18 jaar en pensioen?!

Pas voor je pensioen sparen als je wat ouder bent? Nee hoor, als je 18 bent kun je zeker al met je pensioen bezig zijn. Slim zelfs om er nu al bij stil te staan. Zodat je weet hoe het voor jou geregeld is en wat je nu al kunt doen.

18 jaar en sparen voor pensioen

Wat is pensioen?

Pensioen is inkomen voor de tijd dat je niet meer werkt op latere leeftijd. Ook wordt het pensioen uitgekeerd als je komt te overlijden. Het geld gaat dan naar je nabestaanden (bijvoorbeeld je man/vrouw of kinderen).

Pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd staat voor jongeren van nu op (minimaal) 67 jaar, eerder was dit 65. Je kunt er altijd voor kiezen om eerder met pensioen te gaan, maar dan zul je het wel met minder pensioen moeten doen. Ga je later met pensioen, dan krijg je meer. Het langer doorwerken loont dus wel degelijk.

Pensioen bestaat uit 3 onderdelen

  1. AOW
  2. werkgeverspensioen
  3. zelf sparen voor je pensioen

1.    AOW

AOW is de afkorting voor de Algemene Ouderdomswet. Het is het basispensioen van de overheid. Je krijgt deze uitkering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Nu is de AOW-leeftijd minimaal 67 jaar. Vanaf 2025 is de AOW-leeftijd afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting. Dat betekent dat ie dan naar boven of naar beneden bijgesteld kan worden.

2.    Werkgeverspensioen

Werk je voor een baas die voor zijn werkgevers een pensioenregeling heeft? Dan kun je tot je 21e zelf ervoor kiezen om te beginnen met werkgeverspensioen opbouwen en zo sparen voor je pensioen. Daarna neem je verplicht deel aan dat werkgeverspensioen. Je werkgever betaalt een deel en jijzelf ook.

Er wordt een bepaald bedrag van je salaris ingehouden dat naar een pensioenfonds gaat. Het pensioenfonds bewaart jouw ingelegde geld en probeert het een beetje meer te laten worden, een soort sparen dus.

Goed om te weten: niet elke werkgever biedt een pensioenregeling aan. Nederland kent namelijk geen pensioenplicht. Er zijn echter wel verschillende verplichte en niet-verplichte pensioenfondsen. Voor sommige bedrijven en beroepen is er een verplichte pensioenregeling.

’18 jaar en pensioen’-tip! Het is aan te raden om vanaf het moment dat je gaat werken te beginnen met het opbouwen van je pensioen, zodat je er later beter bij zit.

3. Zelf sparen voor je pensioen

Werk je niet voor een baas, maar voor jezelf als ‘zelfstandige zonder personeel’ (zzp’er)? Of heeft je werkgever geen pensioenregeling? Dan is het wijs om zelf pensioen op te bouwen.

Spaarrekening

Je kunt op je eigen manier en wanneer het jou uitkomt sparen op een gewone spaarrekening of op een spaardeposito. Je houdt dan alles zelf in de hand en je bepaalt zelf wanneer je spaart en hoeveel.

Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je voldoende geld verdient zodat je ook kunt sparen (lees ook: Tips om te sparen). Maar ook dat je de discipline hebt om te sparen voor je pensioen.

Goed om te weten: Ook een eigen huis wordt vaak gebruikt als pensioenspaarpotje.

Banksparen of lijfrentepolis

Of je kiest voor banksparen of een lijfrentepolis om zelf pensioen op te bouwen. Na je pensioen krijg je het opgebouwde bedrag in termijnen uitgekeerd.

Let op: dit zijn behoorlijk ingewikkelde producten met allerlei fiscale regels. Lees daarom altijd de productinformatie en voorwaarden goed door of vraag advies.

Van baan veranderen en je pensioen

Als je verandert van werkgever op jonge leeftijd (tot 21 jaar oud) wordt er aan je gevraagd om je pensioen mee te verhuizen. Je spaart dan gewoon verder bij het pensioenfonds/verzekering van je nieuwe werkgever. Dat noemen we waardeoverdracht.

Je kunt er ook voor kiezen om het geld te laten staan bij je oude pensioenfonds of om het uit te laten betalen

Goed om te weten: Gaat het om een klein pensioen (€ 2,- tot € 594,89 bruto per jaar)? Dan mag de pensioenuitvoerder onder bepaalde voorwaarden en zonder jouw toestemming je pensioen afkopen. Je krijgt dat dan later niet als pensioen: het bedrag wordt nu al in een keer aan je uitbetaald.

Voor- en nadeel van waardeoverdracht

  • Een voordeel van waardeoverdracht is dat je pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenverzekeraars. Zo voorkom je een ingewikkelde pensioenadministratie met vele kleine pensioentjes.

  •  Maar het kan ook een nadeel zijn: als de voorwaarden van je oude pensioenregeling beter zijn dan die van je nieuwe werkgever. Dan is het beter je opgebouwde pensioen te laten waar ie is.

UPO en mijnpensioenoverzicht.nl

Eén keer per jaar krijg je van je pensioenfonds een UPO toegestuurd: je Uniform Pensioenoverzicht. Hierin kun je zien hoeveel geld je hebt gespaard voor later. Heb je pensioen opgebouwd bij meerdere pensioenfondsen? Dan krijg je meerdere UPO’s.

Je vindt deze informatie ook online: op mijnpensioenoverzicht.nl. Handig: hier staat het verzamelde pensioen van al je (bij)banen bij elkaar.

Afvinken!

  • Vraag of je werkgever een pensioenregeling heeft.
  • Heb je nog geen DigiD? Vraag ’m aan, zodat je kunt inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl.
  • Begin nu al met sparen voor je pensioen later.
Checklist (bijna) 18 jaar

Checklist (bijna) 18 jaar

(Bijna) 18? Gebruik onze handige checklist en weet wat je moet regelen.
Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Bijna 18 en een rekening bij SNS?

Als je 18 wordt, ben je financieel zelfstandig. Kijk wat er met je rekening gebeurt.

Pagina laatst aangepast: 24 augustus 2023