Waarom rekenen we negatieve spaarrente?

De afgelopen tijd hebben banken de variabele rentes op hun spaarrekeningen een paar keer verlaagd. Steeds meer banken rekenen nu zelfs negatieve rente.  Dat komt onder andere door de ontwikkelingen op de financiĆ«le markt en op de huizenmarkt.

Dalende spaarrente

De afgelopen tijd hebben banken de variabele rentes op hun spaarrekeningen een paar keer verlaagd. Veel banken rekenen al negatieve rente. Dat komt onder andere door de ontwikkelingen op de financiƫle markt en op de huizenmarkt.

Bekijk de spaarrentes voor 2021

Vraag en aanbod

De hoogte van spaarrentes wordt onder meer bepaald door de vraag naar geld en het aanbod van geld. Worden er bijvoorbeeld veel hypotheken afgesloten? Dan hebben banken vaak meer (spaar)geld nodig. En als banken meer spaargeld nodig hebben, stijgt de rente.

Wanneer er juist minder vraag is naar spaargeld, daalt de rente. Ook als andere manieren voor banken om aan geld te komen goedkoper worden, gaat de spaarrente omlaag. Bijvoorbeeld als banken voordelig geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

Waarom rekenen banken negatieve rente?

De rente op spaarrekeningen daalt al langere tijd bij banken in Nederland. Veel banken rekenen al negatieve rente. Ook wij ontkomen daar niet aan. We vinden het belangrijk om je zo goed mogelijk uit te leggen waarom we negatieve rente rekenen.

  1. Het aanbod van geld is groter dan de vraag
    De hoogte van de spaarrente wordt bepaald door de vraag en aanbod van geld. Als er veel vraag is naar leningen, hebben banken meer geld nodig en stijgt de spaarrente. Andersom kan ook gebeuren, dan daalt de spaarrente. Op dit moment is er veel meer aanbod van geld dan dat er vraag is naar leningen. En kunnen banken zelf goedkoop geld lenen op de kapitaalmarkt.
  2. Banken moeten zelf al negatieve rente betalen
    Banken, en dus ook de SNS, zijn verplicht hun overtollige digitale geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. Vroeger kregen banken van de ECB hier rente over. Sinds 2014 moeten banken betalen voor het stallen van hun overbodig spaargeld bij de ECB. SNS leent een deel van het geld dat zij via spaarders ontvangt uit in de vorm van hypotheken. Maar we kunnen niet al het spaargeld uitlenen. Omdat we over het geld dat we niet uitlenen een negatieve rente bij de ECB moeten betalen, daalt de spaarrente ook verder.

Door deze twee oorzaken komen wij en andere banken er niet niet onderuit om negatieve spaarrente te rekenen. Wil je meer weten hoe een bank precies werkt? Julien legt het graag uit in dit filmpje.

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Terug naar boven