Welke samenlevingsvormen zijn er?

Ga je samen in 1 huis wonen en ook trouwen? Of ga je wel samenwonen, maar wil je (nog) niets wettelijk vastleggen? Het kan zo officieel als je zelf wilt.

Wettelijk samenwonen of niets regelen?

Als je gaat samenwonen, zijn er 4 samenlevingsvormen om uit te kiezen:

  • niets regelen (samenwonen zonder samenlevingscontract)
  • trouwen
  • geregistreerd partnerschap
  • samenlevingscontract

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

In dit artikel gaan we vooral in op als je niets regelt. Bekijk ook de verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap.

Niets regelen (samenwonen zonder samenlevingscontract)

Samenwonen en niets regelen kan prima, een contract is niet verplicht. Samenwonen zonder contract betekent dat jullie alleen op hetzelfde adres staan ingeschreven. In beginsel zijn jullie voor de wet niets van elkaar. Voor de Belastingdienst overigens wel. Als jullie een gezamenlijke huishouding voeren, kan dat gevolgen hebben voor jullie belasting en eventuele toeslagen.

Let op: Wees je ervan bewust dat als je niets regelt, je ook niets hebt om op terug te vallen als jullie uit elkaar gaan, of als je partner overlijdt. Je kunt hiervoor kiezen als je bijvoorbeeld nog niet zo lang samen bent en per maand ongeveer hetzelfde verdient.

Nadelen van niets regelen

Als jullie niets regelen, heb je geen testament, en daarmee geen recht op een erfenis van je partner. Het kan dan zijn dat je niet in je huis kunt blijven wonen, omdat de familie van je partner de helft van het huis krijgt. Ook heb je vaak geen recht op partnerpensioen.

Voordelen van niets regelen

Het voordeel van samenwonen zonder contract is dat je ook bijna geen verplichtingen hebt naar elkaar toe. Als je uit elkaar gaat, verdeel je de dingen die je samen hebt gekocht, maar in beginsel hoef je verder niks te regelen.

Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

Wil je wél wettelijk iets vast laten leggen? Dan kun je trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract opstellen. Lees meer over deze samenlevingsvormen en bekijk ook van die vormen de voor- en nadelen.

Een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is handig voor jullie overzicht. En geen gedoe meer over wie wat betaalt.
Checklist samenwonen

Checklist samenwonen

Waar moet je allemaal aan denken als je gaat samenwonen?

Pagina laatst gecheckt: 20 juni 2024