je het vóór het trouwen of registreren regelt. Het kost ook meer tijd, want je hebt toestemming van de rechter nodig.

Wat is duurder: beperkte gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden is goedkoper dan trouwen op huwelijkse voorwaarden. Aan het maken van de huwelijkse voorwaarden is de notaris namelijk tijd kwijt, omdat deze helemaal naar jullie eigen situatie en wensen gemaakt worden. Als het goed is, heb je daar een uitgebreid gesprek over met de notaris, want het is veel informatie en je moet veel keuzes maken.

Tip

Trouwen kan romantisch zijn. Maar, het is ook een zakelijke overeenkomst. Het voelt misschien een beetje gek om er zo naar te kijken, maar denk goed na over welke vorm het beste bij jullie past.

Een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is handig voor jullie overzicht. En geen gedoe meer over wie wat betaalt.
Of toch een samenlevingscontract

Of toch een samenlevingscontract

Misschien wil je (nog) niet trouwen of geregistreerd partners worden. Bekijk dan het samenlevingscontract.

Pagina laatst gecheckt: 23 maart 2023