Tips: snel je huis verkopen in 4 stappen

Zodra je hebt besloten om je huis te gaan verkopen, heb je veel te doen. Om het overzicht te houden kun je de 'Checklist huis verkopen' gebruiken. Hierin staan de belangrijkste dingen die je kunt doen om je huis goed en snel te verkopen. Als je hem uitprint, kun je hem altijd bij de hand houden!

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Stap 1: huis verkoopklaar maken

 • Opruimen en schoonmaken
  Een opgeruimd huis verkoopt beter. Kijkers gaan straks de inbouwkasten en keukenkastjes open doen. Zorg dus dat die er netjes uitzien. Poets de keuken en de badkamer grondig. Voor donkere aanslag in de douche kun je speciaal schoonmaakmiddel kopen dat tegels en voegen weer mooi wit maakt.
 • Nadenken over de prijs
  Zet je huis te koop voor een concurrerende vraagprijs. Maak ook met jezelf, je partner en je makelaar goede afspraken over hoe ver je eventueel omlaag kunt en wilt in de onderhandelingen.
 • Tijd vrijmaken
  Een huis verkopen kost tijd. Zorg dus dat je die hebt. Op de dag van een bezichtiging ben je wel even bezig met schoonmaken en opruimen.

Tip voor een snelle verkoop: knap het op!

Achterstallig onderhoud kan kopers afschrikken en je taxatie lager laten uitvallen. Loop dus het schilderwerk na en laat eventueel houtrot repareren, maak goten en regenpijpen schoon, zorg dat alle afvoeren goed doorlopen en repareer kleine dingen in huis. Denk daarbij aan loszittend behang, beschadigde deuren of scheefhangende keukendeurtjes.

Tip voor een snelle verkoop: reële vraagprijs

Een huis dat te hoog geprijsd is trekt minder kijkers. Als je snel wilt verkopen, helpt het om je huis dus scherp te prijzen. Luister hierbij vooral naar het advies van je makelaar. Die kent als het goed is de markt.

Stap 2: je huis te koop zetten en adverteren

Is je huis op orde? Dan ben je klaar voor de volgende stap: je huis te koop zetten. Verkoop je met een makelaar, dan worden de meeste dingen voor je geregeld. Maar ook dan kan het geen kwaad om de checklist erbij te houden.

 • Adverteren
  Er zijn veel plaatsen waar je aandacht kunt vragen voor je huis. Denk bijvoorbeeld aan de lokale kranten, het makelaarsblad, Funda en sociale media. Verkoop je met een makelaar, dan kan die je helpen een keuze te maken en contacten te leggen.

Tip voor een snelle verkoop: neem een stylist

Je woont al jaren in je huis en je kunt het dus misschien niet meer objectief bekijken. De blik van iemand ‘van buiten’ zorgt dat je je huis weer met ‘kopersogen’ kunt bekijken. Bovendien weet een professioneel stylist wat een goede indruk maakt en wat juist minder goed overkomt. Het kost wel wat, maar het is een kleine investering als je bedenkt dat het de verkoop van je huis erg kan versnellen.

Tip voor een snelle verkoop: professionele fotograaf

Waar je ook adverteert, goede foto’s zijn heel belangrijk. Laat het fotograferen dus door een professional doen! Let er wel op dat de foto’s het huis niet te mooi maken. Een huiskamer die stukken kleiner is dan hij op de foto lijkt kan bijvoorbeeld een afknapper zijn bij een bezichtiging.

Stap 3: huis verkopen

Tijdens het verkopen van je huis ben je vooral druk met bezichtigingen. Is er een serieuze koper, dan volgen er onderhandelingen. Die eindigen als het goed gaat met het tekenen van een voorlopig koopcontract. Verhuis je al voordat je huis verkocht is, denk er dan aan om tijdig een overbruggingskrediet te regelen.

Tip voor een snelle verkoop: bereid je open huis goed voor

Een goed voorbereid open huis geeft je het meeste kans op succes. Bereid je open huis dus goed voor met de checklist Open huis organiseren.

Stap 4: overdracht

Een koper gevonden en het eens geworden over prijs en voorwaarden? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om de overdracht bij de notaris te gaan plannen. Je kunt nu ook je verhuizing gaan plannen. Bekijk daarvoor ook de ‘Checklist verhuizing’.

De complete Checklist huis verkopen kun je hieronder downloaden.

Afspraak met SNS Adviseur

Afspraak met SNS Adviseur

Ontdek of jij nog goed zit met je hypotheek. Een oriëntatiegesprek is gratis.
Taxatie van je huis

Taxatie van je huis

Je huis verkopen of hypotheek oversluiten? Dan heb je een waardebepaling van je huis nodig.