Over­lij­dens­ri­si­co­verzekering

 • Verzeker jezelf of het leven van een ander 
 • Een financiële zorg minder voor je nabestaanden 
 • Kies uit meerdere verzekeraars 

Maak een afspraak

Alles over de overlijdensrisicoverzekering

Als je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluit, verzeker je jezelf of het leven van een ander. De verzekering keert bij overlijden een vast bedrag uit. Door het wegvallen van een inkomen, kunnen zo toch de vaste lasten betaald worden.
 • Je kunt zelf aangeven voor wie het geld bestemd is als je overlijdt. Deze persoon noemen we de begunstigde. Als de verzekerde vóór de einddatum van de verzekering overlijdt, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de begunstigde.
 • De overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af als onderdeel van een hypotheek. Maar wist je dat je ook een overlijdensrisicoverzekering voor huurders kunt aanvragen? Zo kan je nabestaande de huur blijven betalen als er onverhoopt iets met je gebeurt.
 • De premie wordt bepaald door je leeftijd en gezondheid, en verder door: 

  • de looptijd en het bedrag waarvoor je de verzekering wilt aanvragen 
  • welke verzekeraar je kiest

  Een rekenvoorbeeld: 

  Stel: je bent 35 jaar en sluit een ORV af voor € 100.000 met een looptijd van 40 jaar, dan kost dit ongeveer € 7,50 per maand. 

  Dit is een indicatie van een lineair dalende ORV. Hoeveel je precies betaalt is afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoogte van het bedrag, je leeftijd, gezondheid en looptijd. 

 • Of je een overlijdensrisicoverzekering kunt aanvragen hangt af van je leeftijd en gezondheid.
 • Bij SNS kan je kiezen uit diverse overlijdensrisicoverzekeringen. Je hebt bij ons de keuze uit overlijdensrisicoverzekeringen van Allianz, Credit Life, Hera Life, Nationale Nederlanden en TAF. Zo is er bijna altijd een verzekering die bij je past. Hier vind je een overzicht van de verzekeringskaarten per verzekeraar. 

  Een SNS Adviseur geeft je graag advies zodat je de juiste keuze maakt. Maak hiervoor een afspraak. 

 • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering 
  Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden blijft tijdens de hele verzekering hetzelfde.

  Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering 

  Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden neemt elk jaar af. Aan het begin een klein beetje, aan het einde steeds meer. 

  Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

  Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden neemt elk jaar af met een vast bedrag.

 • Je kiest zelf het bedrag. Welk bedrag verstandig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Een SNS Adviseur kan je hierover adviseren.
 • Vaak heeft de persoon die is overleden zelf premie betaald voor de overlijdensrisicoverzekering. Als dat zo is, dan moeten de personen die de uitkering krijgen (de begunstigde(n)) erfbelasting over de uitkering betalen. Er geldt wel een vrijstelling. Over het bedrag boven die vrijstelling moet je als begunstigde dan belasting betalen. 

  Heeft de begunstigde de premie voor de verzekering betaald? Dan hoeft er soms geen erfbelasting betaald te worden.  

  Als je erfbelasting moet betalen dan geldt er een vrijstelling. De hoogte ervan verschilt per jaar en hangt af van je relatie met de overledene. Erf je bijvoorbeeld als dochter van je moeder? Dan betaal je minder belasting dan wanneer je als nicht van je tante erft. Ben je geen bloedverwant van degene die aan jou een erfenis heeft nagelaten? Dan betaal je het hoogste tarief en heb je een lage vrijstelling. 

  Bekijk de vrijstellingen en tarieven op de site van de Belastingdienst 

  Heeft de overledene de premie voor de overlijdensrisicoverzekering niet zelf betaald? Dan is het nog niet zo dat je geen erfbelasting hoeft te betalen. In deze situaties kun je voorkomen dat je erfbelasting moet betalen: 

  • Als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd.
  • Als je een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden hebt. 
  • Als je samenwoont met een samenlevingscontract. 

  Wil je erfbelasting voorkomen? Dan is het belangrijk dat je dit zelf aangeeft als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Een SNS Adviseur kan je verzekering op de juiste manier inrichten. Goed om te weten: de notaris moet jullie samenlevingsvorm hiervoor ook goed hebben opgesteld. 

  Ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan kun je de erfbelasting niet voorkomen. 

Persoonlijk advies over je overlijdensrisicoverzekering 

Met een goed advies helpen we je om de verzekering af te sluiten die past bij je situatie. Dat kan op 2 manieren: 

 • Je krijgt een compleet hypotheekadvies. De overlijdensrisicoverzekering is daar een onderdeel van. 
 • Je wilt weten of je huidige overlijdensrisicoverzekering nog voldoet. Zo niet, dan wil je misschien een andere overlijdensrisicoverzekering aanvragen.

Maak een afspraak

Meer over een hypotheekadvies bij SNS 

Meer over een los advies bij SNS 

Vergelijkingskaart

In de SNS Vergelijkingskaarten vind je informatie over wat SNS voor je doet als je een advies of product wilt. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.