Hoe maak je een cv?

Als je op zoek bent naar een baan, is een goede cv onmisbaar. Het is voor werkgevers dé manier om in een oogopslag te zien of je een geschikte kandidaat bent voor de job. Zo zorg je voor een cv om door een ringetje te halen.

Wat staat er in een cv?

Cv staat voor ‘curriculum vitae’, Latijn voor ‘levensloop’. Je cv is dus eigenlijk een overzicht van je professionele leven. Op je cv zet je altijd 3 vaste onderdelen:  

 • Persoonsgegevens
 • Werkervaring
 • Opleidingen

Maar liefst

71%

van recruiters vindt een kopje met 'vaardigheden' een goede toevoeging op een cv.
Bron: Hiring Truths van Simplyhired.com. Dit is een Amerikaans onderzoek en kan dus wel wat verschillen van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Tip: heb je nog niet zoveel werkervaring? Vertel dan aan welke interessante projecten je op school hebt gewerkt en wat jouw rol was bij dit project. Of misschien heb je bij je sportclub of een andere vereniging een bestuursfunctie bekleed of in een commissie gezeten waar je nuttige ervaringen hebt opgedaan.

Onderscheid je met je cv

Elke recruiter of werkgever verwacht de vaste onderdelen te zien als ie je cv bekijkt. Maar wil je jezelf onderscheiden van de andere kandidaten? Zet dan extra informatie op je cv. Zo krijgt iemand al een duidelijker beeld van je. Denk aan:

 • Extra studies of cursussen die je hebt gedaan
 • Nevenactiviteiten, zoals voorzitter van je jaarclub of secretaris van de scouting
 • Vaardigheden
 • Vrijwilligerswerk
 • Competenties
 • Hobby's
 • Een foto van jezelf
 • Een link naar een online portfolio.

Even voorstellen

Een persoonlijk stukje waarin je jezelf voorstelt, is een goede manier om eruit te springen. Zo wordt je cv meer dan een opsomming van waar je allemaal goed in bent. Houd het wel kort en zorg dat het geen kopie wordt van je sollicitatiebrief.

Tips

Carlijn verloor haar baan en leerde hoe je opvalt met je sollicitatiebrief en cv, én in het gesprek.

Bekijk haar tips

Cv maken met een voorbeeld

Weet je niet goed waar je moet beginnen met de opmaak van je cv? Kijk dan eens online naar een voorbeeld cv. Zo krijg je inspiratie voor de opmaak en zie je meteen wat je er allemaal in kunt zetten.  

Creatief cv

Een creatieve opmaak laat je cv extra opvallen. Houd wel in de gaten dat het overzichtelijk blijft, het is voor een werkgever niet prettig als ie lang moet zoeken naar bepaalde informatie. En heb je geen kaas gegeten van opmaakprogramma’s? Met een rechttoe-rechtaan cv gemaakt in Word is ook niks mis.

6 tip voor een goed cv

 1. Houd het overzichtelijk.
 2. Gebruik vette tussenkopjes, zodat meteen duidelijk is welke informatie waar staat.
 3. Kies voor taalgebruik dat past bij de branche en functie. Een goede vuistregel is dat je toon lijkt op die in de vacature.
 4. Zorg dat de inhoud relevant is.
 5. Maak geen spelfouten. Is spelling niet je sterkste punt? Vraag dan iemand om mee te lezen.
 6. Zorg dat je cv niet langer is dan 2 pagina's.

Meer tips voor een goed cv

Ken je cv

Mag je op gesprek komen? Top! Neem van tevoren nog even je cv goed door, zodat je weet wat je er ook alweer allemaal had opgezet. Staan er bijvoorbeeld bepaalde competenties op? Bijvoorbeeld dat je heel resultaatgericht bent? De kans is groot dat ze daar tijdens het gesprek vragen over stellen. Zorg dat je kunt toelichten waarom je die competenties erop hebt staan.

SNS Betaalrekening

SNS Betaalrekening

Droombaan gevonden? Laat je salaris storten op een SNS betaalrekening. Kies welke bij jou past.
Je eerste 'echte' baan

Je eerste 'echte' baan

Goed voorbereid de arbeidsmarkt op met handige info en praktische tips.

Laatst gecheckt: 15 april 2024