Toeslagen voor ouderen: laat ze niet liggen

55-plussers laten duizenden euro's aan toeslagen liggen: zorgtoeslag en huurtoeslag. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisaties zoals KBO-PCOB. Bekijk of jij één van hen bent.
Toeslagen voor ouderen

Groepen die meer risico lopen

Uit het onderzoek van de seniorenorganisaties* blijkt dat sommige groepen vaker de toeslagen mislopen dan andere. Bijvoorbeeld mensen van wie hun partner net is overleden die altijd de geldzaken regelde. Of mensen van wie het inkomen niet elk jaar hetzelfde is. Ook migranten lopen de toeslagen vaak mis omdat ze de regelingen niet kennen.

230.000 senioren-huishoudens

In totaal gaat het om 230.000 senioren-huishoudens waar mogelijk geld blijft liggen. Zorg dat jij niet 1 van die huishoudens bent. Toeslagen laten liggen betekent dat je minder koopkracht hebt en minder financieel zelfredzaam bent. Bekijk of je huurtoeslag of zorgtoeslag zou kunnen aanvragen.    

1. Huurtoeslag

Maar liefst 1 op de 6 huishoudens met 55-plussers maakt geen gebruik van het recht op huurtoeslag, blijkt uit het onderzoek. Terwijl dat honderden euro’s per jaar kan schelen.

Wanneer kun je aanspraak maken op huurtoeslag?

Of je aanspraak kunt maken op huurtoeslag, hangt van veel zaken af. Er zijn voorwaarden aan verbonden en er zijn uitzonderingen. Onderstaande voorwaarden zijn niet compleet, maar geven je een idee.

De bedragen gelden voor 2021.

  • Als je als alleenstaande minder dan € 23.725 per jaar verdient (€ 23.650 voor AOW’ers). Woon je niet alleen, dan is de grens meestal € 32.200 per jaar (€ 32.075 voor AOW'ers).
  • Als je huur niet hoger is dan € 752,33 per maand. En als je woning en situatie voldoen aan de voorwaarden.
  • Als je niet meer dan € 31.340 vermogen hebt. Of samen met je toeslagpartner € 62.680. Ook hier zijn uitzonderingen op.

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan is de kans groot dat je huurtoeslag kunt krijgen. Om het zeker te weten, kun je op de site van de Belastingdienst álle voorwaarden bekijken.

Huurtoeslag (Belastingdienst.nl)

Tip

Je kunt in sommige gevallen ook voor de afgelopen jaren nog huurtoeslag aanvragen.

2. Zorgtoeslag

1 op de 10 huishoudens met 55-plussers blijkt geen gebruik te maken van hun recht op zorgtoeslag.

Wanneer kun je aanspraak maken op zorgtoeslag?

Ook voor zorgtoeslag geldt: er zijn voorwaarden aan verbonden en er zijn uitzonderingen. Deze voorwaarden zijn niet compleet, maar geven wel een idee.

De bedragen gelden voor 2021.

  • Als je als alleenstaande niet meer verdient dan € 31.138. Of samen met je toeslagpartner niet meer dan € 39.979.
  • Als je vermogen als alleenstaande niet hoger is dan € 118.479. Of je vermogen samen met je toeslagpartner niet hoger dan € 149.819.

Wil je weten of je aanspraak kunt maken op zorgtoeslag? Bekijk alle voorwaarden op de website van De Belastingdienst.

Zorgtoeslag (Belastingdienst.nl)

Check 't op Belastingdienst.nl

Of je aanspraak kunt maken op huurtoeslag of zorgtoeslag, hangt dus van jouw situatie, inkomen en vermogen af. Op de website van de Belastingdienst kun je alle voorwaarden bekijken. Je kunt ook proefberekeningen maken. Denk je dat je er recht op hebt? Dan kun je de toeslag meteen aanvragen.

Verandert er iets in je situatie?

Verandert er iets in je financiële situatie? Geef dat dan altijd door aan de Belastingdienst. Het kan zijn dat je dit jaar wél recht hebt op toeslagen, maar volgend jaar niet, of andersom. Bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen, of je partner overlijdt, je een erfenis ontvangt of je van werkgever verandert.

* Meer over het onderzoek van de seniorenorganisaties vind je op kbo-pcob.nl

Ouder worden

Ouder worden

Als je ouder wordt, wil je rustig blijven wonen en zo min mogelijk zorgen hebben over financiën.
Hulp bij toeslagen?

Hulp bij toeslagen?

Ben je niet helemaal zeker of je recht hebt op toeslag(en)? SNS helpt je graag met het aanvragen van huur- zorg- en kinderopvang toeslag.