Met een erfenis je hypotheek aflossen. Hou hier rekening mee!

Als je een erfenis krijgt kan dat een goede kans zijn om wat van je hypotheek af te lossen. Dat zorgt dat je maandelijks minder hoeft te betalen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen van aflossen

Lagere maandlasten kunnen een groot voordeel zijn van het aflossen van een deel van je hypotheek. Als je aflost, kun je ook de kans verkleinen dat je bij het verkopen van je huis met een restschuld blijft zitten. Of aflossen gunstig is, hangt van je situatie af en ook van het soort hypotheek dat je hebt.
Aflossen heeft ook nadelen

Het aflossen van je hypotheek heeft niet alleen maar voordelen. Het geld dat je gebruikt om af te lossen kun je niet meer opnemen, ook niet in noodgevallen. Het geld komt pas weer vrij als je je huis met overwaarde verkoopt. Maar om de rente van een nieuwe hypotheek te mogen aftrekken moet je dat geld weer voor je volgende huis gebruiken. We hebben een speciale pagina over het hoe en waarom van aflossen. Wil je er meer over weten, dan kun je daar eens kijken. Heb je een Kapitaalverzekering Eigen Woning of een Spaarrekening Eigen Woning? Dan kan extra aflossen ook minder gunstig zijn. Bespreek dit eerst met je SNS Adviseur!

Erfbelasting

Als je een grote erfenis krijgt, moet je waarschijnlijk erfbelasting betalen. Hoe veel dat is, hangt af van hoe hoog de erfenis is en van wie je de erfenis krijgt. Je kunt op de pagina van de Belastingdienst uitrekenen hoeveel erfbelasting je moet betalen. Je kunt alleen het deel dat je na het betalen van de erfbelasting overhoudt gebruiken om je hypotheek af te lossen. Er zijn geen bijzondere vrijstellingen voor het aflossen van je hypotheek met een erfenis.

Aflossen zonder extra kosten

Banken hebben regels voor het extra aflossen van hypotheken. De bank rekende voor de hele looptijd op een bepaalde rente van jouw hypotheek. Ga je extra aflossen, dan loopt de bank dus geld mis. Een deel van die kosten moet jij betalen als je een grote extra aflossing doet. Meestal is het wel zo dat je jaarlijks een bepaald deel van je hypotheek mag aflossen zonder een extra vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank. Bij SNS is dat 20%. Wil je meer aflossen dan dat, dan is het misschien gunstig om je aflossingen te verspreiden over een aantal jaren.

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?