Veelgestelde vragen over dividend

Heb je vragen over het dividend van je fonds? Dan kun je ons natuurlijk altijd bellen. Een paar veelgestelde vragen met antwoord vind je hier.

Waarom krijg ik pas in mei dividend over het vorige jaar?

De ASN Beleggingsfondsen keren het dividend uit volgens wettelijke bepalingen. Het kost ook tijd om het dividendbedrag te berekenen. Als dat gedaan is, moet de Algemene Vergadering van Aandeelhouders het dividendbedrag per aandeel dat de beheerder voorstelt goedkeuren. Deze vergadering (AVA) was dit jaar op 29 april 2021. Daarna kan het dividend uitgekeerd worden. Goed om te weten: Dit jaar wordt er geen dividend over de Mixfondsen uitgekeerd. Het dividend blijft in het fonds.

Waarom ontvang ik geen dividend over de ASN Mixfondsen?

Omdat ASN Beleggingsfondsen Beheer de fondsen heeft geherstructureerd, is besloten de dividenden en rentes in de mixfondsen te houden in plaats van uit te keren. Er zijn wel dividenden en rente ontvangen in de fondsen. Dat zie je terug in de koers van je fonds.

Om meer mogelijkheden te hebben voor duurzaam beleggen, gaat ASN Beleggingsfondsen Beheer een deel van haar fondsen aanbieden buiten Nederland. Daarvoor was het nodig de fondsen te herstructureren.

Heeft het feit dat ik geen dividend krijg effect op mijn totaalrendement?

Doordat je geen dividend krijgt uitgekeerd, blijven de opbrengsten uit dividend en rentes die het fonds in 2020 heeft ontvangen, in het fonds. Dat betekent dat de waarde van het fonds – en daarmee je koersresultaat – stijgt.
Met andere woorden: het niet uitkeren van de dividenden wordt gecompenseerd door een hoger koersresultaat. Het heeft dus geen gevolgen voor je totaalrendement.

Het uitkeren van dividend heeft invloed op de koers van het fonds. Op de dag voor vaststellen van het dividend wordt bepaald welke beleggers het fonds in bezit hebben. Deze beleggers hebben recht op het dividend.

Bij de volgende opening noteert het fonds “ex dividend”. Meestal daalt de koers met de waarde van het dividend. Hierdoor maakt het voor het rendement van het fonds niet uit op welk moment je het fonds verkoopt of koopt.

Hoe geef ik aan dat ik het dividend uitbetaald wil krijgen op mijn rekening?

Dat kun je in Mijn SNS regelen. Dat werkt zo:

  • Onder ‘Beleggen’ klik je op ‘portefeuille overzicht’.
  • In het blokje ‘Snel naar’ kies je voor ‘Dividend instellen’.
  • Standaard staat het op ‘dividend herbeleggen’. Maar je kunt hier ook kiezen voor ‘dividend uitkeren op je geldrekening’
  • Sla je wijziging op.
Goed om te weten: Heb je een Rendementrekening (beleggingshypotheek)? Dan kun je niet kiezen voor uitbetalen. De mixfondsen keren dit jaar geen dividend uit. Dus ook al kies je in Mijn SNS voor uitbetalen dan zal er bij SNS Doelbeleggen en bij de SNS Beleggingsrekening niets uitbetaald worden.

Heb je geen Mijn SNS? Dan kun je het regelen via onze klantenservice: 030 – 633 30 00. We zijn bereikbaar van maandag tot met vrijdag van 8 tot 21 uur. Op zaterdag kun je ons bellen tussen 9 en 17 uur.

 

Waarom wordt er 15% dividendbelasting ingehouden?

De fondsen zijn wettelijk verplicht bij het uitbetalen van het dividend 15% dividendbelasting in te houden.

Tip!: In de meeste gevallen kun je het ingehouden bedrag bij de belastingaangifte terugvragen.

 

Kan ik aandelen beter voor of na de dividenduitkering kopen/verkopen?

Het maakt niet uit of je koopt of verkoopt voor of na de dividenduitkering. We leggen dat uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel de waarde van het fonds voor dividenduitkering is € 105. Het vastgestelde dividend in het fonds is € 5. Het beleggingsfonds keert dan bij de dividenduitkering € 5 uit en de waarde van het fonds wordt aangepast naar € 100.

Ter illustratie: Voor de dividenduitkering heeft de klant 1 aandeel van € 105 en na de dividenduitkering heeft de klant een aandeel met een waarde van € 100 en dividend met een waarde van € 5.

Wat is de invloed van dividend op de afgiftekoers van een beleggingsfonds?

Door het jaar heen ontvangt het beleggingsfonds dividenden en rentes van beleggingen in het fonds. Deze bedragen worden opgespaard in het fonds. Eén keer per jaar keert het beleggingsfonds al deze opgespaarde dividenden en rentes uit aan de beleggers in het fonds.

Hierbij wordt de waarde van het fonds verminderd met het gelijke bedrag wat aan dividend wordt uitgekeerd. Stel de waarde van het fonds is € 105 en het vastgestelde dividend in het fonds is € 5. Het beleggingsfonds keert dan € 5 uit en de waarde van het fonds wordt aangepast naar € 100.

Ter illustratie: Voor de dividenduitkering heeft de klant 1 aandeel van € 105 en na de dividenduitkering heeft de klant een aandeel met een waarde van € 100 en dividend met een waarde van € 5. Het uitgekeerde dividend wordt bij ons automatisch herbelegd. Maar je kunt er ook voor kiezen om het uit te laten keren op je geldrekening.
Mixfondsen vergelijken

Mixfondsen vergelijken

Lees meer over de risico’s, rendementen en koersen van de ASN Duurzame Mixfondsen.