Studiefinanciering, ook als je nog geen 18 bent

Ga je studeren, vraag dan studiefinanciering aan. Als je hbo of universiteit doet, krijg je ook als je nog geen 18 bent studiefinanciering. Bij mbo krijg je studiefinanciering vanaf je 18e.

Studiefinanciering

Wat is studiefinanciering?

Studiefinanciering is een bijdrage van de overheid aan je inkomen als je op het mbo, hbo of de universiteit zit. Studiefinanciering is de verzamelnaam voor een paar dingen:

  • Basisbeurs (mbo)

Volg je mbo, dan kun je een basisbeurs aanvragen. Als je binnen de toegestane tijd bent afgestudeerd, dan wordt je beurs omgezet in een gift. Je hoeft in dat geval dus niets terug te betalen.

  • Aanvullende beurs

Als je ouders niet kunnen meebetalen aan je opleiding, heb je misschien recht op een aanvullende beurs. Ook deze beurs kan een gift worden.

  • Lenen

Heb je extra geld nodig? Dan kun je lenen. Je kunt het maximum lenen of een deel daarvan. Belangrijk om te weten: Je lening wordt nooit een gift. Je moet het geleende geld daarom bijna altijd terugbetalen, met rente.

  • Collegegeldkrediet (hbo of universiteit)

Doe je hbo of universiteit? Dan kun je collegegeldkrediet aanvragen om je collegegeld mee te betalen. Je moet je collegegeldkrediet bijna altijd terugbetalen na je studie, met rente. 

Tip: vraag studiefinanciering 3 maanden van tevoren aan. Dan weet je zeker dat je op tijd bent.

Studentenreisproduct (ov)

Een ander onderdeel van studiefinanciering is het studentenreisproduct. Superfijn: hiermee kun je gratis of met korting reizen in het openbaar vervoer. Als je afstudeert binnen 10 jaar, dan hoef je niets terug te betalen. En doe je mbo 1 of 2 dan is het studentenreisproduct altijd een gift.

Goed om te weten: om je studentenreisproduct te kunnen gebruiken moet je een persoonlijke ov-chipkaart kopen voor € 7,50. Deze is 5 jaar geldig.  

Nog geen 18?

Als je mbo doet, gaat je studiefinanciering in vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Je studentenreisproduct kun je wel al voor je 18e krijgen. Doe je hbo of universiteit, dan gaat de studiefinanciering direct in als je begint met studeren. Dus ook als je nog geen 18 bent.

Hoe hoog is studiefinanciering voor een 18-jarige?

Hoeveel studiefinanciering je krijgt, hangt helemaal af van je studieniveau, of je aanvullende beurs krijgt, en of je leent.

Hoogte studiefinanciering 2e deel 2022 hbo en universiteit:

Lening 513,83 euro
Aanvullende beurs 419,04 euro
Collegegeldkrediet 184, 08 euro
Totaal 1.116,95 euro

Gebruik de  rekenhulp van DUO om te kijken hoe hoog jouw studiefinanciering maximaal is.

Goed om te weten - bijverdienen: als je veel verdient naast je mbo studie, zou het kunnen zijn dat je wat van je studiefinanciering moet terugbetalen. Check dat op de site van DUO.

Studiefinanciering aanvragen bij DUO

De dienst die over studiefinanciering gaat is DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Log op Mijn Duo in met je DigiD om studiefinanciering aan te vragen.

Afvinken!

  • Vraag een studentenreisproduct aan, ook als je nog geen 18 bent.
  • Vraag studiefinanciering aan (hbo/universiteit al voor je 18e, mbo vanaf je 18e).
  • Een bijbaantje is een goed idee, maar verdien niet te veel. Want dan moet je misschien studiefinanciering terugbetalen.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.
Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Als je 18 wordt, ben je financieel zelfstandig. Kijk wat er met je rekening gebeurt.

Laatst aangepast: 7 juli 2022