Tips voor een goedkope vakantie

Op vakantie gaan kost geld, daar ontkom je niet aan. Wel kun je met een beetje handigheid de vakantie zo goedkoop mogelijk houden. Zonder dat je elke avond op een krakkemigge hotelkamer zit. Bekijk de tips.
Tips voor een goedkope vakantie

1. Kies een betaalbare bestemming

Grof gezegd geldt: Hoe toeristischer de bestemming, hoe duurder. Een camping aan de Zuid-Franse kust is meestal duurder dan eentje in het Franse binnenland. Bovendien zijn horecaprijzen op toeristische plekken vaak hoger. Ook tussen vakantielanden bestaan verschillen. Zo zijn de kosten in Tsjechië of Portugal gemiddeld genomen lager dan Frankrijk of Duitsland. Ga je wintersporten? Kijk dan naar minder populaire skigebieden als je geld wilt besparen. Bulgarije en Slovenië kunnen aantrekkelijke bestemmingen zijn vanwege de lagere kosten dan in pakweg Frankrijk of Oostenrijk.

2. Probeer het hoogseizoen te vermijden

Het hoogseizoen is niet voor niets het hoogseizoen: veel mensen zitten vanwege werk of kinderen aan deze periode vast. Als dit niet voor jou geldt, scheelt het veel geld om het hoogseizoen te vermijden. Tijdens de schoolvakanties kan een vakantie ineens het dubbele kosten. Gaan je kinderen al naar school? Dan kan het lonen om in de meivakantie weg te gaan in plaats van in de zomervakantie. Je betaalt dan wel meer, maar bent vaak voordeliger uit dan in de zomervakantie. Wil je naar de sneeuw? Wintersporten is in de eerste weken van januari vaak voordeliger.

voordelige activiteiten

3. Zoek voordelige activiteiten

Natuurlijk is het leuk om een keer een pretpark te bezoeken of decadent wijn te proeven bij een wijnkasteel. Maar een dagje strand, een mooie fietstocht of het park is net zo gezellig en een stuk voordeliger. Vooral als je een eigen picknick regelt met lekkere broodjes, drinken en snacks. Ga je wintersporten? Ook dan kun je prima je eigen lunch meenemen en picknicken op de piste. Wil je buiten de deur eten, bedenk dan dat restaurants in het dal meestal goedkoper zijn dan die langs de piste.

Bespaar op je wintersportuitrusting

Ski’s, een snowboard, een warme outfit en natuurlijk een goede helm: als je gaat wintersporten heb je een uitgebreide uitrusting nodig. En dat kan flink in de papieren lopen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen. Als je niet vaak gaat wintersporten, kun je ter plekke een uitrusting huren. Weet je lang van te voren dat je nieuwe spullen nodig hebt? Koop ze dan in de uitverkoop. Ook op Marktplaats.nl worden veel spullen aangeboden, soms nog zo goed als nieuw. Wil je echt zo min mogelijk uitgeven? Probeer dan een uitrusting te lenen van familie of vrienden.

4. Maak vooraf een begroting

Het is misschien niet de leukste voorpret, maar bepaal vooraf hoeveel je per dag wilt uitgeven. Zo ga je bewust met je geld om. Ook helpt het om contant geld te gebruiken. Maar let op: in sommige landen betaal je behoorlijk wat kosten als je contant geld opneemt met je betaalpas, dus pin meteen voor meerdere dagen.
Lees meer over de kosten in het buitenland

5. Kies voor een appartement of huisje

Je eigen ontbijt of avondeten maken is een stuk voordeliger dan elke maaltijd buiten de deur te nuttigen. Maar dan moet je natuurlijk wel een koelkast en keukenblokje tot je beschikking hebben. En die vind je in een appartement of huisje. Zoek je een appartement of chalet voorde wintersport? Kijk dan ook naar de ligging ten opzichte van de piste. Als je kiest voor een plek verder van de piste ben je vaak goedkoper uit. Zoek van te voren wel uit of of er regelmatig een skibus of trein naar de piste gaat.

6. Boek heel vroeg of juist heel laat

Boek je in januari al je zomervakantie, dan krijg je vaak zogenaamde vroegboekkorting. Ook als je wilt gaan skiën of snowboarden loont het om bijtijds te boeken. Een andere mogelijkheid is om juist goedkoop last minute te boeken. En dan niet 2 weken van tevoren, maar zo’n 2 dagen. Hotels, campings en vliegtuigmaatschappijen houden niet van lege plekken, dus ze zijn vaak maar wát blij als ze op het laatste moment de boel nog vol kunnen krijgen.

Verzekerd op reis

Verzekerd op reis

Heb je al een reisverzekering? Met onze reisverzekering ga je goed voorbereid op pad.
Zorgeloos op vakantie

Zorgeloos op vakantie

Betaalpas op zak en reisverzekering op orde? Bekijk alle tips en checklists voor een fijne vakantie.