Het energielabel: hoe zuinig is je huis?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Belangrijk om te weten als je een huis gaat kopen. Verkoop je je huis? Dan moet je huis een energielabel hebben.
energielabel

Wat is het energielabel voor woningen?

Het 'energielabel woningen' laat zien hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel loopt van A++++tot G, waarbij G het minst zuinig is en A++++het meest zuinig. Heb je een koophuis en wil je je huis gaan verkopen? Dan moet je een definitief energielabel aanvragen.

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Als je nog geen geldig geregistreerd energielabel voor jouw woning hebt, dan vraag je dit aan bij een energieadviseur. Via onze partner Fitrex vind je welke adviseurs dit voor jou kunnen doen.

De energieadviseur komt langs om je woning te bekijken en hij of zij maakt een energieprestatieberekening. Dit duurt zo’n 1,5 tot 2 uur. Na de registratie ontvang je een afschrift van het energielabel.

Zo vraag je je energielabel aan:

Stap 1: Vraag een offerte aan voor het definitief maken van het energielabel via Fitrex.

Stap 2: Vanuit Fitrex ontvang je een verzoek tot machtiging waarna contact opgenomen wordt om een afspraak voor het opnemen in te plannen.

Stap 3: De adviseur neemt de woning ter plaatse op. Hiervoor moet je zelf thuis zijn. Zorg daarnaast dat je zoveel mogelijk informatie van de woning beschikbaar hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en/of documentatie/facturen van zonnepanelen.

Stap 4: De energieadviseur registreert de energieprestatieberekening in de registratiedatabase. Na de registratie ontvang je een afschrift van het energielabel.

Energielabel A of B?

Heb je een huis met label A of B en wil je je hypotheek oversluiten? Denk dan eens aan de SNS Bespaarhypotheek. Je krijgt daarmee namelijk een aantrekkelijke rente. Ook als je je huidige huis energiezuiniger maakt met als resultaat label A of B. Je krijgt die lagere rente meteen als je ook kiest voor het Energiebespaarplan Plus en in 2 jaar je gewenste label haalt.

De SNS Bespaarhypotheek

Vraag een definitief energielabel aan

Wil je je huis gaan verkopen of verhuren? Dan moet je een geldig definitief energielabel aanvragen. Voor het aanvragen van een energielabel komt een vakbekwame energieadviseur aan huis, die de gehele woning opneemt. Denk daarbij aan de afmetingen, de isolatie van de verschillende gebouwonderdelen en de aanwezige installaties.

De adviseur maakt vervolgens een berekening en de woningeigenaar krijgt een afschrift van het energielabel.

Het energielabel is een uitgebreid document met informatie over de energieprestatie van je huis, zoals de isolatie van alle gebouwonderdelen, de aanwezige installaties, de warmtebehoefte in de wintermaanden, het risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden en het aandeel hernieuwbare energie. Daarnaast bevat het label uitgebreide uitleg over deze verschillende indicatoren, een indicatie van de energierekening per maand en concrete verbetermogelijkheden voor de isolatie en installaties, toegespitst op de betreffende woning.

Lees meer over het energielabel op website van Fitrex

Energielabel bij het verkopen

Ga je je huis verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Verkoop je je huis zonder definitief energielabel, dan kun je een boete krijgen. De meeste kopers zullen al bij het bekijken van het huis naar het energielabel vragen. Het is dus het beste om het energielabel definitief te maken voordat je je huis te koop zet. Het energielabel is bovendien 10 jaar geldig.

  Uitzonderingen: energielabel niet verplicht

  Je hoeft geen energielabel te hebben voor:

  • een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
  • een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
  • een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlakBekijk alle uitzonderingen

  Energielabel bij het kopen

  Als je een huis koopt, dan heb je recht op een definitief energielabel. Zo weet je hoe zuinig het huis is dat je wilt kopen. Het energielabel zegt alleen iets over het huis zelf. Je energieverbruik hangt uiteindelijk af van je eigen manier van leven. Heb je het perfecte huis gevonden, maar heeft het een slecht energielabel? Hou dan in de onderhandelingen rekening met extra kosten voor energiebesparende maatregelen.

  Je huis zuiniger maken

  Hoe krijg je een beter energielabel? Door je huis zuiniger te maken. Deze aanpassingen leveren meestal de beste resultaten op:

  • spouwmuurisolatie
  • dakisolatie van minimaal 13 centimer dik
  • vloerisolatie van minimaal 12 á 13 centimeter dik
  • HR++ glas of HR +++ (triple) glas of vacuümglas
  • zonnepanelen
  • warmtepomp

  Een installateur of energieadviseur kan je daar meer over vertellen.

  Energie besparen en je hypotheek

  Ga je het huis dat je koopt energiezuiniger maken? Dan kun je daarvoor misschien een hogere hypotheek krijgen. Tot 106% van de waarde van je huis na de aanpassingen. Krijgt je huis door je aanpassingen een hoger energielabel? Dan kun je met de SNS Bespaarhypotheek automatisch een lagere rente krijgen. Je adviseur vertelt je graag hoe dat werkt.

  Afspraak maken duurzaam wonen

  Afspraak maken duurzaam wonen

  Wil je advies over hoe je de verduurzaming van je huis kunt financieren?
  Alles onder 1 dak geregeld

  Alles onder 1 dak geregeld

  We vragen het definitieve energielabel graag voor je aan. En we kunnen nog meer regelen.

  Laatst aangepast: 1 augustus 2023