Kinderen nonchalanter met pinnen en geldzaken

Kinderen gaan steeds nonchalanter met hun betaalpas en pincode om. Ze letten tijdens het contant geld opnemen of betalen ook minder goed op of er mensen meekijken. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van Nibud. Het Nibud adviseert ouders om eerder met de financiële opvoeding te beginnen.
Kinderen nonchalanter met pinnen en geldzaken

Nibud ziet verschil met 2013

Het vorige Kinderonderzoek van Nibud was in 2013. Er zijn een paar ontwikkelingen die Nibud zorgelijk vindt. Een paar van deze ontwikkelingen:

  • 5-, 6- en 7-jarigen krijgen minder vaak zakgeld. Vaak met als reden dat het kind nog niet met geld bezig is. Maar juist daar kun je als ouder verandering in brengen. Bekijk hoe je leuk en slim zakgeld geeft.
  • Kinderen vanaf 10 jaar zijn meer gaan pinnen. Maar ze pinnen minder veilig en maar de helft kent de pincode uit het hoofd. Ouders begeleiden hun kind minder dan in 2013 bij de eerste keren pinnen. Lees hoe je je kind veilig leert pinnen.
  • Ouders bekijken het saldo in plaats van hun kind, of in plaats van samen met hun kind. Kinderen begrijpen zo minder wat er met hun geld gebeurt.
  • Veel kinderen sparen, maar ze sparen vaak korter en vaker zonder spaardoel. Het aantal ouders dat een spaardoel heeft, is ook afgenomen.
  • Het aantal 10-plussers met een mobiele telefoon is gestegen, maar 6 van de 10 ouders maken geen afspraken over wie wat betaalt bij verlies, diefstal of reparatie. Als je daar goede afspraken over maakt, leert je kind beter de waarde van zo'n kostbaar bezit kennen.

Digitaal geld en contactloos betalen

We betalen steeds minder vaak met contant geld en we doen onze bankzaken vaker online. Dat kan het voor kinderen moeilijker maken om geldzaken te begrijpen. Doordat kinderen hun ouders vaak contactloos zien betalen, lijkt het misschien alsof er oneindig veel geld is.

Als kinderen zelf contactloos gaan betalen, zien ze ook minder goed hoeveel ze na de betaling overhouden. Extra werk aan de winkel voor ouders dus. Het Nibud adviseert ouders dan ook om energie te steken in het leren pinnen en online bankieren van hun kind.

Minder kinderen met geld bezig

20% van de kinderen boven de 10 is nog helemaal niet bezig met geld. Dat is meer dan in 2013. Toen was dat 16%. Juist als ouder kun je hier verschil maken. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat financiële opvoeding loont. Als je kind goed leert met geld om te gaan, heeft hij of zij later minder kans op financiële problemen.
Bekijk 4 handige tips en leuke opdrachten

Over het Nibud Kinderonderzoek 2018

Het Nibud is Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Voor het onderzoek zijn 1.492 ouders van kinderen op de basisschool van 5 jaar of ouder ondervraagd over het financiële gedrag en de financiële situatie van hun kind.

Tips voor ouders

Tips voor ouders

Hoe voed je je kind financieel op? En hoe doen andere ouders dat?