Vakantie voorbereiden? Denk hier ook even aan

Je vakantie begint met beetje voorpret en een goede voorbereiding. Want je wilt natuurlijk wel op de hoogte zijn van de lokale gebruiken. Hoeveel fooi geef je bijvoorbeeld? En hoe kun je succesvol afdingen? We zetten het voor je op een rij.
Vakantie voorbereiden

Service inbegrepen? Fooi blijft welkom

Menig vakantieganger worstelt ermee: geef ik wel of geen fooi in de horeca? Begrijpelijk, want in veel landen staat op de rekening ‘service inbegrepen’. Een fooi is dan niet nodig, zou je denken. Toch lopen de gebruiken volgens de ANWB uiteen. In Italië is 10% bovenop de servizio incluso geen uitzondering, terwijl je in Frankrijk de rekening meestal alleen naar boven afrondt. Geef je het liefst nooit fooi? Het is geen verplichting. En in Japan worden fooien zelfs als belediging gezien.

Fooien in de horeca
België, Frankrijk, Duitsland Naar boven afronden; 5% bij goede service
Italië 10% is gebruikelijk
Spanje 5% is gebruikelijk
Oostenrijk Naar boven afronden
VS, Canada 15 tot 20% is gebruikelijk
Thailand 5 tot 10% bij goede service
Japan Geen

Bron: ANWB

Geld opnemen? Wacht op je betaalpas

Wie geld pint in Nederland, pakt waarschijnlijk bijna automatisch eerst z’n betaalpas terug en stopt daarna het geld in z’n portemonnee. Maar zo werkt het niet overal. In sommige landen komt het geld eerst uit de pinautomaat en krijg je je pas daarna terug. Denk er even aan, want in een onbewaakt moment loop je weg met een gevulde portemonnee, maar zónder betaalpas.

Afdingen? Gewoon doen

In de meeste Europese landen is afdingen niet gebruikelijk. Maar zoek je de zon op in Azië, Marroko of Egypte? Dan hoort afdingen bij het dagelijks leven. Dus hebben we een paar tips verzameld zodat je de kunst van het afdingen onder de knie kunt krijgen. Gedurende je vakantie weet je steeds beter weet wat dingen kosten. Koop die mooie souvenirs dus niet op de eerste vakantiedag, want dan betaal je er vrijwel zeker teveel voor. En oefen eerst met kleine aankopen.

5x succesvol afdingen

  • Kies een rustig moment. Als de zaak vol met klanten staat ga je geen goede prijs krijgen.
  • Laat de verkoper een prijs noemen. Als je zelf het eerste bod doet, sta je op achterstand.
  • Wees onbescheiden. Doe na de opening van de verkoper gerust een heel laag tegenbod.
  • Doe alsof je geen interesse hebt. Zet het product terug en kijk er niet teveel naar.
  • Maak een grapje en blijf lachten. Onderhandelen is een spel en de gunfactor is belangrijk.

Geld opnemen? Reken in lokale valuta

Wil je geld opnemen buiten de eurozone? Dan geeft de geldautomaat je soms de keuze voor currency conversion. Je ziet dan meteen welk bedrag je in euro’s van je rekening opneemt. Dat is misschien handig, maar wel prijzig. De buitenlandse bank brengt namelijk een flinke toeslag in rekening voor deze omrekenservice. Kies dus voor de optie ‘verdergaan zonder currency conversion’ als je die kosten niet wilt betalen. Let op: ook sommige hotels en winkels bieden de dienst aan tegen een toeslag.
Meer over de kosten van betalen in het buitenland

Taxi? Vergeet de meter niet

In veel buitenlandse steden is de taxi een handige manier om van A naar B te gaan. Je hoeft je in elk geval niet te verdiepen in de bus-, tram- en metrolijnen. Let wel op dat de chauffeur de meter aanzet. Anders kun je aan het eind van de rit voor vervelende verrassingen komen te staan. Zoek van tevoren ook uit wat de grote taxicentrales in de stad zijn. Het is natuurlijk geen garantie, maar het vergroot wel je kans om een betrouwbare chauffeur te vinden. Weet je eenmaal wat een taxiritje ongeveer moet kosten? Dan kun je van tevoren ook een vaste prijs afspreken met de chauffeur.

Verzekerd op reis

Verzekerd op reis

Heb je al een reisverzekering? Met onze reisverzekering ga je goed voorbereid op pad.
Zorgeloos op vakantie

Zorgeloos op vakantie

Betaalpas op zak en reisverzekering op orde? Bekijk alle tips en checklists voor een fijne vakantie.