rente en je spaargeld

We leggen je uit waarom spaarrente schommelt en wat de hoogte van de rente bepaalt.

Rente weer omhoog op 15 juni 2023

Op 15 juni 2023 gaat de rente op verschillende spaar- en beleggingsrekeningen weer omhoog.

Bekijk de actuele en nieuwe spaarrentes

Wat bepaalt de hoogte van spaarrentes?

De hoogte van spaarrentes wordt onder meer bepaald door de vraag naar geld en het aanbod van geld. Worden er bijvoorbeeld veel hypotheken afgesloten? Dan hebben banken vaak meer (spaar)geld nodig. En als banken meer spaargeld nodig hebben, stijgt de rente.

Maar is er juist minder vraag naar spaargeld, bijvoorbeeld omdat er minder hypotheken worden afgesloten? Dan daalt de rente. Ook als andere manieren voor banken om aan geld te komen goedkoper worden, gaat de spaarrente omlaag. Bijvoorbeeld als banken voordelig geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

Ondanks de lage rente, zagen we de hoeveelheid spaargeld de afgelopen jaren fors toenemen. Op dit moment hebben we zelfs veel meer spaargeld dan er gevraagd wordt.

Positieve of negatieve rente hoe zit dat?

Een overschot aan spaargeld moeten we bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Voor het stallen betaalden wij tot voor kort rente aan de ECB, zogenaamde depositorente.
Sinds het najaar van 2022 is deze depositorente positief. Dat betekent dat we, net als de andere banken, geen depositorente meer betalen. En daarom betalen onze particuliere klanten sinds 1 oktober 2022 geen rente meer over een spaarsaldo boven de € 100.000. Dat werd toen ook wel negatieve rente genoemd.

Positieve rente over je spaargeld

Vanaf 1 december 2022 gaat de variabele spaarrente omhoog, waardoor je op dit moment weer positieve rente krijgt over je spaargeld. Hoeveel dat precies is, hangt af van welke spaarrekening je hebt en hoeveel geld er op je rekening staat.

Bekijk de actuele spaarrentes

Ook de hypotheekrente stijgt, hoe zit dat?

Het is de afgelopen maanden voor banken een stuk duurder geworden om leningen met een langere rentevaste periode aan te bieden. Een voorbeeld van zo’n lening is een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
Voor dit soort langlopende rentes kijken banken naar de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt is de markt waar middelen met een lange looptijd worden verhandeld. De rente op de kapitaalmarkt blijft stijgen, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en de inflatie.

Pagina laatst bijgewerkt: 08-05-2023

Welke spaarrekening past bij jou?

Welke spaarrekening past bij jou?

Ontdek welke spaarrekening het beste bij jouw wensen past.