Het energielabel: hoe zuinig is je huis?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Belangrijk om te weten als je een huis gaat kopen. Verkoop je je huis? Dan moet je huis een energielabel hebben.

Goed om te weten: Waarschijnlijk verandert in de loop van 2021 de procedure voor het aanvragen en wordt het aanvragen duurder. Het zou dus handig kunnen zijn om het label nu aan te vragen, als je tenminste niet van plan bent nog energiebesparende maatregelen te treffen. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is het energielabel voor woningen?

Het 'energielabel woningen' laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel loopt van A tot G, waarbij G het minst zuinig is en A het zuinigst. Heb je een koophuis en heb je nog geen definitief energielabel aangevraagd, dan heb je nog een voorlopig energielabel.

Wat is het voorlopig energielabel?

Toen het energielabel werd ingevoerd heeft de overheid ieder huis een voorlopig energielabel gegeven. Het voorlopig energielabel is een schatting die gebaseerd is op algemene gegevens over je huis, zoals het bouwjaar en het soort huis. Dit was bedoeld als kennismaking met het energielabel. Als je je huis verkoopt of verhuurt moet je het voorlopig energielabel definitief maken.

Een definitief energielabel aanvragen

Het aanvragen van een definitief energielabel doe je helemaal via internet. Heb je je huis energiezuiniger gemaakt? Dan heb je papieren nodig om dit te bewijzen.

Dit zijn de stappen:

 1. Ga naar energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigiD
 2. Kijk of de gegevens van je huis kloppen en verander ze waar nodig
 3. Upload documenten als bewijs voor energiebesparende maatregelen
 4. Laat een erkend deskundige je documenten controleren en verstuur je gegevens.

Een officiƫle lijst van erkend deskundigen is niet beschikbaar, maar er zijn verschillende websites waarop je makkelijk een deskundige kunt vinden.

Het definitieve energielabel krijg je na de controle in je e-mail. De totale kosten hangen van de rekening van de deskundige af. Dit kan enkele tientallen tot enkele honderden euro's zijn. Je definitieve energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Energielabel bij het verkopen

Ga je je huis verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Verkoop je je huis zonder definitief energielabel, dan kun je een boete krijgen. De meeste kopers zullen al bij het bekijken van het huis naar het energielabel vragen. Het is dus het beste om het energielabel definitief te maken voordat je je huis te koop zet.

  Uitzonderingen: energielabel niet verplicht

  Je hoeft geen energielabel te hebben voor:

  • een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
  • een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
  • een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak
   Bekijk alle uitzonderingen

  Energielabel bij het kopen

  Als je een huis koopt, dan heb je recht op een definitief energielabel. Zo weet je hoe zuinig het huis is dat je wilt kopen. Het energielabel zegt alleen iets over het huis zelf. Je energieverbruik hangt uiteindelijk af van je eigen manier van leven. Heb je het perfecte huis gevonden, maar heeft het een slecht energielabel? Hou dan in de onderhandelingen rekening met extra kosten voor energiebesparende maatregelen.

  Je huis zuiniger maken

  Hoe krijg je een beter energielabel? Door je huis zuiniger te maken. Deze aanpassingen leveren meestal de beste resultaten op:

  • spouwmuurisolatie
  • vloerisolatie van minimaal 10 centimeter dik
  • HR-glas in huiskamer en slaapkamers
  • HR++ verwarmingsketel
  • zonneboiler en/of zonnepanelen

  Een installateur of bouwkundig specialist kan je daar meer over vertellen.

  Energie besparen en je hypotheek

  Ga je het huis dat je koopt energiezuiniger maken? Dan kun je daarvoor misschien een hogere hypotheek krijgen, tot 106% van de waarde van je huis na de aanpassingen. Je adviseur vertelt je graag hoe dat werkt.

  Afspraak maken duurzaam wonen

  Afspraak maken duurzaam wonen

  Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?
  Meer over duurzaamheid

  Meer over duurzaamheid

  Wil je ook duurzaam en energiezuinig wonen?

  Laatst aangepast: 24 september 2020

  Terug naar boven