Wat voor opstal-verzekeringen zijn er?

De basisprincipes van de verschillende opstalverzekeringen zijn vergelijkbaar. Toch zijn er verschillende soorten dekkingen beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen. Lees welke opstalverzekeringen er zijn en ontdek welke het beste bij je past. 

Soorten opstalverzekering 

Een opstalverzekering dekt schade je huis, inclusief muren, dak, vloeren en ingebouwde apparaten zoals sanitair en elektrische systemen. Ook bijgebouwen zijn vaak meeverzekerd. Welke oorzaken gedekt zijn verschilt per verzekering. 
  • Dit is de meest voorkomende opstalverzekering. De basis opstalverzekering dekt schade veroorzaakt door gebeurtenissen zoals brand, blikseminslag, storm, inbraak, en waterschade.  

  • De allrisk opstalverzekering of uitgebreide opstalverzekering biedt een bredere dekking dan de basisverzekering. Naast de gebeurtenissen die worden gedekt door de basisverzekering, beschermt de allrisk verzekering je ook voor schade die je van tevoren niet had kunnen verwachten. We noemen dit een van buiten komend onheil. Bijvoorbeeld als je per ongeluk iets laat vallen en er daardoor een barst zit in je plavuizen vloer. Wij noemen dit stoot- of valschade.
  • Deze variant van de opstalverzekering biedt specifieke dekking voor glas in je huis, zoals ramen, deuren en glazen deuren. De glasdekking zorgt ervoor dat je niet hoeft op te draaien voor de kosten van het vervangen van gebroken glas. 

    Goed om te weten: Er zijn basis-en allrisk opstalverzekeringen waar het glas standaard is meeverzekerd. Lees de polisvoorwaarden goed door.
  • Als je een appartement hebt en lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VvE), heb je meestal een gezamenlijke opstalverzekering via de VvE. Deze verzekering dekt schade aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw.    

    Let op! Lees de voorwaarden van deze verzekering goed door. Misschien is een aanvullende verzekering nodig om je persoonlijke bezittingen en eventuele aanpassingen aan je appartement te beschermen.
  • Als je je huis verhuurt, heb je een speciale opstalverzekering voor verhuurders nodig. Deze verzekering dekt niet alleen schade aan het pand, maar ook eventuele aansprakelijkheid voor schade aan huurders of bezoekers. Het dekt zelfs verlies van huurinkomsten als je huis tijdelijk onbewoonbaar wordt door schade. 

  • Monumentale panden hebben vaak speciale opstalverzekeringen nodig door hun historische waarde en unieke bouwkenmerken. Deze verzekeringen houden rekening met de extra kosten van restauratie en reparatie van historische gebouwen. 

  • Als je zonnepanelen op je huis hebt geïnstalleerd, is het belangrijk om te controleren of je opstalverzekering deze waardevolle toevoegingen dekt. Zo niet, overweeg dan een aanvullende verzekering voor je zonnepanelen. 

Welke opstalverzekering past bij jou? 

Met de juiste opstalverzekering zorg je ervoor dat je huis voldoende is beschermd. Welke past bij jou? Het is slim om verschillende offertes te vergelijken, de polisvoorwaarden te lezen en te onderzoeken welke dekking het beste past bij jouw specifieke situatie en behoeften. 

    SNS Opstalverzekering

    SNS Opstalverzekering

    Kies je eigen dekking en eigen risico.