Je woonlasten verzekerd met een woonlastenverzekering

Met  een woonlastenverzekering kun je, als je arbeidsongeschikt wordt of je baan verliest, in ieder geval nog je hypotheeklasten en andere woonkosten betalen. Bij ons kun je kiezen uit woonlasten-verzekeringen van Credit Life en TAF.

Goed om te weten:
Deze verzekering is alleen aan te vragen met behulp van en na advies van een adviseur. Je hoort van tevoren hoeveel het advies kost.

Je wordt (voor een deel) arbeidsongeschikt

Met een woonlastenverzekering ben je verzekerd bij arbeidsongeschiktheid. Bij deze verzekering krijg je een arbeidsongeschiktheidsdekking op basis van je beroep als je in loondienst bent. Dat betekent dat je een uitkering krijgt als je door ziekte of een ongeval je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen. Als dit voor jouw beroep niet kan, dan kun je je misschien verzekeren voor passende of gangbare arbeid. De adviseur legt je dit graag uit.

Bekijk voor meer informatie de uitleg over gangbare, passende en beroepsarbeid

Wist je dat...*

Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen: van twintigers tot zestigers. De belangrijkste oorzaken voor arbeidsongeschiktheid liggen niet bij fysiek zware beroepen, maar bij psychische aandoeningen (ca. 33%). Denk aan bijvoorbeeld een burnout: deze aandoening is de grootste veroorzaker van arbeidsongeschiktheid.

Inkomensgarantie bij arbeidsongeschiktheid

Behalve een verzekering voor je woonlasten, is er ook een verzekering die je inkomen tot een bepaald bedrag aanvult als je arbeidsongeschikt wordt.

Meer over de Inkomensverzekering

Je wordt werkloos

Als je in loondienst bent, kun je de woonlastenverzekering uitbreiden met een dekking voor onvrijwillige werkloosheid. Daarmee vul je je WW-uitkering aan. In de periode tussen je oude en nieuwe baan krijg je dan maximaal 24 maanden lang een uitkering van het verzekerde bedrag per maand.

De woonlastenverzekering in het kort

 • Je kunt een woonlastenverzekering afsluiten voor je woonlasten.
 • Je kunt 125% van de woonlasten met een maximum van € 2.500 per maand verzekeren.
 • Hoeveel je per maand uitgekeerd wilt krijgen, bepaal je zelf. Hoe hoger het bedrag dat je uitgekeerd zou willen hebben, hoe hoger je premie.
 • Je verzekert je voor beroepsarbeidsongeschiktheid: je hebt beroepsdekking. Als dat niet kan vanwege je beroep, kijken we of je volgens het criterium 'passende arbeid' of 'gangbare arbeid' kunt verzekeren.
 • Je kunt je ook verzekeren bij werkloosheid. De adviseur vertelt je onder welke voorwaarden.
 • Het maximale bedrag dat je uitgekeerd kunt krijgen is € 2.500 per maand.
 • De premie die je betaalt voor arbeidsongeschiktheid is naar keuze fiscaal aftrekbaar.
Let op: Trek je de premie af van je belastbaar inkomen? Dan is je eventuele uitkering bruto. Met andere woorden: dan moet je daar belasting over betalen. Kies je ervoor om je premie niet af te trekken? Dan is de uitkering netto: je hoeft er geen belasting over te betalen.

Is een woonlastenverzekering iets voor jou?

Een woonlastenverzekering sluit je niet zomaar af. Het is belangrijk dat de verzekering goed aansluit bij jouw wensen en situatie. Ook gelden voor elke situatie weer andere regels. Deskundig en persoonlijk advies is daarom onmisbaar. Maak dus een afspraak met een van onze SNS Adviseurs. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Een woonlastenverzekering is niet geschikt als:

 • je niet in Nederland woont
 • je geen eigen woning bezit
 • je jonger bent dan 18 jaar of ouder dan 61 jaar
 • je meer wilt verzekeren dan een uitkering van € 2.500 per maand
 • je je inkomen verdient als zelfstandige
 • je minder dan 16 uur per week werkt
Goed om te weten: Voor enkele beroepen kun je geen woonlastenverzekering afsluiten. De adviseur vertelt je precies hoe het zit in jouw situatie.

Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt raakt?

 • Een onafhankelijke arbeidsdeskundige of keuringsarts bepaalt voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Heb je een beroepsdekking? Dan keurt de arts je volgens het criterium ‘beroepsarbeid’. Dat betekent dat wordt gekeken of je je huidige beroep nog kunt uitoefenen. Heb je een dekking op basis van passende of gangbare arbeid? Dan wordt dat het uitgangspunt van de keuring.
 • Wordt je voor 35% of meer arbeidsongeschikt? Dan kom je in aanmerking voor een uitkering uit de woonlastenverzekering.
 • Je kunt kiezen welke eigen risicoperiode je wilt hebben. Je uitkering kan al starten als je een half jaar arbeidsongeschikt bent, of later. Goed om te weten: De werkgever betaalt in veel gevallen de eerste 2 jaar (een deel van) je salaris door. De adviseur bekijkt samen met jou hoe dat bij jou is geregeld en welke eigen risicoperiode daarbij past.
 • Je krijgt elke maand het volledige verzekerde bedrag of een bedrag naar rato van de mate van arbeidsongeschiktheid. De hoogte van dit bedrag heb je bepaald bij het afsluiten van de verzekering. Net als de periode waarover je de uitkering wilt ontvangen. Dit bedrag krijg je zolang je arbeidsongeschikt bent en maximaal zolang de gekozen uitkeringsperiode duurt.
 • De verzekering stopt op de einddatum van de verzekering of bij eerder overlijden. Je kunt de verzekering ook eerder opzeggen.

Wat gebeurt er als je werkloos raakt?

 • Het UWV bepaalt of je een werkloosheidsuitkering krijgt. Het UWV is de uitkeringsinstantie van de overheid.
 • Krijg je een werkloosheidsuitkering van het UWV? Dan kom je in aanmerking voor een uitkering van ons.
 • Kent de verzekeraar de uitkering toe? Dan start deze één maand nadat je een uitkering hebt ontvangen van het UWV.
 • Je ontvangt dan elke maand het volledige verzekerde bedrag. Of een gedeelte hiervan. Dit is afhankelijk van je percentage werkloosheid. De hoogte van het verzekerde bedrag heb je bepaald bij het afsluiten van de verzekering.
 • Je krijgt de uitkering zolang je werkloos blijft én een uitkering van het UWV hebt. Dit kan, afhankelijk vanje gekozen verzekeringsduur maximaal 12 of 24 maanden zijn. Stopt de WW-uitkering binnen 12 maanden omdat je een kort arbeidsverleden hebt? Dan loopt de uitkering, zolang je nog geen werk hebt, door tot maximaal 12 maanden.

Wat is niet verzekerd?

 • Na de einddatum van de verzekering is er geen dekking meer. De verzekeraar keert dan niet meer uit bij arbeidsongeschiktheid.
 • Arbeidsongeschiktheid door eigen schuld (bijvoorbeeld door alcoholgebruik of handelen in strijd met veiligheidsinstructies).
 • Als je de premie niet betaalt ben je niet verzekerd.
 • De verzekeraars keren niet of minder uit als je informatie over je gezondheid verzwijgt. Dat geldt ook voor fraude of misleiding of als je in strijd handelt met de adviezen van een arts, arbeidsdeskundige of medische adviseur waardoor de arbeidsongeschiktheid ontstaat of verergert.
 • Je bent niet verzekerd als je niet (langer) in aanmerking komt voor een WIA-uitkering.

In de voorwaarden lees je wat er nog meer niet verzekerd is.

Voorwaarden

Om volledig inzicht in dit product te krijgen, is het belangrijk dat je de voorwaarden van dit product goed leest.

Woonlastenverzekering Credit Life

TAF Maandlastbeschermer

TAF werkt met 2 verzekeraars:

IptiQ Life S.A.

Quantum Leben

Een vraag over de woonlastenverzekering?

Een vraag over de woonlastenverzekering?

Een SNS Adviseur kan je hier meer over vertellen.