Waarom wordt energie duurder?
In 2019 betaal je ongeveer € 300,- per jaar meer voor energie. Dit komt doordat de prijzen voor stroom en gas stijgen. En de belasting voor gas gaat omhoog.
De grootse besparing maak je natuurlijk door dingen niét te kopen. Maar we snappen dat dat niet echt een leuke tip is. Wat je misschien wél leuk vindt is dat je op veel alledaagse dingen flink kunt besparen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een app voor het vinden van de goedkoopste benzinestations (onder andere van DirectLease, ANWB en MKB Brandstof). Heb je websites en apps waar je de beste aanbiedingen kunt vinden voor luiers, kleren of elektronica (bijvoorbeeld Pepper.com). En wat ook leuk is – helemaal als je dit jaar van plan bent om minder te verspillen – haal brood bij de bakker om de hoek dat anders weggegooid wordt (via de app van TooGoodToGo).
Kijk ook eens wat je kunt besparen als je je lunch van thuis meeneemt. Vraag geld terug bij treinvertragingen. Of maak van besparen je hobby en verkoop kleren en spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats of de rommelmarkt.
Je kunt ieder jaar energieleveranciers en internet/tv/telefonie-aanbieders vergelijken en overstappen naar de goedkoopste. Dat loont vaak. Maar misschien ben je al jaren tevreden en heb je geen zin in vergelijken en overstappen. Bel je aanbieder dan eens. Laat weten dat je een trouwe klant bent. En vraag om een nieuw aanbod. Vaak krijg je korting als je verlengt voor een jaar. Zo hengel je een mooie besparing binnen, zonder veel gedoe.
Trek een dikke trui aan en zet de verwarming wat graadjes omlaag. Da’s nooit verkeerd. Zeker niet nu de energierekening volgend jaar duurder uitpakt. Maar wat je ook kunt overwegen is om je huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het te isoleren, door er zonnepanelen op te plaatsen of door er energiezuinige apparaten in te zetten. Er is veel mogelijk en het hoeft niet veel te kosten. Kijk hier eens wat je kunt doen en hoe je het zou kunnen betalen.
In 2019 betaal je ongeveer € 300,- per jaar meer voor energie. Dit komt doordat de prijzen voor stroom en gas stijgen. En de belasting voor gas gaat omhoog.
Door een onverwachte incasso of een dure aankoop kun je soms ineens rood staan. En da’s niet goed voor je portemonnee. Want rood staan kost meer dan spaarrente je oplevert. Het goede nieuws is dat je dit ongemak makkelijk kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door seintjes in te stellen. Dan ben je altijd op de hoogte als je saldo verandert. En kun je je rekening direct aanvullen met spaargeld als je dreigt rood te staan. Je regelt het makkelijk in Mijn SNS of de SNS Mobiel Bankieren app.
Trouwen? Romantisch! Maar ook een aanslag op je portemonnee. En zo zijn er meer levensgebeurtenissen die veel impact hebben op je geldzaken. Ga je in 2019 misschien samenwonen, een eerste huis kopen of een kindje op de wereld zetten? Dan is het slim om te checken waar je qua kosten allemaal rekening mee moet houden. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we veelvoorkomende situaties voor je in kaart gebracht. Zo kom je in ieder geval niet voor financiële verrassingen te staan.
Het nadeel van goede voornemens is dat ze zo makkelijk weer naar de achtergrond verdwijnen. Bij jou ook? Da’s heel normaal. We kunnen je over een paar maanden niet persoonlijk aan je jasje trekken om je te vragen hoe ’t met je voornemens gaat. En dat is ook niet nodig. Je kunt namelijk makkelijk zelf een herinnering in je telefoon, op de familieplanner of in je agenda zetten. Met de volgende melding: Ben ik nog goed op weg met m’n financiële voornemens?