Spaarpot voor je kind

Een spaarpot voor je kind is zowel leuk als goed voor de financiële opvoeding. Want kinderen die vroeg leren sparen, hebben daar de rest van hun leven plezier van.

Spaarpot voor je kind

Onderzoek groep 7/8

Bij kinderen in groep 7/8 gaat er gemiddeld € 9 per maand in de spaarpot, van gemiddeld € 13 inkomsten.

Bron: Deloitte

Spaarpot kiezen

Het bekende spaarvarken, de eurobuis, een kluisje met een code of een spaarpot die geluidjes maakt als je er geld in doet. Hoe kies je een spaarpot die bij je kind past?

Tip: Ga samen met je kind op stap om een spaarpot uit te kiezen. Bijvoorbeeld op het moment dat je kind voor het eerst zakgeld krijgt.

Tip van Paul (39): “Ik heb voor mijn oudste dochter gekozen voor een spaarpot met een code. Zo leert zij meteen wat een pincode is. Zij leert dat ze die goed moet onthouden en dat ze die niet aan iedereen moet vertellen.”

Portemonnee

Is je kind iets ouder, dan kun je ook samen een portemonnee uitzoeken. Misschien niet zozeer om te sparen, maar juist om geld vanuit de spaarpot mee te nemen en iets van te kopen. Je geeft je kind zo een verantwoordelijkheid erbij.

Esther, moeder van Blom (8) en Ole (4): “Onze dochter heeft een spaarpot die je kapot moet gooien om bij het geld te komen. Voor de kleine uitgaven heeft ze daarom ook een portemonneetje. Dat krijgt ze ook mee als ze meegaat met een vriendinnetje en haar ouders. Dan doe ik er iets van € 5 in zodat ze kan trakteren op een ijsje.”

Verschillende soorten geld

Het is leuk als je kind het spaargeld zo af en toe kan tellen. Probeer het zakgeld elke week in andere eenheden te geven. De ene keer bijvoorbeeld een munt van € 2 en de volgende keer 4 munten van 50 cent. Dan is het een nog leuker klusje om het totaal te tellen.

Natasja, moeder van Noëlle (8) en Viënna (6): "Om contant geld op zak te hebben, neem ik soms 10 of 20 euro op bij de geldautomaat. Dan betaal ik ermee in de winkel, zodat ik muntjes terugkrijg. Die houd ik dan apart voor zakgeld en spelletjes."

Spaarpot vol? Wisselen maar!

Is je kind een goede spaarder? Dan zit zijn of haar spaarpot op een gegeven moment vol. Leg dan uit dat hij of zij de munten bij jou kan inwisselen voor briefgeld. Dat neemt natuurlijk minder ruimte in.

Zo doe je meteen aan geldrekenen en leer je je kind ook met grotere eenheden omgaan. En met de teleurstelling dat die spaarpot ineens niet meer vol zit. ;-)

Leuk om te doen: Laat je kind zijn of haar spaarpot omkeren en bekijken van welke landen er muntjes in zitten. Gebruik hiervoor de Munten Sparen-kaart van Eurowijs.

Spaarpot of bankrekening?

De meeste ouders beginnen met zakgeld contant te geven. Dit blijkt uit onderzoek dat we hebben laten doen door Motivaction (juli 2017). Als het kind de waarde van geld beter gaat begrijpen, openen ze een rekening voor het kind . De pinpas van die rekening blijft dan meestal nog tot de middelbare school in de portemonnee van de ouders. Maar het is geen gek idee om je kind al eerder te leren pinnen.

Voordelen spaarpot

  • wekelijks zakgeldmoment
  • leren omgaan met verschillende munten en briefgeld
  • makkelijker kunnen wisselen, tellen en andere spelletjes doen

Voordelen bankrekening

  • meer zicht op de uitgaven, ook als ouder
  • je kind hoeft niet met contant geld over straat
  • je kind leert pinnen en inloggen
  • je kunt zakgeld automatisch overboeken
SNS Jeugd Betalen

SNS Jeugd Betalen

Met SNS Jeugd Betalen leert je kind hoe je online inlogt op je rekening en hoe je met een pinpas betaalt.
Kinderen en geld

Kinderen en geld

Jong geleerd is oud gedaan. Wat kun je als ouder doen en waar moet je aan denken?