7 vragen over de overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een huis of een stuk bouwgrond kan het zijn dat je overdrachtsbelasting moet betalen. In dit artikel beantwoorden we 7 veel gestelde vragen over overdrachtsbelasting.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die je moet betalen als je eigenaar wordt van een bestaand huis (dus niet bij nieuwbouw), een bedrijfspand of een stuk grond. Je betaalt ook overdrachtsbelasting over de rechten die bij een huis of een stuk grond horen, zoals bijvoorbeeld erfpacht. Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

Als je een bestaand huis koopt betaal je meestal over de koopprijs 2% overdrachtsbelasting. Koop je alleen een stuk bouwgrond, dan betaal je 6%.

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

In Nederland betaalt de koper van een bestaand huis de overdrachtsbelasting. Je betaalt het op het moment van de overdracht, via de notaris. Goed om te weten: als je een bestaand huis krijgt door een schenking, moet je toch overdrachtsbelasting betalen.

Is de overdrachtsbelasting aftrekbaar?

Nee. De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Is de rente van de financiering voor je overdrachtsbelasting aftrekbaar?

Heb je een lening afgesloten voor de overdrachtsbelasting? Dan is de rente die je hierover betaalt aftrekbaar. Als je tenminste aan de andere voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet. Meer over de hypotheekrenteaftrek lees je op de pagina ‘Belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek’.

Moet ik aangifte doen voor de overdrachtsbelasting?

In principe regelt de notaris dit. In de akte die de notaris opstelt staat een verklaring waarin staat dat jij overdrachtsbelasting moet betalen. Jij betaalt dit aan de notaris en die zorgt dat de aangifte en het geld bij de Belastingdienst terechtkomen. Let op: hoewel de notaris dit meestal allemaal netjes regelt, blijft de aangifte en het betalen van de overdrachtsbelasting jouw verantwoordelijkheid.

Bestaat er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting?

Je betaalt geen overdrachtsbelasting als je...

  • trouwt (of een geregistreerd partnerschap aangaat) met iemand die een koophuis heeft. Je wordt dan voor de helft eigenaar van het huis, maar hoeft daarvoor geen overdrachtsbelasting te betalen.
  • een huis erft.
  • een huis koopt dat gekocht is op of na 1 september 2012, maar voor 1 januari 2015, en binnen 3 jaar weer wordt doorverkocht.
  • een huis koopt dat op of na 1 januari 2015 gekocht is en binnen 6 maanden weer wordt verkocht.

In de laatste 2 gevallen betaal je alleen overdrachtsbelasting over het verschil tussen de koopprijs nu en de vorige koopprijs. Er zijn nog meer gevallen waarin je misschien geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Bespreek je situatie bijvoorbeeld ook met een belastingspecialist als je gaat scheiden.

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
De kosten bij een huis kopen

De kosten bij een huis kopen

Als je een huis koopt, krijg je te maken met verschillende kosten. Aan welke kosten moet je denken?

Terug naar boven