Veelgestelde vragen over dividend

Heb je vragen over het dividend van je fonds? Dan kun je ons natuurlijk altijd bellen. Een paar veelgestelde vragen met antwoord vind je hier.

Waarom krijg ik pas in mei dividend over het vorige jaar?

De ASN Beleggingsfondsen keren het dividend uit volgens wettelijke bepalingen. Het kost ook tijd om het dividendbedrag te berekenen. Als dat gedaan is, moet de Algemene Vergadering van Aandeelhouders het dividendbedrag per aandeel dat de beheerder voorstelt goedkeuren. Deze vergadering (AVA) was dit jaar op 15 mei 2020. Daarna kan het dividend uitgekeerd worden.

 

Hoe geef ik aan dat ik het dividend uitbetaald wil krijgen op mijn rekening?

Dat kun je in Mijn SNS regelen. Dat werkt zo:

  • Onder ‘Beleggen’ klik je op ‘portefeuille overzicht’.
  • In het blokje ‘Snel naar’ kies je voor ‘Dividend instellen’.
  • Standaard staat het op ‘dividend herbeleggen’. Maar je kunt hier ook kiezen voor ‘dividend uitkeren op je geldrekening’
  • Sla je wijziging op.
Goed om te weten: Heb je een Rendementsrekening (beleggingshypotheek)? Dan kun je niet kiezen voor uitbetalen.

Heb je geen Mijn SNS? Dan kun je het regelen via onze klantenservice: 030 – 633 30 00. We zijn bereikbaar van maandag tot met vrijdag van 8 tot 21 uur. Op zaterdag kun je ons bellen tussen 9 en 17 uur.

 

Waarom wordt er 15% dividendbelasting ingehouden?

De fondsen zijn wettelijk verplicht bij het uitbetalen van het dividend 15% dividendbelasting in te houden.

Tip!: In de meeste gevallen kun je het ingehouden bedrag bij de belastingaangifte terugvragen.

 

Kan ik aandelen beter voor of na de dividenduitkering kopen/verkopen?

Het maakt niet uit of je koopt of verkoopt voor of na de dividenduitkering. We leggen dat uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel de waarde van het fonds voor dividenduitkering is € 105. Het vastgestelde dividend in het fonds is € 5. Het beleggingsfonds keert dan bij de dividenduitkering € 5 uit en de waarde van het fonds wordt aangepast naar € 100.

Ter illustratie: Voor de dividenduitkering heeft de klant 1 aandeel van € 105 en na de dividenduitkering heeft de klant een aandeel met een waarde van € 100 en dividend met een waarde van € 5.

Wat is de invloed van dividend op de afgiftekoers van een beleggingsfonds?

Door het jaar heen ontvangt het beleggingsfonds dividenden en rentes van beleggingen in het fonds. Deze bedragen worden opgespaard in het fonds. Eén keer per jaar keert het beleggingsfonds al deze opgespaarde dividenden en rentes uit aan de beleggers in het fonds.

Hierbij wordt de waarde van het fonds verminderd met het gelijke bedrag wat aan dividend wordt uitgekeerd. Stel de waarde van het fonds is € 105 en het vastgestelde dividend in het fonds is € 5. Het beleggingsfonds keert dan € 5 uit en de waarde van het fonds wordt aangepast naar € 100.

Ter illustratie: Voor de dividenduitkering heeft de klant 1 aandeel van € 105 en na de dividenduitkering heeft de klant een aandeel met een waarde van € 100 en dividend met een waarde van € 5. Het uitgekeerde dividend wordt bij ons automatisch herbelegd. Maar je kunt er ook voor kiezen om het uit te laten keren op je geldrekening.
Mixfondsen vergelijken

Mixfondsen vergelijken

Lees meer over de risico’s, rendementen en koersen van de ASN Duurzame Mixfondsen.Terug naar boven