Verborgen gebreken

Stel, je woont net in je nieuwe huis en ineens blijken de vloerbalken verrot, het bad niet waterdicht of de elektriciteit niet veilig. Dan heb je misschien te maken met verborgen gebreken aan je huis. Hier vertellen we je wat verborgen gebreken zijn en wat je kunt doen als je ze vindt.

Wat zijn verborgen gebreken?

Vaak zijn gebreken aan een huis duidelijk zichtbaar. Scheuren in muren, lekkage, rotte kozijnen: je kunt het bij een bezichtiging zien. Met deze gebreken hou je rekening bij het onderhandelen over de prijs van je huis. Het wordt anders als gebreken pas aan het licht komen als je het huis al gekocht hebt. Gebreken die je niet kon zien, maar waar je wel last van hebt heten ‘verborgen gebreken’.

De mededelingsplicht van de verkoper

Als de verkoper van zo’n gebrek weet, dan moet hij dat de koper vertellen. Dat heet de ‘mededelingsplicht’. Meestal doen verkopers dat door een standaard vragenlijst in te vullen, bijvoorbeeld die van de NVM. Als de verkoper jou niet heeft verteld over een gebrek en is het huis daardoor niet geschikt ‘voor normaal gebruik', dan kun je hem misschien aansprakelijk stellen. Bedenk je wel dat dit soms lange en dure procedures zijn en dat je niet altijd krijgt wat je eist.

Jouw onderzoeksplicht

Niet alleen de verkoper heeft plichten. Als je een huis koopt moet je zelf ook dingen uitzoeken. Daar hoort het bekijken van de bouwkundige toestand van het huis bij. Heb je dit voor de koop niet gedaan? Dan kan het zijn dat je de verkoper niet meer aansprakelijk kunt stellen voor gebreken die je later vindt. Als de verkoper jou vertelt over gebreken, is het ook jouw taak als koper om uit te zoeken hoe erg die gebreken zijn. Zegt de verkoper iets over asbest op zolder, laat dan dus onderzoeken om hoeveel asbest het gaat, wat het kost om het weg te laten halen en de situatie weer leefbaar te maken. Als een huis oud is, kun je meer gebreken verwachten en is het dus ook slim om extra onderzoek te laten doen. Zo krijg je een goed idee van wat voor huis je koopt. Lees voor meer informatie ook ‘6 Vragen over de bouwkundige keuring’.

Niet-zelfbewoningsclausule

Soms koop je een huis niet van de bewoner maar bijvoorbeeld van de bank, van een woningbouwstichting of van de erfgenamen van een overleden bewoner. Dan kan er een ‘niet-zelfbewoningsclausule’ in je koopovereenkomst staan. Deze bepaling in je koopovereenkomst houdt in dat de verkoper van sommige gebreken niet weet, omdat hij of zij niet zelf in het huis heeft gewoond. Heb je zo’n bepaling in je koopovereenkomst, dan zijn jouw onderzoeksplicht en de bouwkundige keuring extra belangrijk.

De ouderdomsclausule

Dat geldt ook voor de ‘ouderdomsclausule’. Kort gezegd komt zo’n ouderdomsclausule erop neer dat het huis dat je koopt gebreken kan hebben omdat het nou eenmaal oud is. Kom je dus na de koop gebreken tegen die met de leeftijd van je huis te maken hebben? Dan zijn die in principe voor jouw rekening. Het is dus bij een ouder huis heel erg belangrijk dat je zelf goed onderzoek laat doen.

Wat nu?

Aansprakelijkheid voor verborgen gebreken is niet altijd makkelijk vast te stellen. Vind je een verborgen gebrek in of aan je nieuwe huis? Vind je dat je door het gebrek niet normaal in je huis kunt wonen? Bespreek dit dan met je rechtsbijstandsverzekeraar, een juridisch adviseur of een advocaat. Een specialist kan beter bepalen wat de juiste stappen zijn bij het aansprakelijk stellen van de verkoper voor verborgen gebreken.

Maximale hypotheek berekenen

Maximale hypotheek berekenen

Goed voorbereiden? Maak online alvast een berekening van wat je kunt lenen.
Bouwkundige keuring laten doen?

Bouwkundige keuring laten doen?

We geven antwoord op de 6 meest gestelde vragen over de aankoopkeuring.