Zakgeld: hoeveel geef je?

Zakgeld voor je kind: een leuke manier om je kind te leren omgaan met geld. Wanneer begin je ermee, hoeveel geef je dan en doe je dat contant of maak je het over? Lees onze tips.

Zakgeld: hoeveel geef je?

Zakgeld is belangrijk

Een derde van de kinderen op de basisschool krijgt geen zakgeld, blijkt uit het Kinderonderzoek van Nibud . Een van de redenen die ouders daarvoor noemen is dat het kind geen eigen geld nodig heeft. Terwijl zakgeld juist een goede manier kan zijn om de waarde van geld spelenderwijs te ontdekken. En dat is belangrijk, want kinderen die jong leren omgaan met geld, komen later minder vaak in geld problemen.

Zakgeld vanaf welke leeftijd?

Vóór het 6e jaar heeft zakgeld geven bij veel kinderen nog niet zoveel zin: de meeste kinderen hebben nog niet precies door wat de verschillende munten betekenen. En ze kunnen meestal nog niet rekenen: de waarde betekent dus nog niks. Ze vinden het dan wel al leuk om muntjes in hun spaarpot te stoppen, het liefst zo veel mogelijk.

Als kinderen 6 zijn, krijgen ze op school meestal voor het eerst rekenles. Dus dat kan een goed moment zijn om thuis met rekenen met geld te beginnen.

Zakgeld is leergeld

Hilde Krens, manager Financiële educatie bij de Volksbank: “Door zakgeld leren kinderen met geld om te gaan en daar hebben ze de rest van hun leven iets aan. Maak van zakgeld daarom leergeld. Veel kinderen en ouders zijn geneigd om te denken dat sparen altijd beter is dan uitgeven. Maar ook uitgeven is belangrijk. Het geeft plezier en soms is je kind teleurgesteld omdat een aankoop niet aan de verwachtingen voldoet. Dat hoort er allemaal bij. Juist daar leren ze ook van.”

Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld?

Natuurlijk bepaal je zelf hoeveel zakgeld je geeft en wanneer je ermee begint. Er zijn geen regels voor en het hangt natuurlijk ook af van je eigen financiële situatie. Wel is er onderzoek gedaan naar hoeveel zakgeld kinderen per leeftijd per week krijgen. Het is best handig om een richtlijn te hebben. Want als je de kinderen zelf moet geloven, krijgt een ander natuurlijk altijd meer.

Zakgeld per leeftijd

Leeftijd Zakgeldbedrag (per week) in €
5 jaar € 0,50
6 jaar € 1,- tot € 1,40,-
7 jaar € 1,- tot € 2,-
8 jaar € 1,- tot € 2,-
9 jaar € 1,10 tot € 2,-
10 jaar € 2,- tot € 2,30
11 jaar € 2,- tot € 2,30
12 jaar € 2,30 tot € 3

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018.  

Wat doen andere ouders met zakgeld?

Een paar cijfers over zakgeld uit het Nibud Kinderonderzoek 2018:

  • 69% van de kinderen krijgt op de basisschool zakgeld. Daarvan krijgt 59% procent dit op een vast moment (wekelijks of maandelijks) en 10% onregelmatig.
  • 71% van de ouders geeft het zakgeld contant, 21% maakt het over naar een bankrekening. Hoe ouder het kind, hoe vaker het zakgeld wordt overgemaakt naar de bankrekening. Er is een duidelijk omslagpunt vanaf 10 jaar. Kinderen die het zakgeld regelmatig krijgen, krijgen hun zakgeld vaker op een bankrekening.
  • 31% van de kinderen krijgt geen zakgeld. Dit percentage wordt wel kleiner naarmate de kinderen ouder worden. De 3 belangrijkste redenen om geen zakgeld te geven zijn: ik betaal alles, mijn kind is nog niet met geld bezig en mijn kind heeft de waarde van geld nog niet goed door.

Is je kind boven de 12? Bekijk Jongeren en zakgeld

Contant geld of zakgeld overmaken?

Hilde Krens, manager Financiële educatie bij de Volksbank: “Contant of digitaal? Begin met contant, en open wanneer je kind eraan toe is een betaalrekening met een spaarrekening. Geef het zakgeld deels contant, deels digitaal. Door zakgeld contant te geven leert een kind goed de waarde van geld kennen. Je kind ziet zo verschillende munten voorbijkomen en kan misschien op een gegeven moment zelfs wat inwisselen voor briefgeld. Door de betaalrekening leert een kind goed hoe online bankieren werkt. In de app kun je duidelijk zien wat er met het geld gebeurt. Verjaardagsgeld bijvoorbeeld kan dan ook digitaal worden overgemaakt, waardoor het niet zo in die spaarpot brandt.”

