Open huis of bezichtiging organiseren: 9 tips

Staat je huis te koop en ga je binnenkort een open huis of een bezichtiging organiseren? We verzamelden van het web 9 tips om een goede eerste indruk te maken. Bekijk voor meer tips voor zeker ook de Checklist huis verkopen.

1. Een open huis organiseren kost tijd

Voor een open huis is het belangrijk dat je huis 100% op orde is. Dat kost altijd meer tijd dan je denkt. Zorg daarom dat je niet alleen op de dag van het open huis tijd hebt, maar ook in de dagen daarvoor.

2. Kijk met de blik van een buitenstaander

Probeer naar je huis te kijken met de ogen van een koper. Waar jij je eigen gezellige spulletjes ziet, zien anderen misschien rommel. Of andersom: jij houdt van strak, maar de gemiddelde kijker vindt het maar kil. Vraag dus je makelaar of iemand anders om een rondje door je huis maken. Eventueel kun je ook een verkoopstylist inhuren. Zo iemand weet waar mensen op letten bij een open huis en geeft tips om je huis nog beter te laten zien.

3. Eerste indruk bij een open huis: de buitenkant

Kijk eens kritisch naar de buitenkant van je huis. Zorg dat er geen storende dingen voor de ramen staan. Haal het onkruid tussen de tegels vandaan en snoei planten die over het pad hangen. Zet fietsen en afvalcontainers uit het zicht. Een ruime, opgeruimde voortuin maakt een goede eerste indruk. Verkoop je een flat of appartement, kijk dan ook of je iets kunt doen om de hal, het trappenhuis of de galerij netter te maken.

4. Entree

Daarna is de hal aan de beurt. Die moet zo leeg mogelijk zijn. Berg zo veel mogelijk jassen, tassen en schoenen op. Laat net genoeg liggen, staan en hangen om een ‘bewoonde’ indruk te maken, maar maak het verder zo leeg mogelijk.

5. Licht en ruimte

Ook voor de rest van het huis geldt: hoe leger, hoe beter. Kijk eens of je wat meubels tijdelijk ergens anders kunt stallen, zodat je huis ruimer lijkt. Haal dingen weg waar mensen omheen moeten lopen. Zorg voor zo veel mogelijk daglicht door niet te veel voor de ramen te zetten. Hoe meer licht, hoe beter.

6. Radio en televisie uit

Pas op met muziek. Smaken verschillen en wat de één rustgevend vindt, is voor de ander irritant. De televisie leidt sowieso te veel af.

7. Verwarming aan

Bij een open huis of bezichtiging is het belangrijk dat alle kamers behaaglijk zijn. Zelfs de garage maakt een betere indruk als het er niet te koud is. In de zomer geldt het omgekeerde: zet ramen open om te zorgen dat mensen geen ‘oven’ binnenstappen als ze bijvoorbeeld de zolder gaan bekijken.

8. Wees aanwezig, maar niet te

Een open huis is geen bezichtiging. Je bent er natuurlijk om vragen te beantwoorden, maar ga niet ongevraagd hele verhalen vertellen. Laat mensen zelf rondkijken. Heb je koffie of thee? Prima, maar laat het aan mensen zelf over of ze daar zin in hebben. Sommige mensen bezoeken op een open huizen dag wel 10 huizen en kunnen dan natuurlijk niet overal koffie drinken.

9. Geef informatie mee

Het is bij een open huis goed om bezoekers een geheugensteuntje mee te geven. Het hoeft geen complete brochure te zijn. Een A4’tje met een mooie foto van je huis, de belangrijkste informatie en een telefoonnummer van jou of je makelaar is genoeg. Ook hier geldt weer: dring het niet op. Leg gewoon een stapeltje bij de voordeur en laat mensen zelf pakken.

Succes met je open huis!

Afspraak met SNS Adviseur

Afspraak met SNS Adviseur

Ontdek of jij nog goed zit met je hypotheek. Een oriëntatiegesprek is gratis.
Tips huis verkopen

Tips huis verkopen

Lees in onze checklists tips die om je huis goed en snel te verkopen.

Laatst aangepast: 8 november 2018