Hypotheek helemaal aflossen

Je wilt (een deel van) je hypotheek aflossen? Omdat je bijvoorbeeld eigen geld hebt of je huis verkoopt?  

Je kunt behalve je hypotheek helemaal aflossen ook eenmalig of iedere maand wat (extra) aflossen op je hypotheek. 

Extra aflossen op je hypotheek

Als je extra aflost op je hypotheek, heb je minder hypotheekschuld. Daardoor gaan je rentelasten omlaag. Ieder jaar kun je een deel van je hypotheekschuld extra aflossen zonder kosten.

Meer over extra aflossen

Je hypotheek helemaal aflossen

Je kunt je hypotheek helemaal aflossen met en zonder verkoop van je huis.

1. Hypotheek aflossen met verkoop van je huis

Verkoop je je huis? Dan wordt de hypotheek automatisch afgelost via de notaris. Afhankelijk van de verkoopprijs en hoeveel hypotheekschuld je hebt, los je zo je hypotheek helemaal of gedeeltelijk af. Je betaalt kosten voor de notaris, maar ook administratiekosten aan ons.

In de meeste gevallen betaal je geen vergoeding voor het renteverlies van de bank. Check je hypotheekvoorwaarden hoe dat bij jou is afgesproken.  

Goed om te weten: je kunt ook je hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. Check je hypotheekvoorwaarden hoe dat bij jou is afgesproken.

Hypotheek doorhalen

Heb je je hypotheek helemaal afgelost en je huis verkocht? Dan ben je verplicht  om de hypotheekinschrijving in het Kadaster te laten doorhalen, ook wel royeren genoemd. Dit kan alleen via de notaris. De kosten betaal je zelf.    

2. Hypotheek aflossen zonder verkoop van je huis

Los je je hypotheek helemaal af voor het einde van de rentevaste periode? Dan kan het zijn dat je een vergoeding voor het renteverlies van de bank moet betalen.

Voor- en nadelen volledig aflossen

  • Doordat je geen hypotheeklasten meer hebt, houd je meer geld over om te besteden of om te sparen.

  • Misschien kun je eerder met pensioen omdat je minder geld nodig hebt door het wegvallen van de hypotheeklasten.

  • Door aflossen kun je je vermogen onder de grens brengen waarover je belasting moet betalen.
  • Als je aflost voor het einde van je rentevaste periode betaal je in veel gevallen een vergoeding voor het renteverlies van je hypotheekverstrekker.
  • Als je je hypotheek aflost met al je spaargeld dan heb je geen buffer voor eventuele tegenvallers. Op nibud.nl
Tip: Misschien moet je je voorlopige teruggave aanpassen. Je geeft je hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen om te voorkomen dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

Zo regel je het

Als je het zelf regelt: Je krijgt van ons een aflosnota. Hierin staat hoeveel je nog moet aflossen. Moet je ook een vergoeding voor het renteverlies betalen? Dan staat in de aflosnota ook hoeveel dat is. Het totale bedrag van de aflossing en de vergoeding boek je naar ons over.

Als je het bij de notaris regelt: Je betaalt kosten voor de notaris, maar ook administratiekosten aan ons: € 195 als je 1 hypotheeknummer aflost, € 390 als je meer hypotheeknummers aflost. Het totale bedrag van je aflossing, de administratiekosten en de vergoeding voor het renteverlies boek je naar de notaris over. De notaris boekt het geld naar ons over.

Inloggen Mijn SNS

Je krijgt van ons de aflosnota. Hierin staat hoeveel je nog moet aflossen. Moet je ook een vergoeding voor het renteverlies betalen? Dan staat in de aflosnota ook hoeveel dat is. Het totale bedrag van aflossing en vergoeding voor het renteverlies maak je vervolgens aan ons over.

Je hypotheek aflossen en de belasting

Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen.  Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een geringe eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.  

Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen , wordt in 30 jaar tijd vanaf 2019 afgebouwd. En ga je elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld. Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.

Hypotheek doorhalen

Veel mensen denken dat ze geen hypotheek meer hebben, als ze de hypotheekschuld helemaal hebben afgelost. Maar in het Kadaster bestaat de hypotheek nog steeds.

Heb je je hypotheek afgelost zonder verkoop van je huis? Dan kun je de inschrijving laten bestaan. Handig als je denkt in de toekomst weer een hypotheek af te sluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker voor hetzelfde huis. Dan kan de oude inschrijving meestal weer gebruikt worden. Zo bespaar je de kosten voor een nieuwe hypotheekakte. En het scheelt je de kosten voor het doorhalen in het Kadaster.

Maar je kunt er ook voor kiezen de inschrijving bij het kadaster te laten doorhalen. Dit kan alleen via de notaris. De kosten betaal je zelf.

Met je erfenis aflossen

Met je erfenis aflossen

Je hypotheek extra aflossen met je erfenis? Houd dan hier rekening mee.
Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?