Betalen in het buitenland

Ga je op vakantie naar het buitenland? Check dan van tevoren hoe je daar kunt betalen. Kun je er met je betaalpas betalen en contant geld opnemen? Oftewel, kun je er makkelijk pinnen? Of is een creditcard handiger? En neem altijd een extra betaalmiddel mee. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.
  Betalen in het buitenland

  Kosten pinnen in het buitenland

  Met je betaalpas betalen in euro's kost je niets extra's. Dat geldt ook voor contant euro's opnemen. Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro’s. De koers wordt bepaald door VISA en Mastercard op het moment dat de transactie in hun systemen wordt verwerkt. Dat is meestal een dag na de opname of betaling. Soms duurt het een paar dagen.

  Let op: neem je contant geld op met je betaalpas? Bij sommige geldautomaten betaal je per opname ook geld voor het gebruik van de automaat. Dit wordt altijd gemeld tijdens je geldopname of het staat op de geldautomaat.

  Zet je betaalpas 'aan'

  Op vakantie buiten Europa? Je betaalpas staat automatisch ‘uit’ voor landen buiten Europa. Zet je pas daarom voor vertrek ‘aan’.

  Lees hoe je dit doet

  Limieten in het buitenland

  Binnen EER Buiten EER
  Geldautomaat € 1.000 per dag* € 500 per dag**
  Betaalautomaat (winkels) € 2.500 per dag* € 750 per dag **
  Apple Pay € 2.500 per dag niet mogelijk

  * Voor SNS Jeugd Betalen is de limiet € 50 per week.
  ** Voor SNS Jeugd Betalen is de limiet € 75 per week.

  Tip als je een andere muntsoort pint

  Neem je met je betaalpas contant geld op in een andere muntsoort? Dan krijg je op het scherm van de geldautomaat de keuze ‘with(in) or without conversion’. Kies dan voor ‘without conversion’. Dit betekent namelijk dat VISA of Mastercard de wisselkoers bepaalt. Dat is bijna altijd voordeliger als je geld opneemt. ‘With(in) conversion’ betekent dat de bank waar je geld opneemt de wisselkoers bepaalt. Dat is op het moment dat je geld opneemt en inclusief een opslag van de bank waar je geld opneemt. Dit is bijna altijd ongunstiger voor jou.

  Sta je voor een geldautomaat buiten Europa? Dan zie je op het scherm de keuzes ‘savings account’, ‘current of checking account’ of ‘credit account’. Wil je met je betaalpas gewoon contant geld opnemen van je betaalrekening? Kies dan voor de optie ‘current of checking account’.

  Goed om te weten: Sommige buitenlandse betaal- of geldautomaten vragen om een 6-cijferige pincode. Toets dan gewoon je 4-cijferige pincode in en druk daarna op enter.
  Creditcard

  Creditcard

  Heb je een creditcard? Dan is het slim om deze mee te nemen op reis. Met je creditcard kun je in de hele wereld betalen en contant geld opnemen. Handig als je niet kunt betalen met je betaalpas. Of als je ergens borg moet betalen, bijvoorbeeld als je een auto huurt. Goed om te weten: Met je creditcard contant geld opnemen uit een geldautomaat is duurder dan met je betaalpas.

  Lees meer over wat je met je creditcard kunt en wat het kost.

  Contant geld

  Neem altijd wat contant geld mee. Je kunt niet altijd met een betaalpas of creditcard betalen. Bovendien heb je zo een snelle oplossing als je betaalpas niet geaccepteerd wordt.

  Buitenlands geld bestellen

  Ga je naar een land met een andere munteenheid? Dan kun je voor vertrek wat van dat geld bestellen

  Tips

  ATM

  Geldautomaten zoeken

  Voor de hele wereld geldt: met je betaalpas kun je contant geld opnemen bij automaten waarop hetzelfde logo staat als op je pas. Wil je alvast weten waar een geldautomaat staat die geschikt is voor jouw pinpas?

  Geldautomaten zoeken voor je Maestro Betaalpas

  Geldautomaten zoeken voor je V PAY Betaalpas

  Je betaalpas buiten Europa

  Je betaalpas buiten Europa

  Op vakantie buiten Europa? Vergeet je betaalpas niet ‘aan’ te zetten.
  Werkt je betaalpas niet?

  Werkt je betaalpas niet?

  Geen V PAY of Maestro in het land van bestemming? Laat het ons weten.