Omgaan met geld? Jong geleerd is oud gedaan
Slim leren omgaan met geld, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. We helpen je daarbij graag een handje. Met praktische tips die je bij de financiële opvoeding helpen, bijvoorbeeld. En voor kinderen is er de website van Eurowijs Kids met daarop allerlei handige info. Ook staan onze medewerkers regelmatig voor de klas om gastlessen over geld te geven.
Tips voor ouders
Als ouder heb je veel invloed op het geldgedrag van je kinderen. Zo blijkt uit Nibud-onderzoek. Heb je als kind niet van je ouders geleerd goed met geld om te gaan? Dan heb je 2 keer zo vaak betalingsachterstanden. En betalingsproblemen komen maar liefst 3 keer zo vaak voor.
Geef zelf het goede voorbeeld en praat thuis al zo vroeg mogelijk met je kinderen over geld. Weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Neem eens ’n kijkje bij onze praktische tips
Jong geleerd is écht oud gedaan
Een goede financiële opvoeding werpt zijn vruchten af. Want heb je geleerd om met geld om te gaan, dan profiteer je daar volgens het Nibud later van:
- Je komt makkelijker rond (59% tegen 36%).
- Je hebt minder betalingsachterstanden (29% tegen 61%).
- Je hebt minder betalingsproblemen (15% tegen 48%).
- Je spaart vaker (84% tegen 69%).
- Je hebt een verantwoorder koopgedrag (82% tegen 70%).
Met zakgeld en een spaarpotje maak je een leuk & leerzaam begin. Lees meer over zakgeld geven
Kinderen aan de slag
Financiële opvoeding betekent niet alleen maar dingen uitleggen; kinderen kunnen zelf ook aan de slag. De website Eurowijs Kids is speciaal voor kinderen en staat vol met leuke en handige info over geld. Bijvoorbeeld hoe pinnen werkt en hoe geld gemaakt wordt. Of test je geldkennis en doe een quiz!
Op Eurowijs Kids kun je ook een uitgebreid spreekbeurtpakket aanvragen. Lees meer over het spreekbeurtenpakket
Wat doen wij?
Een van onze merkbeloften is om jong tot oud financieel steeds slimmer te maken. Dat begint al bij de jongste generatie. Heeft je kind bijvoorbeeld een spaar- of betaalrekening bij ons? Dan krijg je kort na de verjaardag van je kind een e-mail met handige geldtips, aangepast op de leeftijd van je kind. Denk aan tips over zakgeld, leren sparen en rekenen met geld. Benieuwd? Neem alvast een kijkje
Eurowijs: speciale lessen op school
Samen met de andere merken van de Volksbank hebben we Eurowijs ontwikkeld. Dat is een gratis onderwijsprogramma over geld, speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Leerkrachten kunnen deze lespakketten zelf bestellen en inzetten, maar we komen ook graag langs om een gastles te geven. Het hele jaar door staan SNS-medewerkers met de Eurowijs-les voor de klas.
Week van het geld
Tijdens de Week van het Geld staan we ook graag voor de klas. Met het onderdeel Bank voor de Klas geven we geldlessen. Zo leren ze spelenderwijs meer over sparen, geld uitgeven, rekenen met de euro en hoe je veilig kunt pinnen.
Tamara Mom, klantbelevingsmarketeer bij de Volksbank, geeft geldlessen aan verschillende groepen op een lagere school in Arnhem. ‘Elk jaar geef ik Eurowijslessen aan verschillende klassen op de school van mijn kinderen. De kinderen zijn erg enthousiast over deze rekenlessen over geld en vragen altijd of ik snel weer een geldles kom geven.’
We gaven al op ruim 2.500 scholen Eurowijsles. Hier bereiken we elk jaar meer dan 225.000 leerlingen mee.
Natasja Jacobs, marketeer bij SNS, geeft diverse geldlessen aan groep 5, 6 en 7 van een school in Tilburg. ‘Kinderen vinden het enorm leuk om deze lessen te doen, ze zijn erg open over geld en stellen heel veel vragen. Vooral de opdracht om vals geld te herkennen, is elke keer weer een succes. Door de filmpjes en de oefenboekjes vliegt het uur voorbij.’