Samenwonen: wie betaalt wat?

Huur of hypotheek, boodschappen en de energierekening. Bedenk hoe jullie deze gezamenlijke kosten willen verdelen. Of je een eigen bankrekening houdt. En bijvoorbeeld kleding – blijf je die zelf betalen?

Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

De kosten verdelen: 3 manieren

Je kunt de gezamenlijke kosten op verschillende manieren verdelen. Dit zijn de 3 meest voorkomende:

Ieder de helft (50/50)

Je betaalt allebei de helft van jullie uitgaven. Dat moet wel kunnen. Als 1 van jullie te weinig verdient om de helft te kunnen bijdragen, is dit natuurlijk geen optie. En bedenk ook dat je misschien wat over wilt houden voor je persoonlijke uitgaven, zoals je hobby of uitgaan zonder je partner.


Naar verhouding (naar rato)

Stel, jij verdient 2/3 en je partner 1/3 van jullie totale inkomen. Dan betaal jij 2/3 van de kosten die jullie maken en je partner 1/3. Dat heet ‘naar rato’ verdelen.Hetzelfde bedrag overhouden

Dit lijkt misschien wat ingewikkeld, maar het valt mee:

 1. Tel jullie inkomens bij elkaar op. Het is het handigste om dit met je nettosalaris te doen, dus het bedrag dat je elke maand op je rekening krijgt gestort. Een 13e maand, bonussen en vakantiegeld vallen er dan dus wel buiten.
 2. Tel alle gezamenlijke uitgaven bij elkaar op. Denk hierbij aan jullie vaste lasten, zoals de huur of hypotheek, verzekeringen, energie, vaste telefoon, internet, auto. Reken ook mee wat je ongeveer kwijt bent aan boodschappen. En als het lukt van jullie budget, een bedrag dat je per maand wilt reserveren. Bijvoorbeeld voor een vakantie of onvoorziene uitgaven. Krijgen jullie geld terug, bijvoorbeeld huurtoeslag? Trek dat er dan vanaf.
 3. Trek al jullie gezamenlijke uitgaven af van jullie gezamenlijke inkomens.
 4. Deel het bedrag dat overblijft door 2. Dit is het vrij te besteden budget.
 5. Neem het inkomen van degene die het minst verdient. Trek hiervan het bedrag bij 4 af. Het bedrag dat je overhoudt, moet diegene bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven.
 6. Degene met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

Voorbeeld

Jan verdient € 1.700 per maand. Zijn vriendin verdient € 2.300 per maand.

 1. Samen verdienen ze € 1.700 + € 2.300 = € 4.000
 2. Hun gezamenlijke uitgaven zijn per maand € 3.000
 3. € 3.500 - € 2.500 = € 1.000
 4. € 1.000 gedeeld door 2 = € 500
 5. Jan verdient het minst. Dus € 500 gaat af van € 1.700 = € 1.200
 6. Jan moet dus € 1.200 bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven
 7. Zijn vriendin betaalt de rest: € 1.800
 8. Ze houden allebei € 500 over om privé-uitgaven te doen.

Tip: denk aan de toekomst

Denk niet alleen aan nu, maar ook aan de toekomst. Stel nou dat de een veel meer gaat verdienen, wil je dan nog steeds 50/50 verdelen? Of als 1 van jullie meer voor jullie kinderen gaat zorgen dan de ander, heeft dat invloed op hoe je erover denkt?


Eigen uitgave of gezamenlijke uitgave?

Soms is het niet helemaal duidelijk of iets een privé-uitgave is of een gezamenlijke uitgave. Bij een hypotheek of de huur en de energierekening is dat wel helder. Maar bij sommige cadeaus? En als de 1 een veel duurdere zorgverzekering wil dan de ander? En bij abonnementen op tijdschriften? Bepaal hierbij samen wat je als privé ziet en wat als gezamenlijk.

van de stellen is het niet altijd met elkaar eens over geldzaken.

Bron: Nibud-onderzoek Geld & Relaties (2019).


Kibbelen over geldzaken

Uit Nibud-onderzoek over geld en relaties blijkt dat bij 31% van de stellen de partners verschillend denken over de manier waarop je met geld kunt omgaan. Lees er meer over in de factsheet Geld & Relaties.Van welke betaalrekening betaal je wat?

Als je weet hoeveel jullie ieder gaan bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven, moet je nog bedenken hoe je dat regelt met de rekeningen. Van welke rekening betaal je wat? Je kunt kiezen uit 3 mogelijkheden:

 • Alles betalen vanaf 1 rekening (de gezamenlijke rekening).
 • Alles betalen vanaf jullie eigen betaalrekeningen.
 • Zowel vanaf de gezamenlijke rekening betalen als vanaf je eigen rekening.

Aan de laatste zitten veel voordelen vast: je hoeft maar 1 rekening door te geven aan alle instanties en bedrijven voor de vaste lasten. En in de supermarkt betaal je gewoon met het pasje van de gezamenlijke rekening. Privézaken betaal je gewoon met je andere pas, van je eigen rekening.

Lekker makkelijk: je boodschappen met je gezamenlijke pas pinnen

Zo hoef je niet de hele tijd achteraf uit te rekenen wat je nog van je partner krijgt. En tegelijkertijd houd je ook gewoon je privérekening, waar je salaris op gestort wordt. Je maakt elke maand het afgesproken bedrag over naar de gezamenlijke rekening en de rest is voor jezelf. Nog een voordeel: zo kun je je partner nog eens verrassen met een cadeautje zonder dat het al op de afschriften te zien was.

Een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening?

Een en/of rekening is handig voor jullie overzicht. En geen gedoe meer over wie wat betaalt.
Samenwonen en financiën

Samenwonen en financiën

Je gaat samenwonen. Dat betekent een aantal dingen regelen, ook financiële zaken. Heb je aan alles gedacht?

Pagina laatst gecheckt: 2 mei 2024