Samenwonen en spaargeld

Hoe zit het met spaargeld als jullie gaan samenwonen? Wordt jouw eigen spaargeld voor de helft van je partner, of houden jullie je spaargeld voor jezelf? Dat hangt af van de samenlevingsvorm waar je voor kiest en van wat je vastlegt.

Wist je dat...

32%

...van de Nederlandse stellen elke maand een vast bedrag spaart?

Bron: Nibud

Het ene spaargeld is het andere niet

Het ene spaargeld kan anders aanvoelen dan het andere. Geld dat je van je ouders hebt gekregen, bijvoorbeeld. Of je ouders schenken je geld voor jullie nieuwe huis, maar willen die inleg (nog) niet van
jullie samen maken.

Samenwonen en spaargeld

Spaargeld bij een samenlevingscontract

Kiezen jullie voor een samenlevingscontract, dan blijft jouw spaargeld in principe van jou en het spaargeld van je partner van je partner. Het geld dat je samen spaart en de spullen die jullie samen kopen, worden van jullie beiden. Je kunt hier ook andere afspraken over maken – je kunt het regelen en vast laten leggen zoals jullie dat zelf willen. Dat doe je bij de notaris.

Spaargeld bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk

Gaan jullie trouwen of kiezen jullie voor een geregistreerd partnerschap? Dan hangt het voor je spaargeld af of je dat doet zonder voorwaarden (in beperkte gemeenschap van goederen) of met voorwaarden.

De wet is veranderd
Vóór 1 januari 2018 trouwde je in gehele gemeenschap van goederen, tenzij je voorwaarden vastlegde. Dat is veranderd. Je trouwt of registreert nu standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Ga je dus nu trouwen of worden jullie geregistreerd partners, dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Wil je het anders, dan kun je voorwaarden vastleggen.

Zonder voorwaarden

Ga je trouwen of worden jullie geregistreerd partners en maak je geen voorwaarden? Dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jouw spaargeld van voor jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap gewoon jouw spaargeld blijft. En het spaargeld van je partner blijft van je partner.

Het geld dat jullie samen sparen tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is wel van jullie samen.

Voorbeeld:
Robin en Pieter hebben trouwplannen. Robin heeft vóór het huwelijk € 7.500 gespaard en Pieter heeft € 5.000 aan spaargeld op de bank. Samen sparen ze tijdens hun huwelijk € 15.000. Ze hebben geen voorwaarden opgesteld. Als ze uit elkaar gaan en ze hebben hun eigen spaargeld nog, is de verdeling zo:

Robin krijgt € 7.500 + € 15.000/2 = € 7.500 + € 7.500 = € 15.000
Pieter krijgt € 5.000 + € 15.000/2 = € 5.000 + € 7.500 = € 12.500

Met voorwaarden

Je kunt het ook anders regelen. Door huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te maken. Dan kun je over je spaargeld afspreken wat je wilt. Bijvoorbeeld dat jullie al jullie spaargeld, dus ook het spaargeld van voor jullie huwelijk, samen delen (algehele gemeenschap van goederen). Of bijvoorbeeld dat je juist je spaargeld geheel gescheiden houdt. De voorwaarden leg je vast bij de notaris. Die kan je ook advies geven over wat in jouw situatie verstandig is.

Let op! Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd of geregistreerd partners geworden, dan gelden de afspraken die je toen hebt gemaakt.

Lees ook: samenwonen en schulden

Regel het zoals je het zelf wilt

Of je nou een samenlevingscontract maakt, gaat trouwen of geregistreerd partners wordt: je kunt afspraken (voorwaarden) over je spaargeld maken. Bespreek dus samen wat jullie met jullie spaargeld willen doen. Is dat iets anders dan een huwelijk zonder voorwaarden, ga dan naar de notaris om dit te bespreken.

Als je uit elkaar gaat

Bedenk bij elke afspraak die je maakt ook wat er met je spaargeld gebeurt als je onverhoopt uit elkaar gaat. Vind je het logisch dat je partner dan recht heeft op de helft van je spaargeld? Bespreek het samen en ga langs de notaris voor advies.

Een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is handig voor jullie overzicht. En geen gedoe meer over wie wat betaalt.
Checklist samenwonen

Checklist samenwonen

Waar moet je allemaal aan denken als je gaat samenwonen?

Pagina laatst gecheckt: 23 maart 2023