Wat gaat de spaarrente doen?

Bij veel banken betaal je boven een bepaald saldo nu nog rente over je spaargeld. Ook bij ons is dat tot 1 oktober zo. Vanaf 1 oktober rekenen we geen negatieve rente meer. We leggen je uit hoe dat kan en wat dit betekent.

Vraag en aanbod

De hoogte van spaarrentes wordt onder meer bepaald door de vraag naar geld en het aanbod van geld. Worden er bijvoorbeeld veel hypotheken afgesloten? Dan hebben banken vaak meer (spaar)geld nodig. En als banken meer spaargeld nodig hebben, stijgt de rente.

Maar is er juist minder vraag naar spaargeld, bijvoorbeeld omdat er minder hypotheken worden afgesloten? Dan daalt de rente. Ook als andere manieren voor banken om aan geld te komen goedkoper worden, gaat de spaarrente omlaag. Bijvoorbeeld als banken voordelig geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.

Belangrijke actuele ontwikkelingen

  • De kapitaalmarktrente en de hypotheekrente zijn gestegen.
  • Banken betalen binnenkort geen depositorente meer over het spaargeld dat ze bij de ECB stallen.

De kapitaalmarktrente en de hypotheekrente zijn gestegen

Het is de afgelopen maanden voor banken een stuk duurder geworden om leningen met een langere rentevaste periode aan te bieden. Een voorbeeld van zo’n lening is een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Voor dit soort langlopende rentes kijken banken naar de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt is de markt waar middelen met een lange looptijd worden verhandeld. De rente op de kapitaalmarkt is de laatste tijd opgelopen, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en de inflatie.

We rekenen geen negatieve rente meer

Een deel van het spaargeld van onze klanten lenen we weer uit in de vorm van hypotheken. Maar we kunnen natuurlijk niet ál het spaargeld tegelijkertijd uitlenen. Banken zijn verplicht om dit overtollige digitale geld bij de Europese Centrale Bank (ECB) onder te brengen. Dat geldt dus ook voor ons. Banken betalen (of krijgen) depositorente over het spaargeld dat ze bij de ECB stallen, en verwerken dit weer in hun eigen spaarrentes.

Hogere depositorente

De depositorente is op dit moment -0,5%, dat betekent dat we, net als de andere banken, nu nog moeten betalen om het overtollige spaargeld bij de ECB te stallen.

Omdat de ECB deze depositorente verhoogt naar 0%, gaan voor banken de kosten omlaag. Per 1 oktober 2022 betaal je daarom als particuliere klant geen -0,5% rente meer over je saldo boven de € 100.000. Want vanaf die datum verhogen we de rente voor het totaalsaldo boven de € 100.000 naar 0% op de spaar- en betaalrekeningen, en het gelddeel van de beleggingsrekeningen. 

Bekijk de actuele spaarrentes

Pagina laatst bijgewerkt: 16-08-2022