Sparen voor je kind? Stel jezelf deze 3 vragen

Sparen voor je kind. Bijvoorbeeld voor een rijbewijs, een opleiding of een verre reis. Wat is dan voor jou persoonlijk de beste spaarvorm? Check deze 3 vragen en kom erachter.

Sparen voor je kind

De beste spaarvorm is persoonlijk

Welke spaarvorm het meest geschikt is om te sparen voor je kind, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden. Met het antwoord op deze 3 vragen kom je alvast een eind in de goede richting. Zo heb je een beter idee voor welke spaarrekening je het beste kunt gaan. Tip: begin met sparen als je kind nog jong is. Dan heb je langer de tijd om een mooi bedrag te verzamelen. Je kunt dan misschien met een lagere inleg een hoger bedrag sparen.

"75% van de ouders spaart voor hun kind"

Uit het Nibud Kindonderzoek 2018 blijkt dat 75% van de ouders spaart voor hun kind, op wat voor manier dan ook. Ze geven aan dat ze sparen voor hun kind voor:

  • Studie
  • Eerste huis kopen
  • Rijbewijs
  • Auto
  • Trouwdag
  • Geen specifiek doel

Vraag 1: flexibel of vast sparen voor je kind?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen, is of je flexibel of vast wilt sparen. Je kind gaat het geld vast pas over een tijdje gebruiken, dus denk na over de toekomst.

Vast sparen

Eenmalig een bedrag inleggen. Bijvoorbeeld als je al wat geld hebt gespaard. Of als je een financiële meevaller hebt gekregen.

Of:

Periodiek een vast bedrag inleggen, bijvoorbeeld elke maand of elk (half) jaar. Dat kun je doen met automatisch overboeken. Zo spaar je zonder omkijken een mooi bedrag bij elkaar. Of je kunt kiezen voor een spaarplan, waarbij je een vast bedrag inlegt. Dan zit je meestal wel vast aan voorwaarden.

Flexibel sparen

Alleen sparen als je geld overhebt. Je kijkt, bijvoorbeeld aan het eind van het jaar, of je genoeg hebt om opzij te zetten. Flexibel sparen is ook prettig als je niet verplicht wilt worden om elke maand of elk jaar te sparen. Je spaart zonder voorwaarden. Je bent vrij om te bekijken of je een maand overslaat, of de ene keer meer inlegt dan de andere keer.

Vraag 2: altijd bij je geld kunnen of vastzetten?

Altijd bij je spaargeld kunnen

Wil je altijd bij het spaargeld kunnen, bijvoorbeeld als je het een keer nodig hebt omdat je krap komt te zitten? Dan kies je voor een spaarrekening zonder verplichtingen. Je krijgt dan vaak een lagere rente, maar je behoudt je vrijheid. En je betaalt niks als je geld opneemt.

Je spaargeld vastzetten

Kun je het spaargeld voor je kind voor langere tijd missen? Dan kun je het een tijd vastzetten, bijvoorbeeld in een deposito van 5 of 10 jaar. Je krijgt dan vaak een hogere rente. Wil je het geld toch opnemen? Dan betaal je meestal een boete.

Vraag 3: op je eigen rekening of op naam van je kind?

Beslis of je een rekening op naam van je kind wilt openen of op een eigen rekening wilt sparen.

Spaarrekening op naam van je kind

Open je de spaarrekening op naam van je kind, dan krijgt hij of zij daar de zeggenschap over als hij of zij 18 wordt. Heb jij dus gespaard voor een opleiding en je kind wil het geld uitgeven aan een reis, dan heb je daar niks over te zeggen. Het geld is van je kind, en niet van jou.

Spaarrekening op je eigen naam

Staat de spaarrekening op jouw eigen naam? Dan houd je zelf de zeggenschap over het geld. Je beslist vervolgens zelf wanneer je het geld aan je kind geeft.  

Goed om te weten:
Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld. Dus ook als je op naam van je kind spaart, telt het bij jou mee.

Belastingvrij schenken

Sparen voor je kind kan onder voorwaarden zonder schenkingsbelasting te betalen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.
Meer over belastingvrij schenken als ouder

Sparen voor je kind bij SNS?

Wil je voor je kind sparen bij SNS? Dan kun je bij ons kiezen tussen 2 soorten spaarrekeningen voor je kind:

Zilvervloot Sparen of SNS Jeugd Sparen

Sparen voor je kind?        

Sparen voor je kind?        

Geef je kind een vliegende start. Begin nu vast met sparen.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?