Positieve rente over je spaargeld

Bij veel banken betaalde je dit jaar boven een bepaald saldo nog rente over je spaargeld. Ook bij ons. Maar vanaf 1 oktober niet meer. En vanaf 1 december krijg je zelfs weer rente over je spaargeld. We leggen je uit hoe dit kan en waarom de spaarrente eigenlijk schommelt.

Bekijk de actuele spaarrentes

Belangrijke actuele ontwikkelingen

  • De kapitaalmarktrente en de hypotheekrente zijn gestegen.
  • Banken betalen geen depositorente meer over het teveel aan spaargeld dat ze bij de ECB moeten stallen.

Wat bepaalt de hoogte van spaarrentes?

De hoogte van spaarrentes wordt onder meer bepaald door de vraag naar geld en het aanbod van geld. Worden er bijvoorbeeld veel hypotheken afgesloten? Dan hebben banken vaak meer (spaar)geld nodig. En als banken meer spaargeld nodig hebben, stijgt de rente.

Maar is er juist minder vraag naar spaargeld, bijvoorbeeld omdat er minder hypotheken worden afgesloten? Dan daalt de rente. Ook als andere manieren voor banken om aan geld te komen goedkoper worden, gaat de spaarrente omlaag. Bijvoorbeeld als banken voordelig geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

Ondanks de lage rente, zagen we de hoeveelheid spaargeld de afgelopen jaren fors toenemen. Op dit moment hebben we zelfs veel meer spaargeld dan er gevraagd wordt.

Geen negatieve rente meer

Een overschot aan spaargeld moeten we bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Voor het stallen betaalden wij tot voor kort rente aan de ECB, zogenaamde depositorente.
Maar: sinds dit najaar is deze depositorente positief. Dat betekent dat we, net als de andere banken, geen depositorente meer betalen. En daarom betalen onze particuliere klanten sinds 1 oktober geen rente meer over een spaarsaldo boven de € 100.000.

Positieve rente over je spaargeld

Vanaf 1 december 2022 gaan we nog een stapje verder: de variabele spaarrente gaat omhoog, waardoor je voor het eerst in jaren weer positieve rente krijgt over je spaargeld. Hoeveel dat precies is, hangt af van welke spaarrekening je hebt en hoeveel geld er op je rekening staat. . 

Bekijk de actuele spaarrentes

Meer informatie over de rente vind je in Tarievenwijzer Betalen, geldig vanaf 1 december 2022

Ook de hypotheekrente stijgt, hoe zit dat?

Het is de afgelopen maanden voor banken een stuk duurder geworden om leningen met een langere rentevaste periode aan te bieden. Een voorbeeld van zo’n lening is een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
Voor dit soort langlopende rentes kijken banken naar de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt is de markt waar middelen met een lange looptijd worden verhandeld. De rente op de kapitaalmarkt is de laatste tijd opgelopen, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en de inflatie.

Pagina laatst bijgewerkt: 5-11-2022

Welke rekening past bij jou?

Welke rekening past bij jou?

Ontdek welke spaarrekening het beste bij jouw wensen past.