Partnerpensioen uitruilen

Je kunt je partnerpensioen en ouderdomspensioen uitruilen. Bijvoorbeeld minder partnerpensioen in ruil voor meer ouderdomspensioen. Wat is er mogelijk?

Partnerpensioen uitruilen

Wat is partnerpensioen?

Partnerpensioen (ook wel nabestaandenpensioen) is een levenslange pensioenuitkering die je partner krijgt als jij overlijdt. Het is vaak onderdeel van de pensioenregeling bij je werkgever.

Lees meer over Partnerpensioen

Partnerpensioen inruilen voor meer ouderdomspensioen

Op het moment dat je met pensioen gaat besluit je of je je partnerpensioen uitruilt voor extra ouderdomspensioen.

Wanneer is inruilen handig om te doen?

Misschien heb je geen partner, of heeft je partner genoeg inkomsten om zonder partnerpensioen rond te komen. Dan kun je ervoor kiezen om je partnerpensioen om te zetten in een hoger ouderdomspensioen. Realiseer je dan wel dat je partner geen of een lager partnerpensioen ontvangt, als jij overlijdt. Je partner moet daarom altijd schriftelijk toestemming hiervoor geven.

Goed om te weten:

  • Partnerpensioen dat je hebt opgebouwd na 2001 kan zeker worden uitgeruild. Vraag bij je pensioenuitvoerder na welk deel van je nabestaandenpensioen je kunt omzetten.

  • Je partnerpensioen moet zijn opgebouwd op opbouwbasis. Bij partnerpensioen op risicobasis kun je niet omzetten. Zie hieronder.

  • Het is niet zo dat je partnerpensioen inruilen leidt tot hetzelfde bedrag aan verhoging van het ouderdomspensioen. Eén euro partnerpensioen uitruilen levert veel minder levenslang ouderdomspensioen op.
  • Je kunt bij je pensioenuitvoerder navragen hoeveel extra ouderdomspensioen je krijgt.

Let op:

Ben je in het verleden gescheiden? En heeft je ex-partner recht op een deel van het ouderdoms- en partnerpensioen? Dan mag je dit deel niet omzetten. Dat deel blijft dan staan voor je ex-partner.

Partnerpensioen inruilen is handig als:

  • Je geen partner hebt.
  • Je partner genoeg eigen inkomsten heeft.
  • Wanneer je zelf een hoger pensioeninkomen wilt ontvangen.

Ouderdomspensioen inruilen voor meer partnerpensioen

Andersom kun je ook ouderdomspensioen uitruilen: je ouderdomspensioen omzetten in hoger nabestaandenpensioen voor je partner (partnerpensioen). Dit gebeurt niet zo vaak. Soms kiezen mensen hiervoor als ze veel ouder zijn dan hun partner of als iemand een slechte gezondheid heeft en verwacht dat hij of zij veel eerder overlijdt dan de partner. Vraag bij je pensioenuitvoerder na wat het effect in jouw situatie is.

Inruilen kan maar 1x!

Goed om te weten: Eenmaal geruild, blijft geruild. Je kunt de ruil nadat je pensioen is ingegaan niet meer ongedaan maken.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst aangepast: 29 september 2021