Sparen voor de studie van je kind

Je wilt geld opzij zetten voor je kind, bijvoorbeeld voor de studie. Goed idee! Bekijk en vergelijk de verschillende opties om geld opzij te zetten voor je kind.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Begin zo vroeg mogelijk

Hoe eerder je begint met sparen of beleggen voor bijvoorbeeld de studie van je kind, hoe langer je de tijd hebt om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen. Bereken hoeveel geld je opzij moet zetten.

Hoe duur is een studie eigenlijk?

Het collegegeld voor studiejaar 2023-2024 is € 2.314. Daar komen nog studiekosten bij voor boeken, readers en ander materiaal (gemiddeld zo’n € 500 per jaar). Gemiddeld duurt een studie 4 jaar.

Woont je kind niet meer thuis? Dan komen er extra kosten bij studeren, zoals voor huur en levensonderhoud.

Basisbeurs afgeschaft

In 2015 is de basisbeurs voor hbo- en wo-studenten, de studiebijdrage van de overheid, afgeschaft. Daardoor moeten ouders meer bijdragen aan de studie van hun kinderen. Of de kinderen moeten het verschil opvangen door een bijbaan, door meer te lenen of door thuis te blijven wonen.

Goed om te weten: de overheid heeft de plannen om de basisbeurs vanaf studiejaar 2023-2024 weer in te voeren goedgekeurd. De eerste kamer zal hierover, naar verwachting, stemmen in juli.

Bron: DUO

Welke manier van geld opzij zetten levert het meeste op?

Welke manier van geld opzij zetten het beste is, hangt van veel dingen af. Hoe hoog de spaarrente is bijvoorbeeld, of hoelang je de tijd neemt om te sparen of te beleggen.

Het is sowieso handig om na te denken over deze vragen:

  • Kun je het geld langere tijd missen of wil je er tussendoor nog bij kunnen? Bij een deposito zet je het langer vast en krijg je meestal een hogere rente. Maar je kunt er in die periode niet meer zonder boete bij. Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op en je je kunt je geld tussendoor gewoon opnemen. Maar beleggen brengt wel risico’s en kosten met zich mee. Je kunt ook (een deel) van je inleg verliezen.
  • Wil je per maand geld opzij zetten, of per jaar, of wil je nu 1x een groter bedrag wegzetten?
  • Wil je elke keer hetzelfde bedrag sparen of beleggen, of wil je daarin flexibel zijn?
  • Wil je het bedrag op je eigen rekening zetten of open je een eigen spaar- of beleggingsrekening voor je kind?

Tip: Het is sowieso goed om de spaarrentes voor flexibele spaarrekeningen en deposito’s te vergelijken.

Zilvervloot Sparen

Zilvervloot Sparen is een mooi spaarproduct voor de studie van je kind. Je stort dan elk jaar een bedrag op de rekening van je kind. Je krijgt hierover een variabele rente. Het mooiste van deze vorm is dat op de 18e verjaardag van je kind, dus ideaal voor de studie, er een mooie bonus bovenop komt.
Annemiek Ebskamp, marketeer sparen bij SNS.


Meer over Zilvervloot Sparen

Verantwoord beleggen in een mixfonds

Ik beleg elke maand € 50, zodat mijn dochter de opbrengst straks kan gebruiken voor bijvoorbeeld een studie of bij het kopen van haar eerste huis. Ik dacht dat beleggen niks voor mij was, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. De experts houden het fonds in de gaten, ik heb er weinig omkijken naar.
Saskia, SNS klant, juni 2020


Meer over sparen of beleggen

Op jouw naam of die van je kind?

Open je een spaar- of beleggingsrekening op naam van je kind, of zet je geld apart op een rekening van jezelf? Beide hebben voor- en nadelen.

Goed om te weten
Je bent tot je kind 18 wordt zelf verantwoordelijk voor het geld van je kind, of de rekening nou op jouw naam staat of op de naam van je kind.

Spaar of beleg je op een rekening op de naam van je kind? Dan is het geld vanaf de 18e verjaardag helemaal van je kind en niet meer van jou.

Spaar of beleg je op je eigen naam? Dan kun je het bedrag tegen die tijd in delen of in het geheel aan je kind overmaken. Of alsnog besluiten om het voor iets anders te gebruiken.

Vermogensrendementsheffing

Als je geld voor je kind belegt of spaart, moet je er misschien vermogensbelasting over betalen. Vermogensbelasting betaal je als alleenstaande vanaf ongeveer € 57.000 en als fiscaal partners vanaf ongeveer € 114.000 (check het actuele bedrag).

Sparen voor de studie van je kind

Belastingvoordeel: schenken

Je mag elk jaar een bedrag schenken aan je kinderen waarover je geen schenkbelasting hoeft te betalen. Het bedrag verschilt per jaar. In 2023 is dit € 6.035.

Je kunt ook op je eigen rekening geld opzij zetten. Als je kind bijvoorbeeld 18 is, kun je dan een groot bedrag in 1x schenken. In 2023 is dit bedrag € 28.947. Dat mag 1x in het leven van je kind, tot je kind 40 is. Als het bedrag voor studie wordt gebruikt is de vrijstelling € 60.298 in 2023.

De belastingvrije schenking voor een eigen huist (de 'jubelton') is per 2023 afgeschaft. Het bedrag wat nu nog voor een eigen woonhuis (belastingvrij) geschonken mag worden is gelijk aan het bedrag wat het kind naar eigen inzicht kan besteden, namelijk € 6.035.


Bekijk de actuele jaarlijkse vrijstelling en de actuele eenmalige vrijstelling op de site van de Belastingdienst.

Baby op komst?

Als je een kindje krijgt, moet je veel regelen. We hebben noodzakelijke en handige tips voor je op een rijtje gezet.
Gezinsuitbreiding & financiën

Spaarrekeningen voor je kind

Spaarrekeningen voor je kind

Geld apart zetten voor je kind? We hebben verschillende mogelijkheden.
Beleggen voor je kind(eren)

Beleggen voor je kind(eren)

Open een beleggingsrekening voor je kind en ontdek de kracht van beleggen voor de lange termijn.

Pagina laatst aangepast: 20 mei 2023