Betalen in het buitenland

Als je op vakantie gaat, is het slim om van tevoren te checken hoe je kunt betalen in het land van je bestemming. Kun je er met je betaalpas betalen en contant geld opnemen, ook wel pinnen? Of is een creditcard handiger? En neem voor de zekerheid altijd een extra betaalmiddel mee. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

  Betalen in het buitenland

  Kosten pinnen in het buitenland

  Betalen in euro's en contant euro’s opnemen met je betaalpas in een EU-land waar de munteenheid de euro is, kost je niets extra's. In andere landen kost betalen met een betaalpas in vreemde valuta € 0,30 per keer. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost € 4,00 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro’s. De koers wordt bepaald door VISA en Mastercard op het moment dat de transactie in hun systemen wordt verwerkt. Dat is meestal een dag na de opname of betaling. Soms duurt het een paar dagen.

  Let op: neem je contant geld op met je betaalpas? Bij sommige geldautomaten betaal je per opname ook geld voor het gebruik van de automaat. Dit wordt altijd gemeld tijdens je geldopname of het staat op de geldautomaat.

  Zet je pinpas 'aan'

  Op vakantie buiten Europa? Je betaalpas staat automatisch ‘uit’ voor landen buiten Europa. Zet je pas daarom voor vertrek ‘aan’.

  Lees hoe je dit doet

  Limieten in het buitenland

  Binnen Europa Buiten Europa
  Geldautomaat € 1.000 per dag* € 500 per dag**
  Betaalautomaat (winkels) € 2.500 per dag* € 750 per dag **

  * Voor SNS Jeugd Betalen is de limiet € 50 per week.
  ** Voor SNS Jeugd Betalen is de limiet € 75 per week.

  Let hierop als je een andere muntsoort pint?

  Neem je met je betaalpas contant geld op in een andere muntsoort? Dan krijg je op het scherm van de geldautomaat de keuze ‘with(in) or without conversion’. Kies dan voor ‘without conversion’. Dit betekent namelijk dat VISA of Mastercard de wisselkoers bepaalt. Dat is bijna altijd voordeliger als je geld opneemt. ‘With(in) conversion’ betekent dat de bank waar je geld opneemt de wisselkoers bepaalt. Dat is op het moment dat je geld opneemt en inclusief een opslag van de bank waar je geld opneemt. Dit is bijna altijd ongunstiger voor jou.

  Sta je voor een geldautomaat buiten Europa? Dan zie je op het scherm de keuzes ‘savings account’, ‘current/ checking account’ of ‘credit account’. Wil je met je betaalpas gewoon contant geld opnemen van je betaalrekening? Kies dan voor de optie ‘current of checking account’.

  Goed om te weten: Sommige buitenlandse betaal- of geldautomaten vragen om een 6-cijferige pincode. Toets dan gewoon je 4-cijferige pincode in en druk daarna op enter. Dit is meestal een groene knop.
  Creditcard

  Creditcard

  Heb je een creditcard? Dan is het slim om deze mee te nemen op reis. Met je creditcard kun je in de hele wereld betalen en contant geld opnemen. Handig als je niet kunt betalen met je betaalpas. Of als je ergens borg moet betalen, bijvoorbeeld als je een auto huurt. Goed om te weten: Met je creditcard contant geld opnemen uit een geldautomaat is duurder dan met je pinpas.

  Lees meer over wat je met je creditcard kunt en wat het kost.

  Contant geld

  Neem altijd wat contant geld mee. Je kunt niet altijd met een betaalpas of creditcard betalen. Bovendien heb je zo een snelle oplossing als je betaalpas niet geaccepteerd wordt.

  Buitenlands geld bestellen

  Ga je naar een land met een andere munteenheid? Bestel dan voor vertrek wat van dat geld

  Tips

  Werkt je pas op je reisbestemming?

  Je hebt een betaalpas van Maestro of V PAY. Dit staat op de voorkant van je pas. In de meeste landen kun je hier gewoon mee betalen, maar beide pinpassen worden in sommige landen niet of niet altijd geaccepteerd. Deze landen staan in de tabel hieronder.

  Land Geldautomaat Betaalautomaat
  Australië Wordt allebei geaccepteerd Vooral V PAY
  Bulgarije Vooral V PAY Wordt allebei geaccepteerd
  Canada Wordt allebei geaccepteerd Alleen VPAY
  Indonesië Wordt allebei geaccepteerd Vooral V PAY
  Nederlandse Antillen Wordt allebei geaccepteerd Vooral Maestro
  Nieuw Zeeland Wordt allebei geaccepteerd Vooral V PAY
  Peru Wordt allebei geaccepteerd Alleen Maestro
  Polen Vooral V PAY Vooral V PAY
  Roemenië Vooral V PAY Wordt allebei geaccepteerd
  Suriname Wordt allebei geaccepteerd Vooral Maestro
  Verenigde Staten Wordt allebei geaccepteerd Vooral Maestro

  Ga je naar een land waar je betaalpas niet wordt geaccepteerd? Bel ons: 030 - 633 30 00. We helpen je graag.

  ATM

  Geldautomaten zoeken

  Voor de hele wereld geldt: met je betaalpas kun je contant geld opnemen bij automaten waarop hetzelfde logo staat als op je pas. Wil je alvast weten waar een geldautomaat staat die geschikt is voor jouw pinpas?

  Geldautomaten zoeken voor je Maestro Wereldpas

  Geldautomaten zoeken voor je V PAY Wereldpas

  Je betaalpas buiten Europa

  Je betaalpas buiten Europa

  Op vakantie buiten Europa? Vergeet je betaalpas niet ‘aan’ te zetten.
  Werkt je betaalpas niet?

  Werkt je betaalpas niet?

  Geen V PAY of Maestro in het land van bestemming? Laat het ons weten.