Carrie, moeder van tweeling Syra en Mirthe (7): “Mijn dochters krijgen € 0,50 zakgeld per week. Ik geef ze altijd allebei 1 muntje van 50 cent. Maar laatst had ik maar 1 muntje van 50 cent en had ik de andere 50 cent met munten van 5, 10 en 20 cent bij elkaar gevist. Wat denk je? Ruzie. Over wie al die muntjes mocht, want dat was veel meer dan 1 zo’n muntje.”

Tips om mee te spelen

  • Is je kind al wat ouder en heeft hij of zij al door hoe geld werkt? Speel dan zelf eens voor bank om je kind te laten zien hoe de betaalrekening werkt. Je kind geeft jou contant geld en jij maakt dit digitaal over naar de rekening van je kind. Dit kun je gelijk via de app laten zien.
  • Rekenspelletjes met zakgeld zijn makkelijk samen te doen met contant geld.
  • Doe de spelletjes van Eurowijskids
  • Print het zakgeldschema (pdf), vul het samen in en hang het A4’tje op. Je kind kan elke week een vakje wegstrepen/inkleuren. En jij vergeet niet het zakgeld te geven.

Esther, moeder van Blom (8) en Ole (4): “We begonnen met zakgeld toen mijn dochter 6 was met € 0,50 per week, dat ze in haar spaarpot deed. Toen ze 8 werd, zijn we overgegaan op een eigen rekening. Ik beheer de pinpas. Soms zegt ze: mam, zullen we inloggen? Dan vindt ze het leuk om naar haar saldo en overzicht te kijken. Als ze iets heeft gekocht, ziet ze dat in rode cijfers in het overzicht terug. En dan merkt ze dat haar saldo lager is. Zo leert ze goed wat sparen en uitgeven met je geld doet.”

Kies een vast zakgeldmoment

Het wekelijkse zakgeldmoment kan voor kinderen heel leuk zijn: eindelijk weer geld om uit te geven aan iets leuks of lekkers, of om verder te sparen voor een groter doel. Plan daarom vooral een vast moment in voor het zakgeld, of je het nou contant geeft of het overmaakt. Zaterdagochtend bijvoorbeeld. Iets om naar uit te kijken.

Zo’n vast moment kan ook helpen om te plannen, net zoals dat voor een vast salarismoment geldt. Op = op.

Tip: automatische overboeking
Maak je (een deel van) het zakgeld over? Stel een automatische overboeking in. Zo hoef je er niet elke week zelf aan te denken.

Titus (41) “We hadden een vast zakgeldmoment bedacht: vrijdagmiddag. Maar eerlijk gezegd vergaten we het nogal eens. Dus wezen mijn kinderen er vaak op zaterdag op dat we nog moesten betalen – soms zelfs nog van de week ervoor. Nu houden we het bij op een A4’tje in de keuken.”

Neem zakgeld serieus

Hilde Krens: “Mijn advies: neem zakgeld echt heel serieus. Het is belangrijk voor een kind. Een keer vergeten te geven kan gebeuren. Maar gebeurt het vaker, maak het dan over via een automatische overboeking. Want als jij als ouder vergeet om zakgeld te geven, hoe kan je kind dan leren goed met geld om te gaan? Vergelijk het met je eigen salaris: dat wil je ook niet een week later.”

Spijt van zakgeld uitgeven?

Elk kind krijgt er vroeg of laat mee te maken: het zakgeld is uitgegeven en nu is er spijt. Of omdat het ding dat gekocht is helemaal niet zo leuk blijkt te zijn. Of omdat er nu niets meer in de spaarpot zit. Dat hoort erbij en is niet erg.

Zakgeldcontract

Sommige ouders leggen de afspraken over zakgeld vast met hun kinderen. Zo zijn de afspraken duidelijk en kan er geen gedoe over ontstaan. Bovendien gaat je kind er dan ook bewust akkoord mee.

Lees ook: Een zakgeldcontract maken

SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je online inlogt op je rekening en hoe je met een pinpas betaalt.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?