Het energielabel: hoe zuinig is je huis?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Belangrijk om te weten als je een huis gaat kopen. Verkoop je je huis? Dan moet je huis een energielabel hebben.

Wat is het energielabel voor woningen?

Het 'energielabel woningen' laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel loopt van A++++tot G, waarbij G het minst zuinig is en A++++het meest zuinig. Heb je een koophuis en wil je je huis gaan verkopen? Dan moet je een definitief energielabel aanvragen

Een definitief energielabel aanvragen

Wil je je huis gaan verkopen of verhuren? Dan moet je een geldig definitief energielabel aanvragen. Voor het aanvragen van een energielabel komt een vakbekwame energieadviseur aan huis, die de gehele woning opneemt. Denk daarbij aan de afmetingen, de isolatie van de verschillende gebouwonderdelen en de aanwezige installaties.

De adviseur maakt vervolgens een berekening en de woningeigenaar krijgt een afschrift van het energielabel.

Het energielabel is een uitgebreid document met informatie over de energieprestatie van je huis, zoals de isolatie van alle gebouwonderdelen, de aanwezige installaties, de warmtebehoefte in de wintermaanden, het risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden en het aandeel hernieuwbare energie. Daarnaast bevat het label uitgebreide uitleg over deze verschillende indicatoren, een indicatie van de energierekening per maand en concrete verbetermogelijkheden voor de isolatie en installaties, toegespitst op de betreffende woning.

Lees meer over het energielabel op energielabel.nl

Energielabel bij het verkopen

Ga je je huis verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Verkoop je je huis zonder definitief energielabel, dan kun je een boete krijgen. De meeste kopers zullen al bij het bekijken van het huis naar het energielabel vragen. Het is dus het beste om het energielabel definitief te maken voordat je je huis te koop zet.

  Uitzonderingen: energielabel niet verplicht

  Je hoeft geen energielabel te hebben voor:

  • een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
  • een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
  • een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak
   Bekijk alle uitzonderingen

  Energielabel bij het kopen

  Als je een huis koopt, dan heb je recht op een definitief energielabel. Zo weet je hoe zuinig het huis is dat je wilt kopen. Het energielabel zegt alleen iets over het huis zelf. Je energieverbruik hangt uiteindelijk af van je eigen manier van leven. Heb je het perfecte huis gevonden, maar heeft het een slecht energielabel? Hou dan in de onderhandelingen rekening met extra kosten voor energiebesparende maatregelen.

  Je huis zuiniger maken

  Hoe krijg je een beter energielabel? Door je huis zuiniger te maken. Deze aanpassingen leveren meestal de beste resultaten op:

  • spouwmuurisolatie
  • vloerisolatie van minimaal 10 centimeter dik
  • HR-glas in huiskamer en slaapkamers
  • HR++ verwarmingsketel
  • zonneboiler en/of zonnepanelen
  • warmtepomp

  Een installateur of bouwkundig specialist kan je daar meer over vertellen.

  Energie besparen en je hypotheek

  Ga je het huis dat je koopt energiezuiniger maken? Dan kun je daarvoor misschien een hogere hypotheek krijgen, tot 106% van de waarde van je huis na de aanpassingen. Je adviseur vertelt je graag hoe dat werkt.

  Afspraak maken duurzaam wonen

  Afspraak maken duurzaam wonen

  Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?
  Meer over duurzaamheid

  Meer over duurzaamheid

  Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?

  Laatst aangepast: 24 september 2020

  Terug naar boven