Sparen of beleggen?

Je wilt een mooi bedrag bij elkaar krijgen voor de studie van je kind, of zorgen voor een aanvulling op je pensioen straks. Wat je wensen of dromen ook zijn: hoe ga je dat voor elkaar krijgen… Door te sparen? Of ga je (ook) beleggen? Het heeft allebei voor- en nadelen. Wat past bij jou?

Voor- en nadelen sparen

 • Met sparen kun je je inleg niet verliezen.

 • Zet je je spaargeld voor langere tijd vast tegen een vaste rente, dan weet je zeker wat je spaargeld oplevert.

 • Heb je een spaarrekening met variabele rente? Dan kun je altijd weer snel over je spaargeld beschikken. Handig als je wasmachine of auto het begeeft.

 • Je spaargeld wordt minder waard doordat alles duurder wordt. De lage rente maakt dat momenteel niet goed.
 •  Voor een hogere rente, moet je je geld vaak langere tijd vastzetten en kun je er tot die tijd geen gebruik van maken.

Voor- en nadelen beleggen

 • Beleggen is op de lange termijn meestal gunstiger dan sparen.
 • Je kunt je beleggingen altijd verkopen waardoor je geld weer beschikbaar is
 • Je kiest je eigen risico-opbrengstprofiel. Daarbij geldt over het algemeen: hoe meer risico, hoe hoger het mogelijke rendement.
 • Rendement is niet gegarandeerd. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan (een deel van) je inleg verliezen als je je geld tijdens een dip in de markt nodig hebt.
 • Beleggen doe je alleen als je voldoende spaarbuffer hebt voor plotselinge uitgaves. En als je je geld voor langere tijd kunt missen. Zo ben je flexibel om je belegging op een gunstig moment te verkopen. Je kunt wel al vanaf een klein bedrag beleggen.
 • Je moet je verdiepen in de beleggingsrisico’s van een fonds en afwegen welk risico je wilt nemen. Lees hiervoor de Essentiële Beleggersinformatie.

Rente of rendement

rente vs rendement

Hoeveel sparen of beleggen voor je doelbedrag?

Hoeveel moet je nou sparen of beleggen om op het bedrag uit te komen dat je nodig hebt? Met deze handige tool bereken je de mogelijke resultaten van sparen en beleggen.

Tip

Ben je student of jongere en wil je gaan beleggen? Lees dan ook Beleggen door jongeren en studenten

Je hoeft niet te kiezen

Je kunt natuurlijk ook een spaarrekening hebben met een buffer voor de onverwachte uitgaven en daarnaast beleggen. Met SNS Doelbeleggen heb je sparen en beleggen in 1 product. Jij bepaalt wat je spaart en of en hoeveel je wilt beleggen. Met de Doelplanner check je hoeveel je elke maand moet inleggen om jouw doel te halen.

Welk beleggingsproduct kies je?

Welk beleggingsproduct kies je?

Bekijk hoe je wilt beleggen: met SNS Doelbeleggen of de SNS Beleggingsrekening.
Welke spaarrekening is er voor jou?

Welke spaarrekening is er voor jou?

Kies de spaarrekening die bij jou (of jullie) past.