Een baan vinden

Voor het eerst op zoek naar een ‘echte’ baan? De arbeidsmarkt kan dan best overweldigend zijn. De tips van Nikki Gunnink, recruiter bij de Volksbank, helpen je om zo snel mogelijk een baan te vinden die bij je past.
Nihat Yazici

Op jacht

Af en toe een kijkje nemen op een vacaturesite zet geen zoden aan de dijk: je hebt een plan nodig.

  • Maak je cv in orde zodat je meteen kunt reageren als je ergens een interessante vacature tegenkomt.
  • Kies 1 of 2 vacaturesites die goed bij jouw werkveld passen. Stel daar de juiste zoektermen in, zoals de functie en omgeving, en kijk elke dag of er een vacature bijstaat die bij jou past.
  • Stel een Google alert in. Dan krijg je zodra er een nieuwe vacature met jouw trefwoorden online komt een mailtje.
  • Laat iedereen in je (online) omgeving weten dat je een baan zoekt. Ook aan je oude stagebegeleiders en leerbedrijven. Wie weet zijn zij op zoek naar een nieuwe collega.
  • Is er een bedrijf waar je heel graag zou werken, maar hebben ze geen vacatures? Stuur een open sollicitatie. Als er dan een baan vrijkomt, weten ze alvast wie je bent.
  • Benader iemand die de functie heeft die jij graag zou willen. Vraag hoe hij of zij hier terecht is gekomen en wat daarvoor nodig was.

Zoek een baan die bij je past

Nikki: ‘Ga niet overhaast op banenjacht, maar bedenk eerst wat voor baan bij je past. Zie je jezelf bij een klein bedrijf of droom je juist van een carrière bij een grote multinational? Vind je het belangrijk om weinig reistijd te hebben of heb je er geen moeite mee om elke dag wat langer onderweg te zijn? Vraag ook eens in je omgeving wat mensen echt een geschikte baan voor jou zouden vinden. Zo kun je gericht solliciteren en is de kans groter dat je nieuwe job een schot in de roos is.’

Online check

Heeft je cv de interesse van een bedrijf gewekt? Dan is de kans groot dat ze je gaan googelen. Zorg dus dat je online alles op orde hebt. Scherm je social media af en check of je LinkedIn up-to-date is.

Blijf positief

Als je na een paar maanden cv’s versturen nog nergens op gesprek bent geweest, is het slim om kritisch naar je plan van aanpak te kijken. Nikki: ‘Misschien solliciteer je op functies die nog te hoog gegrepen zijn. Of kan je cv extra aandacht gebruiken. Maak even een pas op de plaats en kijk waar het aan kan liggen.’ En, adviseert ze: ‘Blijf ondertussen positief en bezig met een bijbaan of vrijwilligerswerk. Dat staat beter op je cv dan bij de pakken neerzitten!’

SNS Betaalrekening

SNS Betaalrekening

Droombaan gevonden? Laat je salaris storten op een SNS betaalrekening. Kies welke bij jou past.
Je eerste 'echte' baan

Je eerste 'echte' baan

Goed voorbereid de arbeidsmarkt op met handige info en praktische tips.

Laatst gecheckt: 15 april 2024