Over­lij­dens­ri­si­co­verzekering

Als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, verzeker je jezelf of het leven van een ander. Je kunt zelf aangeven voor wie het geld bestemd is als je overlijdt. Deze persoon noemen we de begunstigde. Door het aanvragen van een ORV hebben je nabestaanden een financiële zorg minder.

Zo werkt een overlijdensrisicoverzekering

Als de verzekerde vóór de einddatum van de verzekering overlijdt, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de begunstigde.

De overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af als onderdeel van een hypotheek. Maar wist je dat je ook een overlijdensrisicoverzekering voor huurders kunt aanvragen? Zo kan je nabestaande de huur blijven betalen als er onverhoopt iets met je gebeurt.

Een overlijdensriscoverzekering die bij je past

Je hebt bij ons de keuze uit overlijdensrisicoverzekeringen van Allianz, Credit Life, Hera Life, Nationale Nederlanden en TAF. Zo is er bijna altijd een verzekering die bij je past. Hier vind je een overzicht van de verzekeringskaarten per verzekeraar.

Een SNS Adviseur geeft je graag advies zodat je de juiste keuze maakt.

Maak een afspraak

Welke overlijdensrisicoverzekeringen kun je aanvragen?

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden blijft tijdens de hele verzekering hetzelfde.


Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden neemt elk jaar af. Aan het begin een klein beetje, aan het einde steeds meer.


Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden neemt elk jaar af met een vast bedrag.


Premie overlijdensrisicoverzekering

Of je een overlijdensrisicoverzekering kunt aanvragen hangt af van je leeftijd en gezondheid. Dat geldt ook voor de hoogte van je premie. De premie wordt verder bepaald door:

  • de looptijd en het bedrag waarvoor je de verzekering wilt aanvragen
  • welke verzekeraar je kiest

Erfbelasting en een overlijdensrisicoverzekering, hoe zit dat?

Vaak heeft de persoon die is overleden zelf premie betaald voor de overlijdensrisicoverzekering. Als dat zo is, dan moeten de personen die de uitkering krijgen (de begunstigde(n)) erfbelasting over de uitkering betalen. Er geldt wel een vrijstelling. Over het bedrag boven die vrijstelling moet je als begunstigde dan belasting betalen.

Heeft de begunstigde de premie voor de verzekering betaald? Dan hoeft er soms geen erfbelasting betaald te worden. Verderop lees je er meer over.

Vrijstellingen en tarief erfbelasting

Moet je erfbelasting betalen? Dan geldt er wel een vrijstelling. Boven dat bedrag betaal je dan belasting. Hoe hoog is die vrijstelling? En wat is het percentage dat je aan belasting moet betalen? Dat verschilt per jaar en hangt af van je relatie met de overledene. Erf je bijvoorbeeld als dochter van je moeder? Dan betaal je minder belasting dan wanneer je als nicht van je tante erft. Ben je geen bloedverwant van degene die aan jou een erfenis heeft nagelaten? Dan betaal je het hoogste tarief en heb je een lage vrijstelling.

Bekijk de vrijstellingen en tarieven op de site van de Belastingdienst

Wanneer betaal je geen erfbelasting over de uitkering?

Heeft de overledene de premie voor de overlijdensrisicoverzekering niet zelf betaald? Dan is het nog niet zo dat je geen erfbelasting hoeft te betalen. In deze situaties kun je voorkomen dat je erfbelasting moet betalen:

  • Als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd.
  • Als je een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden hebt.
  • Of als je samenwoont met een samenlevingscontract.

Wil je erfbelasting voorkomen? Dan is het belangrijk dat je dit zelf aangeeft als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Een SNS Adviseur kan je verzekering op de juiste manier inrichten. Goed om te weten: de notaris moet jullie samenlevingsvorm hiervoor ook goed hebben opgesteld.

Ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan kun je de erfbelasting niet voorkomen.

Advies over een overlijdensrisicoverzekering

Met een goed advies helpen we je om de verzekering af te sluiten die past bij je situatie. Dat kan op 2 manieren:

  • Je krijgt een compleet hypotheekadvies. De overlijdensrisicoverzekering is daar een onderdeel van.
  • Je wilt weten of je huidige overlijdensrisicoverzekering nog voldoet. Zo niet, dan wil je misschien een andere overlijdensrisicoverzekering aanvragen.

Meer over een hypotheekadvies bij SNS

Meer over een los advies bij SNS

Vergelijkingskaart

In de SNS Vergelijkingskaarten vind je informatie over wat SNS voor je doet als je een advies of product wilt. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Maak een afspraak met de hypotheekadviseur

Maak een afspraak met de hypotheekadviseur

Een SNS Adviseur helpt je graag verder en neemt alle belangrijke zaken met je door.